THE HILLBENDERS TOMMY - A BLUEGRASS OPRY

In 1969 betekende de rockopera Tommy, van en aan de hand van Pete Townshend, de redding in het voortbestaan van The Who. Het verhaal, verpakt in de vorm van een groots opgezette opera, van de autistische Tommy die getuige was van de moord op de minnaar van zijn moeder en hierop besloot doofstom en blind te worden bleek een gigantisch succes voor The Who.
De jaren ´60 thematiek van drugs, seks en een verrijkt vrijheidsdenken spraken miljoenen mensen aan, evenals de daaraan gerelateerde symboliek van deze trendsettende rockopera die gewag deed van het feit dat normaliteit in het individu zit en de facto  niet in de (ziekmakende) omgeving.

45 (!) jaar later komt SXSW co founder Louis Jay Meyers op het lumineuze idee de opera naar bluegrass stijl te transformeren en vond met dit idee uiteindelijk gehoor bij The Hillbenders, een veelbelovende bluegrass formatie uit Springfield, Missouri. Hun eerste twee platen vertegenwoordigden al een brug tussen traditie en moderniteit en dit gegeven bracht Meyers uiteindelijk bij dit vijftal. Een uitstekende keuze zo zal blijken.

Medio jaren ´70 maakte ik kennis met het verhaal van Tommy Walker en was ik gefascineerd door de opera die The Who ervan maakte. Tommy raakte me en tegelijkertijd was de muzikale verpakking die The Who eraan gaf er eentje die tot de verbeelding sprak. The Hillbenders lukken erin om deze fascinatie en verbeelding opnieuw aan te spreken met hun bluegrass versie. Nummers als I´m Free, The Acid Queen en Pinball Wizzard blijven ijzersterk recht overeind staan met sterke vocalen en de inzet van banjo, mandoline en dobro. De psychedelische magie en muzikale intensiteit worden moeiteloos in stand gehouden en de bluegrass interpretatie lijkt het album zelfs wat toegankelijker en meer back to basic te maken.

“Ever since I was a young boy, I played the silver ball” klinkt niet direct als een typische bluegrass strofe, maar verdomd, The Hillbenders slagen er in om een indrukwekkende brug te slaan tussen de rock uit de jaren ´70 en de hedendaagse rootsmuziek.

Ferenc Koolen.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records

video