OMAR COLEMAN - BORN & RAISED

Met een carrière van meer dan 10 jaar mag je Omar Coleman geen beginneling meer noemen in de blues. Deze uit Chicago afkomstige mondharmonikaspeler en zanger heeft inmiddels een CV om ‘U’ tegen te zeggen. Hij heeft gespeeld met Louisiana Red, John Primer, Hubert Sumlin, Sean Carney, Henry Gray, Katherine Davis, Bob Stroger, Joanna Connor, Billy Flynn, Kinsey Report, Chico Banks, om er maar een paar te noemen. Hij stond dus op de planken met zowat iedereen die in de Chicago blues iets te betekenen heeft. Velen zullen Omar reeds kennen, want samen met Sean Carney was hij in het verleden regelmatig te bewonderen in onze bluesclubs. Ook de leden van zijn band, Pete Galanis (gitaar), Neal O’ Hara (keyboards), Ari Seder (bas) en Marty Binder (drums) hebben hun sporen verdiend en gespeeld met praktische de hele who’s who uit de Chicagoblues. Op het nog steeds uitstekende Delmark-label is onlangs  Omar's debuut "Born & Raised" verschenen.

Omar Coleman begon pas harmonica te spelen in 2003, reden dat hij in 2006 verscheen voor Severn Reords op het album "Diamonds in The Rough: Chicago Harmonica Project" in een productie van Twist Turner en Rick Kreher. In 2010 werd Coleman gevraagd om deel te nemen aan de 2007 IBC winnende Sean Carney Band en toerde met hen internationaal. Coleman bracht zijn eerste album "Very Lucky Man" in 2011 uit samen met Sean Carney en er volgde dat jaar nog het album "West Side Wiggle", ditmaal met speciale gasten Kenny 'Beedy Eyes' Smith, Billy Flynn en Bob Stroger. Een jaar later verschijnt Coleman ook op "Sean Carney’s Blues for a Cure". Maar  je kan zijn nieuwste album gewoon  als zijn derde album bestempelen.

Het werd tijd om meer van zijn eigen werk aan een geluidsdrager toe te vertrouwen. Omar Coleman zette die op "Born & Raised", een verzameling van twaalf eigen songs (meestal met medewerking) plus een tweetal covers, zoals "Wishing Well" van Ross Stone. Coleman heeft dus een uitstekende band om zich heen verzameld, maar wist ook een paar interessante gastgitaristen uit te nodigen. Mike Wheeler doet mee op twee nummers, net als ex-stalgenoot/gitarist Toronzo Cannon en David Herrero. De frontman is, dat laat zich raden, een uitstekend harmonicaspeler, maar komt vooral over als een behoorlijk en geloofwaardig zanger. Zijn gevarieerde songs zitten muzikaal uiteraard diep verankerd in de Chicago bluestraditie. Zijn teksten liggen in de lijn van de blues storytelling, wat lieden als Bobby Rush, Junior Wells Muddy Waters, Buddy Guy, OV Wright en Al Green zo beheersen, het zijn dan ook artiesten waarvan hij al jaren fan is. Zo vertelt het titelnummer "Born & Raised", Coleman's hele verhaal.

Hoogtepunten te over.  Zo verschijnt Toronzo Cannon op zowel de songs "Man Like Me" en "You Got a Hold On Me". Cannon, die juist een nieuw contract heeft getekend met Alligator Records, levert hier wel degelijk gitaarspel waardoor Coleman's harpspel en zang zelfs nog meer schitteren. Pianist Neal O'Hara, die tevens te horen is Mississippi Heat's "Warning Shot" en de ritmesectie van Seder en Binder zorgen verder voor een sterke basis. De soulvolle stem van Coleman komt best tot uiting op "I Was a Fool"en "Wishing Well", hier dan voorzien van mooie gitaarsolo's van gast Mike Wheeler. Dave Herrero schreef samen met Coleman, de songs "Slow Down Baby" en "Tell Me What You Want", waarbij Coleman ons eerst meeneemt met een lange harp solo, om dan in het andere nummer wederom zijn grote vocale kracht te demonstreren. In het nummer "Lucky Man" is het echter wel gitarist Pete Galanis die we horen, samen met O'Hara op het orgel. Galanis neemt even later ook een geweldige gitaarsolo op "One Request" voor zijn rekening. Coleman en bassist Seder  schreven samen  "I Don’t Want No Trouble" en de plezierige afsluiter "Raspberry Wine", waarbij we de hele band horen in het refrein.

Omar Coleman heeft zich omringt door uitstekende musici, maar de ster van het album is hij toch zelf. Met zijn soulstem en het vurige harmonicawerk is hij duidelijk het middelpunt. Heerlijk gitaarspel en Omar's soulvolle stem verwennen je 14 nummers lang. Fans van moderne Chicagoblues moeten hier maar eens naar luisteren en het album dan maar gewoon aanschaffen. "Born & Raised" is een klassiek Chicago album vol dampende blues en een uitstekend visitekaartje van iemand die het vak leerde in dienst van anderen, maar bewijst, met de gewaardeerde hulp van gelijkgestemden, dat hij dat stadium ontgroeid is.

 

Artiest info
Website  
 

video