BILL FAY – WHO IS THE SENDER?

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik tot op heden nog nooit had gehoord van de Engelse zanger en songschrijver Bill Fay. De aanleiding om in de muziekgeschiedenisboeken te gaan grasduinen op zoek naar informatie over deze man was de release van zijn cd “Who Is The Sender?” die we bij ‘Rootstime’ voor een recensie kregen toegestuurd.

Nu blijkt dat de eerste muzikale stappen van Londenaar Bill Fay op plaat al dateren van 1967 toen zijn debuutsingle verscheen, gevolgd door het debuutalbum “Bill Fay” in 1970 en een tweede album in 1971, waarna hij terug in niemandsland verdween.

In de jaren ’90 bleek er een cultstatus rond Bill Fay te ontstaan, waardoor zijn oude platen opnieuw werden uitgebracht en hij de mogelijkheid kreeg om in 2012 zijn derde plaat, gevuld met allemaal nieuw materiaal op de markt te brengen onder de titel “Life Is People”. Enkele van zijn liedjes werden tijdens hun live optredens gecoverd door o.a. ‘Wilco’, John Howard en ‘The War On Drugs’ en ook Nick Cave blijkt een grote fan van zijn werk te zijn.

De nu verschijnende cd “Who Is The Sender?” is zijn vierde officiële album en bestaat uit twaalf nieuw gecomponeerde tracks en één herwerkte versie van het nummer “I Hear You Calling (Studio Reunion)” dat ook door ‘The War On Drugs’ werd opgevist en een song is die voor het eerst op zijn plaat “Time Of The Last Persecution” uit 1971 stond. Begin dit jaar werd de van een leuke melodie voorziene song “War Machine” (zie video) als voorsmaakje al als eerste single uit dit album gelanceerd.

Bill Fay is naast componist en zanger ook een begenadigd pianist en dat instrument is dan ook heel frequent te horen in de liedjes op deze nieuwe cd. Zijn songs zijn heel eenvoudig van opbouw en ook zijn zangprestatie is eerder rustig en verhalend te noemen. Albumproducer Joshua Henry heeft de eenvoud en de wat intimistische sfeer van de liedjes perfect weten te capteren in de opnamestudio en hij liet de minimalistisch toegevoegde instrumentatie zeer subtiel en beperkt.

Van de nummers op “Who Is The Sender?” hebben wij het meest genoten van het 6 minuten durende “How Little”, het door de viool van Anthony Blea sfeervol gebrachte “Something Else Ahead” en “Who Is The Sender?”, het magistrale “Order Of The Day” met een eerder pessimistische blik op de huidige wereld, het crescendo groeiende “A Page Incomplete” en het in parlando stijl gebrachte “World Of Life”.

Als u net zoals wij tot nu toe nog niet van Bill Fay heeft gehoord, dan krijgt u nu de kans om die kennismaking met een bijzonder talentvolle pianist, singer-songwriter en wereldverbeteraar alsnog te regelen via de liedjes op zijn nieuwste plaat “Who Is The Sender?”. Wij kunnen u garanderen dat het u daarbij niet zal ontbreken aan een intieme sfeer en rustgevende bezinningsmomenten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dead Oceans
Distr.: Konkurrent

video