ELIN KÅVEN – JIKNON MUSIHKKA / FROZEN MUSIC

We hebben het al vaker aangehaald bij de platen die we hier toegestuurd krijgen van het Duitse platenlabel ‘Nordic Notes’: het gaat vaak om songs die in de lokale Scandinavische taal worden gezongen en daar begrijpen wij hier in België en Nederland geen jota van.

De zangeres Elin Kåven uit Karasjok, Sápmi oftewel Lapland heeft die boodschap blijkbaar goed begrepen, want het tekstboekje bij haar nieuwste cd “Jiknon Musihkka” heeft naast elke songtekst in de lokale Sami-taal een Engelstalige vertaling staan die de inhoud van haar liedjes voor iedereen begrijpelijk zal maken.

Zo hebben we geleerd dat “Jiknon Musihkka” staat voor “Frozen Music” en dat haar album met tien alternatieve ‘Sami’-folkliedjes werd samengesteld. De albumtiteltrack hebben we ter verduidelijking op bijgaande video toegevoegd. De traditioneel klinkende liedjes op deze plaat zijn vaak mysterieuze en mystieke nummers met een folkloristische en mythologische ondertoon.

“Frozen Music” is het derde album van Elin Kåven die in eigen land naast een bekende zangeres ook roem heeft weten te vergaren als danseres. ‘Yoik’, haar manier van zingen en stemgebruik is typerend voor de Sami-bevolking. Zij bracht haar eerste plaat als ep-tje uit in 2005 en daarna volgden dus nog twee volwaardige studioplaten. Bij deze cd werd ook een dvd toegevoegd met daarop live vertolkingen van alle nummers op “Frozen Music”.

Met de openingstrack “Áibbas Jaska” (“All Still”) op deze plaat belandde Elin Kåven in 2012 in de finale van de Amerikaanse ‘International Songwriting Competition’ met o.a. Tori Amos, Ozzy Osbourne, Tom Waits en Robert Smith (‘The Cure’) in de jury. Enkele andere nummers zoals titeltrack “Jiknon Musihkka” (“Frozen Music”), “Suoivanis” (“In The Shadow”) en “Váldde Mu Du Mielde” (Take Me With You”) klinken sprookjesachtig en worden fluisterend als een fee door deze zangeres vertolkt op een vrij modern georkestreerde melodie. Sommigen zullen er allicht bepaalde elementen van o.a. Björk of Kate Bush in herkennen.

Ondanks het feit dat het hier toch nog altijd over moeilijkere muziek gaat, stralen deze liedjes iets rustgevend uit en lijkt zij ons met deze songs uit te nodigen tot bezinning en kalmte, terwijl haar songs voor de juiste sfeerzetting zullen zorgen. Er ligt een zekere vorm van uitdaging in het beluisteren van dit album, maar misschien kan u er enige inspiratie voor uw toekomstige levensstijl in terugvinden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video