SONNY LANDRETH – BOUND BY THE BLUES

 

“ Landreth is one of the most advanced guitarists in the world and one of the most under-appreciated... “
- Eric Clapton

Clyde Vernon "Sonny" Landreth (°1951) is een Amerikaans blues muzikant uit Louisiana, die bij de blues liefhebbers vooral gekend is als slide gitarist. Hij wordt, gezien zijn Zydeco invloeden, ook "the King of Slydeco" genoemd. Landreth ontwikkelde een vrij persoonlijke slide techniek, omdat hij, terwijl hij een akkoord speelt, al tijdens de slide gelijktijdig andere noten en gedeelten van andere akkoorden speelt. Landreth kan dit, omdat hij met de slide over zijn linker pink speelt, wat ook niet zo gebruikelijk is, waardoor de andere vingers vrij zijn om andere noten / akkoorden te spelen. Aan zijn rechter duim heeft hij een aangepaste ‘flat pick’, die hem toe laat met de andere vingers van zijn hand slides kan spelen. Het is geweten dat Sonny Landreth bij voorkeur kiest voor een Fender Stratocaster, Dumble versterkers, Jim Dunlop 215 glas slides en Dunlop Herco picks.

De eerste band waar Landreth (als enige blanke!) in speelde was in Clifton Chenier's “Red Hot Louisiana Band”. Na de dood van Zydeco muzikant Chenier (1925-1987), vervoegde Landreth eerst de band van John Hiatt en daarna John Mayall en zijn “Bluesbreakers”. In 1998 maakte Landreth deel uit van een groot Duits project “Begegnungen / Encounter", dat opgezet werd door Peter Maffay. Ze namen ook een nieuwe versie van Landreth's "C'est Chaud" op en tourden daarna samen. Deze tour is vereeuwigd in een live album "Begegnungen Live" (1999), met o.a. ook Keb' Mo'.

Landreth zat ook in de opname studio samen met de Amerikaanse singer-songwriter Jimmy Buffett (°1945) van “The Coral Reefer Band”, met wie hij tourde in 2006, 2007 en 2010. Verder trad hij in 2011 ook op tijdens het ‘MerleFest’ [de tribute aan de muziek van bluegrass / country artiest Arthur Lane “Doc” Watson (1923-2012) en zoon Merle Watson, dat jaarlijks in Wilkesboro, NC, gehouden wordt / nvdr] en in 2004, 2007, 2010 en 2013, tijdens Eric Clapton's benefiet festival ‘Crossroads Guitar’. Dit benefiet concert, geïnitieerd door Eric Clapton, vond voor het éérst plaats op 30/06/1999 in Madison Square Garden, NY en werd overgedaan in 2004, 2007, 2010 en 2013. Een deel van de opbrengst ging naar het ‘Crossroads Centre’ in Antigua (ook Waladli of Wadadli), een eiland in de Caraïben en een opvangcentrum voor drug verslaafden, dat gesteund wordt door Eric Clapton.

‘Provogue Records’ brengt Sonny Landreth’s nieuwe album “Bound By The Blues” uit. Hiermee keert Landreth terug naar de roots. Het is ook voor vele blues liefhebbers een antwoord op hun vraag naar een blues album, want de vorige blues release “The Road We're On” dateert van in 2003. Op het nieuwe album, staan nummers die Landreth al vaker en eerder met zijn band speelde. Landreth trok de studio in samen met de ritme sectie (Brian Brignac: bass & Tony Daigle: drums) en nam er tien tracks op. Met deze nieuwe release vervolgt Landreth absoluut niet de ingeslagen weg (waarbij hij koos voor een fusie van klassiek en jazz), die hij in 2008 koos met “From The Reach” en in 2012 vervolgde met “Elemental Journey”. “Back to the roots” betekent hier onmiskenbaar “back to the blues”.

Hoe kan je een blues album beter openen, dan met een song van Robert Johnson, “Walking Blues”. Voor deze standaard ging Johnson in de leer bij Son House. Son House schreef dit nummer in 1930, maar het nummer werd pas in 1936 populair in de versie van Robert Johnson. Johnson gebruikte voor zijn versie de melodie en de vers opbouw van Son House’s B-kant van de single "My Black Mama". Dit is niet de enige Johnson’s song, want ”Dust My Broom” komt later ook nog aan de beurt. Nog andere legendes passeren de revue. Er is ”Cherry Ball Blues”, het nummer van Skip James, dat opvalt door het makke tempo en de vervormde klank van de gitaar solo’s. En, er is de slow blues ”Key To The Highway” van Willie Broonzy, die hier aardig bij aan sluit. ”It Hurts Me Too” van Elmore James drijft dan weer ontspannen op de uitgesponnen slides van Landreth, terwijl de prima zang van Landreth in deze track kwalitatief opvalt. Voor de titel track ”Bound By The Blues” van Billy Henderson kiest Landreth voor een akoestische National Steel gitaar en bassist Brian Brignac voor een funky baslijn. ”The High Side” is een andere kijk op de country blues, terwijl Landreth met ”Where They Will” kiest voor de eenvoud en elegantie. De instrumentale track ”Firebird Blues” is een tribute aan Johnny Winter. Landreth doet het à la Winter, traag, wat verwrongen en in zijn typische Texas stijl. ”Simcoe Street” is de andere instrumental, een boogie, die zeker zijn effect niet zal missen.

Met “Bound By The Blues” keert Sonny Landreth zeker niet de rug toe naar de zydeco, folk, country en jazz muziek, die zijn sound al sinds zijn debuut in 1981 typeren. Dit album is een blues album, waarmee Landreth zijn actuele prioriteiten duidelijk maakt. Sonny Landreth is een veelzijdig muzikant, die inderdaad een plaats tussen de besten verdient!    

Eric Schuurmans


Album tracks: 1”Walkin’ Blues” [Robert Johnson] - 2”Bound By The Blues” [Billy Henderson / S.L.] - 3”The High Side” - 4”It Hurts Me Too” [Elmore James / Marshall Shorn] - 5”Where They Will” - 6”Cherry Ball Blues” [Skip James] - 7”Firebird Blues” (in memory of Johnny Winter) - 8”Dust My Broom” [Robert Johnson] - 9”Key To The Highway” [Willie Broonzy / Charles Segar] - 10”Simcoe Street” – All songs by Sonny Landreth, unless [noted] – Produced by Sonny Landreth & Tony Daigle

Line-up:
Sonny Landreth: vocals, guitar
Brian Brignac: bass
Tony Daigle: drums

Discography Solo (at least):
1981 : “Blues Attack” - re-released 1996
1985 : “Down In Louisiana” - re-released 1993
1992 : “Outward Bound”
1995 : “South Of I-10”
1999 : “Crazy Cajun Recordings” - source material from 1973 and 1977
2000 : “Prodigal Son: The Collection” - source material from 1973 and 1977
2000 : “Levee Town” - re-released 2009, with five bonus tracks
2003 : “The Road We're On”
2005 : “Grant Street”  live recording
2007 : “Sonny Landreth - Live At Jazz Fest 2007”
2008 : “From The Reach”
2012 : “Elemental Journey”
2015 : ”Bound By The Blues ”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Provogue Records / Mascot Label Group

video