J.B. HUTTO & HIS HAWKS with SUNNYLAND SLIM – HAWK SQUAT

 

“ J.B. Hutto (1926-1983): Flamboyant Chicago blues singer / guitarist, noted for his slide guitar work… “

Joseph Benjamin Hutto (1926-1983) was een Amerikaanse blues muzikant, die vooral bekend was als slide gitarist en van zijn manier van zingen. Hutto is geboren in Blackville, South Carolina. Hij was de vijfde van zeven kinderen. Als hij drie is, verhuist hij met zijn familie naar Augusta, Georgia. Zijn vader was een predikant en samen met zijn broers en zussen zong Hutto in een gospel groep “The Golden Crowns”. Na de dood van zijn vader in 1949, verhuizen ze naar Chicago. Hutto was als rekruut chauffeur tijdens de oorlog in Korea.

In Chicago was Hutto drummer in de band van “Johnny Ferguson & the Twisters”. Hutto speelde even piano, maar koos uiteindelijk voor de gitaar. Met percussionist Eddie 'Porkchop' Hines trad hij regelmatig op straat op. Nadat gitarist Joe Custom hen vervoegde, traden ze ook op in clubs. Als harmonicaspeler George Mayweather hen later vervoegt krijgt de band de naam “The Hawks”, in analogie met de wind die er in Chicago waait. In 1954 neme ze hun eerste singles op.

In de jaren ’50 stopt Hutto tijdelijk met musiceren. Hij werkt dan elf jaren lang als conciërge in een funerarium. Midden jaren ’60 herbegint hij met een nieuwe versie van “The Hawks”. Nu is Herman Hassell bassist en drumt Frank Kirkland. Bij ‘Vanguard Records’ is hij te horen op het compilatiealbum “Chicago / the Blues / Today! Vol. 1”. Zijn album bij ‘Delmark Records’ “Hawk Squat!” (1968) wordt als zijn beste album beschouwd. Hier werkt hij samen met Sunnyland Slim (orgel / piano) en Maurice McIntyre (tenor sax).

Na de dood van zijn grote vriend “Hound Dog” Taylor in 1975, wordt Hutto de frontman van “the Houserockers”. In de late jaren ’70 verhuist Hutto naar Boston. Hier richt hij een nieuwe band op, die opnieuw de naam “the Hawks” krijgt. Met hen neemt hij in 1983 voor het ‘Varrick’ label het album “Slippin' & Slidin'”  (“Rock With Me Tonight,”) op.

Begin jaren ’80 verhuist Hutto naar Illionois, waar bij hem kanker wordt vastgesteld. Hij sterft in 1983 als hij 57 is. In 1985 wordt Hutto door de ‘Blues Foundation’ voorgedragen in de ‘Hall of Fame’. Zijn neefje Lil' Ed Williams (“Lil' Ed & the Blues Imperials”) zorgt er voor dat Hutto’s muziek nog verder leeft.

Recent bracht Delmark opnieuw J.B. Hutto’s “Hawk Squat” uit. Buiten de dertien reguliere tracks zijn er vijf extra alternatieve tracks (“alternates” / nummers die herhaald worden in een andere versie) toegevoegd. Naast Hutto vervoegden ook Sunnyland Slim (piano, orgel), Lee Jackson (gitaar), Herman Hassell (gitaar), Junior Pettis (bas), Dave Myers (bas), Frank Kirkland (drums) en Maurice McIntyre (tenor sax) de studio. “Sunnyland Slim” was de artiestennaam van blues pianist Albert Luandrew (1906-1995). Slim maakte al vanaf begin jaren ’40 als sessie muzikant deel uit van de Chicago music scene. De andere veteraan Maurice McIntyre (1936-2013) was een avant garde jazz muzikant.

Het album kende zijn oorsprong in ‘Turner’s Lounge’, een kleine muziek / dans club in het Zuiden van Chicago, waar Hutto (toen voor 5 $ per avond) optrad. Voor 50 $ cent mocht je binnen en kreeg je een gratis consumptie. “J.B. Hutto & the Hawks” traden er drie avonden per week op. Op de zondagavonden vonden er vaak jam sessies plaats en kon je, naast Hutto, Big Walter Horton, Memphis Charlie en Eddie Boyd zien optreden. De eerste nummers voor “Hawk Squat!” werden opgenomen in 1966 en de laatste in 1968. Bedoeling was om een blues album op te nemen, met jazz invloeden. Voor dit laatste zou Maurice McIntyre (tenor sax) zorgen. 

De nummers op het album zelf? Laat me beginnen met te stellen dat Hutto duidelijk beïnvloed is door zijn mentor, de “King of the Slide Guitar” Elmore James (1918-1963). Dat hoor je al vanaf de eerste track, vanaf de eerste noten, vanaf de eerste slides. Mijn favorieten op het album zijn ”If You Change Your Mind”, ”Too Much Pride” (met een vingervlugge Sunnyland Slim achter de piano), ”Hip Shakin’” (door de het aanstekelige dat er van het nummer uitgaat), ”The Feeling is Gone” en ”Send Her Home To Me”,(omdat het geweldige slows zijn, o.w.v. de “thrill” en zeker ook door de sax van Maurice McIntyre), ”Hawk Squat” (de fantastische “must” met ongelofelijke solo’s) en ”I’ll Cry Tomorrow”

Voor de “echte” blues liefhebbers en verzamelaars is “Hawk Squat” van “J.B. Hutto & the Hawks” een collectors item. J.B. Hutto moet je behandelen als een blues “rariteit”. Als je naar zijn muziek luistert lijkt alles nog rauwer, nog meer misvormd, rumoerig en net niet af. Het is muziek die je enkel kan horen in een donkere mistige club, waar je de blues kunt voelen. Waar je nog het zweet en de goedkope parfums riekt en in de achtergrond, het ijs hoort kraken in de whisky, die te lang op de bar staat te wachten. You know, the blues man!...   

“ While this effort may not match the visceral reach of his seminal work with “The Hawks”, J.B.'s original band, there's no half-steppin' here, either. Just "the real deal" from a true, yet often overlooked, legend of the genre… “

Eric Schuurmans

Album tracks: 1”Speak My Mind” - 2”If You Change Your Mind” - 3”Too Much Pride” - 4”What Can You Get Outside That You Can’t Get At Home” - 5”The Same Mistake Twice” - 6”20% Alcohol” - 7”Hip Shakin’” - 8”The Feeling is Gone” - 9”Notoriety Woman” - 10”Too Later” - 11”Send Her Home To Me” - 12”Hawk Squat” - 13”I’ll Cry Tomorrow” - 14”Speak My Mind”* - 15”Too Much Pride”* - 16”Hawk Squat” * - 17”The Same Mistake Twice” * - 18”Speak My Mind”* (alt 2)  – All compositions by J.B. Hutto – Production & Supervision: Robert G. Koester -- Tracks 13-18 previously unissued -- *: alternates

Line-up:
J.B. Hutto: vocals, guitar
Sunnyland Slim: piano, organ
Lee Jackson: guitar (1,4,6,8,10,13,14,18)
Herman Hassell: guitar (7)
Junior Pettis: bass (1,4,6,8,10,13,14,18)
Dave Myers: bass (remainder)
Frank Kirkland: drums
Maurice McIntyre: tenor sax (remainder)

Discography:
Singles:
1954 : "Combination Boogie" / "Now She’s Gone" by “J. B. & His Hawks” (Chance Records / CH-1155).
1954 : "Lovin' You" / "Pet Cream Man" by “J. B. & His Hawks” (Chance Records / CH-1160).
1954 : "Dim Lights" / "Things Are So Slow" by “J. B. Hutto & His Hawks” (Chance Records / CH-1165)
Albums:
1972 : “Hipshakin” (Flyright Records)
1976 : “Blues For Fonessa” (Amigo)
1977 : “J.B. Hutto & the Houserockers Live 1977” with Brewer Phillips & Ted Harvey
1983 : Slippin’ & Slidin’” (Varrick)
1985 : “Bluesmaster” (JSP Records)
1990 : “Slidewinder” (Delmark)   
1992 : “Slideslinger” (Evidence)
1992 : “High And Lonesome” (Fan club)
1993 : “Pet Cream Man” (Editions Atlas)
2002 : “Slidin’ The Blues” (Black and Blue)
2004 : “Stompin’ At Mother Blues” (Delmark)
unknown : “Slide Guitar Master” (Wolf Records)
2015 : ”Hawk Squat” with Sunnyland Slim”

 

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Delmark Records

video