MIKE MCGUIRE – SOUTHERN ATTRACTION

Als je op het web op zoek gaat naar deze artiest moet je oppassen dat je niet bij Mike Maguirre uitkomt, een bijna naamgenoot die ook actief is als muzikant. Over deze Mike Mc Guire zelf is weinig te vinden op het net. Op zijn  site zelf is er een blad “biography” maar daar is niet veel info te vinden. Wat we wel weten en zagen: hij is een muzikant uit Kentucky die al 2 CD’s en een EP uitbracht. Op de foto’s te zien is hij niet meer van de jongsten. Op deze plaat “Southern Attraction” krijgt hij begeleiding van een full band. De plaat bestaat uit 7 zelfgeschreven nummers. Mike heeft een lichtjes hese stem die deze songs inzingt. Over de rest van de band is er geen info te vinden.

Maar goed, of het gekende of onbekende vrienden zijn die meespelen, wat telt is de kwaliteit van de plaat. Op de plaat zijn er enkel basic arrangementen en producerswerk te horen. Het lijkt alsof je in een klein cafe naar de man aan het luisteren bent. Zijn muziek heeft uiteraard invloeden van Bob Dylan en John Prine, maar mij doet hij denken aan Sam Bush en vooral Greg Brown.

De cd opent met “Tennessee Tom” een JJ Cale achtig nummer over een man met een voorliefde voor kinderliedjes. Door de wat ruwe stem van Mike krijgt dit parlando laid back nummer een extra. “Stay In Your Lane”  krijgt een hoger tempo mee, met een stuwend orgel. Hierin valt de stem van Mike wat te slap uit om het nummer te dragen. Een echte “grawl” zou dit echter niet misstaan tussen het werk van een Jonathan Jeremiah of  Ray Lamontagne. Een ingetogen song over eenzaamheid van een alleenstaande vrouw bezingt hij in “Lucy”. Typische songwriter muziek met akoestische gitaar en harmonica die de song inkleuren. Het tempo gaat dan met een ruk de hoogte in: “Crazy Lone Star Blues” gaat over Texas en krijgt een blues scheut ingegoten: een Slim Harpo ritme, de gitaar die de leiding neemt en een aanstekelijkheid die stilstaan onmogelijk maakt.

Bluegrass is de grootste invloed op “Every Saint Has A Past” : viool, banjo en een stem die even donker klinkt als Greg Brown. Dezelfde naam en ingrediënten in “I Still Miss Someone”. Door de gebrekkige zangkwaliteiten komt dit nummer niet tot zijn recht ondanks knap banjospel. Afsluiter “Thunder Over Clarksville” is een rocker.

Een goede plaat is dit zeker, maar een must have plaat is dit zeker niet. Maar dat hier songs opstaan die j met een top stem zeker de nodige weerklank kunnen hebben.  Voor artiesten die song s zoeken om te coveren: een aanrader. Voor mensen die graag originals horen van een gedegen songwriter; ga zeker eens luisteren.

(Lisael)

“After two albums and one ep, Kentucky-resident Mike McGuire has now released seven new songs on his next record ‘Southern Attraction’. His husky voice is his trademark and the typical singer-songwriter tracks range from folky to bluegrass and rock. The songs are strong, his voice could be stronger, but a closer listen to this record is certainly worthwhile.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran