CHRIS CHARLES – GOING BACK TO JERSEY

De Amerikaanse singer-songwriter Chris Charles groeide op in New Jersey, waar hij in de jaren ’60 als drummer in New Yorkse groepjes in de muziekscène terecht kwam. Begin jaren ’70 verhuisde hij naar Portland, Oregon, waar hij na enkele jaren een duo vormde met Tim Otto en in 1983 met “Heroes Of The West” hun enige plaat opnam.

Daarna begon hij een eigen rockgroep ‘The Surf Cowboys’ die drie jaar meeging en Chris Charles na de split van de groep in een soort van vacuum deed belanden die hem voor lange tijd op muzikaal non-actief zette. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en hij kwam sinds 2003 dus sterk terug met een serie soloplaten: “The Road Of Life” (2003), “Lone Wolf” (2004), “The Folk Code” (2005), “The Folksinger” (2006), “No More Guns” (2010) en “Time” (2012).

Hij noemt zijn muziek zelf ‘anti-Nashville country folkrock’ omdat al die muziekstijlen wel terug te horen zijn in zijn liedjes en deze albums toch niet in country-hoofdstad Nashville, maar gewoon in Portland, Oregon tot stand zijn gekomen. Zo ook Chris Charles’ laatste nieuwe plaat “Going Back To Jersey” waarop hij twaalf songs heeft samengebracht.

Negen nummers zijn nieuwe eigen composities, de song “Billy The Kid” schreef hij samen met zijn oude buddy Tim Otto en de twee overblijvende tracks zijn covers van stokoude traditionals die in ieders geheugen gebrandmerkt staan: “Midnight Special” en “Wayfaring Stranger”. Van zijn eigen liedjes onthouden we vooral albumtiteltrack en openingsnummer “Going Back To Jersey”, een lekker swingende countryrocksong die zich net als “You Had Your Chance” meteen in je geheugen nestelt.

Chris Charles heeft eveneens een reputatie hoog te houden als vertolker van politiek geïnspireerde en maatschappijkritiek spuiende liedjes. Dat doet hij op deze plaat dan ook met “There’s A Showdown Comin’” over de groeiende verarming van de burgers door beslissingen van politici en banken, “The United States Of The N.R.A.” over de laffe moord op 20 schoolkinderen in Newtown, Connecticut op 14 december 2012 en “Redneck Republic” over de escalerende toename van wapens in Amerika.

De emotioneel gebrachte ballad “Stayin’ Free” krijgt van ons nog een speciale vermelding in deze recensie, waarin we kunnen besluiten dat deze nieuwe plaat “Going Back To Jersey” van Chris Charles alweer van hoogstaande kwaliteit is en liedjes bevat die zijn talent in de verf weten te zetten als zanger, songschrijver en multi-instrumentalist, want hij speelde ook alle instrumenten weer zelf in.

(valsam)

Artiest info
   
 

CD Baby