CESAR CRESPO & THE PINBALL’S BLUES PARTY – GUITAR PLAYER

 

De Spaanse gitarist Cesar Crespo is woonachtig in Madrid. Merk op: verwar Cesar Crespo niet met de Puerto Ricaanse baseball speler César Antonio Claudio Crespo van de Baltimore Orioles. Erg jong leerde Crespo Spaanse gitaar spelen en op zijn twintigste geraakte hij geïnteresseerd in de punk rock scene. Zijn eerste band heette de “Rat Racers”. Crespo speelde ook enkele concerten als bassist van de garage band “Sarcastics Bombs”. Dit waren niet Crespo’s enige muzikale proefstukken, want in 2002 richtte hij, terwijl hij nog studeerde, de punk rock band “Vice &  Vanity” op. Rond 2009 was hij lid van de disco / soul band “Soulstation” en later werkte hij ook nog samen met de rock band “Star Mafia Boy”, de garage band “70’s Freewheel” en de rock band “Love Division”. In 2010 komt Crespo in contact met Tonky de la Peña, met wie hij occasioneel samenwerkt. In 2012 vormde Crespo zijn eigen band, de “Pinball’s Blues Party”.

“The Pinball’s Blues Band” zijn Román Mateo (gitaar), Carlos “King Bee” Arsuaga (drums), Diego De La Torre (bas), Fernando Jiménez (harmonica) en Javier Díaz (keys). Bij de gasten die er op het debuut album te horen zijn, behoren de bevriende gitarist Iker Piris van de “The Romanticos”, een band uit Tolosa en bassist Ricardo Ávila.    

Op het debuutalbum “Guitar Player” van “Cesar Crespo & The Pinball’s Blues Party” staan vijf originele nummers, één nummer van gast gitarist Iker Piris en enkele covers (“Big” Walter Horton, Duke Robillard, T-Bone Walker en Ronnie Earl). ”Need My Baby” waarmee het album opent,is ook al meteen de eerste cover. Mondharmonicaspeler “Big” Walter Horton schreef het nummer en nam het op voor zijn album “Memphis Recordings: 1951”. Fernando Jiménez is hier de man die ruimte krijgt en, die voor de harmonica grooves moet zorgen. ”Gee I Wish” van Duke Robillard is een uptempo nummer. Ook de jazzy jump blues ”Jumpin’ Beans” is van zijn hand. De andere niet originele tracks zijn T-Bone Walker’s treurige slow blues ”Here In The Dark” (dat vocaal Crespo’s betere nummer is, want in het Engels zingen voor een Spanjaard is niet vanzelfsprekend) en Ronnie Earl’s funky / Latino getinte ”You Belong To Me”. Wat er nog over blijven zijn de eigen songs. Er is de titel song ”Guitar Player”, met wat meer aandacht voor de blues gitaar. ”I Lost You” is een swingend nummer en met ”Every Morning” gaat de stemming, zeker na de piano intro van Javier Díaz, fors naar beneden. Of, hoe down de blues ook in Spanje klinken. In het uptempo ”Sometimes” daarna, is er opnieuw plaats voor de harmonica van Fernando Jiménez. ”La Siesta De La Tortuga” is de enige instrumentale track van het album. Gitarist Román Mateo, drummer Carlos Arsuaga en bassist Diego De La Torre, houden hier het ritme erg strak. Het album sluit af met ”I Need You”, dat
.
Met “Guitar Player” brengen “Cesar Crespo & the Pinball’s Blues Party” hun debuut, zonder er (niet enkel) een gitaar album van te maken, wat uit de titel zou kunnen blijken. “Guitar Player” is als kennismaking een hedendaags erg genietbaar blues album, dat ondanks dat het met moderne technieken en instrumenten opgenomen is, voldoende vintage klinkt. Na dit feestje, volgt er beslist nog meer!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Need My Baby” [Walter Horton] - 2”Gee I Wish” [Billy “Red” Love / Sam Philips / Duke Robillard] - 3”Guitar Player” - 4”I Lost You” - 5”Every Morning” - 6”Sometimes” [I. Piris] - 7”La Siesta De La Tortuga” - 8”Here In The Dark” [T Bone Walker] - 9”You Belong To Me” [Magic Sam /Ronnie Earl] - 10”Jumpin’ Beans” [Jay McShann : Duke Robillard] - 11”I Need You”  – All songs by C. Crespo unless [noted] – Produced by César Crespo & Benito Díaz

Line-up:
César Crespo: vocals, guitar
“The Pinball’s Blues Party”:
Román Mateo: guitar
Carlos “King Bee” Arsuaga: drums, harmony vocals
Diego De La Torre: bass
Fernando Jiménez: harmonica, harmony vocals
Javier Díaz: piano, organ
Guests:
Iker Piris: guitar, vocals (6,7)
Ricardo Ávila: bass (6)
Emilio Arsuaga: harmony vocals (11)
Benito Díaz: percussion (9)

Discography:
2014 : ”Guitar Player”

Artiest info
   
 

Label: BDL Records / Dogsound Recordings

video