10.000 MANIACS – TWICE TOLD TALES

De meesten onder ons zullen bij de naam ’10.000 Maniacs’ meteen de link gaan leggen naar hun voormalige leadzangeres Natalie Merchant. Toch is die al sinds 1993, dus 22 jaar geleden, uit de groep gestapt om een succesvolle solocarrière uit te bouwen. Haar vervangster Mary Ramsey is een uitstekende violiste en zangeres, maar je mag haar vocale capaciteiten echt niet gaan vergelijken met die van haar voorgangster, die over een heel uniek stemgeluid beschikte.

De Amerikaanse alternatieve rockgroep ’10.000 Maniacs’ uit Jamestown, New York heeft sinds de oprichting in 1981 gedurende de voorbije decennia al meerdere personeelswisselingen ondergaan. Men betreurde in 2000 het plotse overlijden op amper 42-jarige leeftijd van gitarist en oprichter Robert Buck en in 2013 overleed hun toenmalige drummer Bob “O’Matic” Wachter, ook nauwelijks 49 jaar geworden.

Elf muzikanten hebben de groep intussen verlaten en de huidige bezetting bestaat uit zangeres Mary Ramsey, gitarist Jeff Erickson, keyboardsspeler Dennis Drew, bassist Steven Gustafson en drummer Jerome ‘Jerry’ Augustyniak. Medeoprichter John Lombardo heeft de groep in 1986 verlaten, maar hij duikt nu opnieuw op als gastmuzikant op gitaar bij de recent verschenen nieuwe plaat van ’10.000 Maniacs’, getiteld “Twice Told Tales”, de opvolger van het album “Music From The Motion Picture” uit 2013.

Voor deze nieuwe cd, die pas na een ‘fundraising’-oefening via ‘Pledge Music’ tot stand kwam, werden veertien liedjes opgenomen met 13 oude Britse folktraditionals en “The Song Of Wandering Aengus”, één a capella gebracht nummer dat gecomponeerd werd door de Ierse folktroubadour Christy Moore en dat gebaseerd is op een gedicht van de legendarische Ierse poëet William Butler Yeats.

Deze plaat begint met het instrumentale vioolnummer “Lady Mary Ramsey I” en eindigt met nog zo’n stukje viool in “Lady Mary Ramsey II”. Beide stukjes worden natuurlijk door de gelijknamige zangeres van ’10.000 Maniacs’ ingespeeld. De eerste volwaardig georkestreerde song is “She Moved Through The Fair” waarin we de vertrouwde sound van deze band voor het eerst te horen krijgen. Dat gaat zo nog even door met de stokoude folkliedjes “Dark Eyed Sailor”, “Misty Moisty Morning”, het met pennywhistle ingeleide “Bonny May” en het heerlijke walsje in “Do You Love An Apple?”.

Eén van de allermooiste liedjes op “Twice Told Tales” is de knappe versie die ’10.000 Maniacs’ hier brengt van de Ierse traditional “Carrickfergus” (zie video), een song over de gelijknamige Noord-Ierse stad in County Antrim. Dit nummer werd al ettelijke keren gecoverd door o.a. Bryan Ferry, Van Morrison, Joan Baez en ‘The Dubliners’ en het werd ook live gezongen bij de begrafenis van John Fitzgerald Kennedy Jr., de zoon van de vermoorde Amerikaanse president die op 38-jarige leeftijd het leven liet in een vliegtuigcrash.

Naar het einde van de plaat toe brengt ’10.000 Maniacs’ nog enkele rustige folkballads met “Death Of Queen Jane” over het tragische einde van koningin Jane Seymour, de derde vrouw van Hendrik VIII, en met het ook ontelbare keren door anderen gecoverde Ierse liedje “Wild Mountain Thyme”. “Marie’s Wedding”, de laatste gezongen song op deze cd, is echter een uptempo dans- en feestnummer van Schotse origine dat uiterst geschikt lijkt te zijn voor een traditionele volksdans.

Het negende studioalbum “Twice Told Tales” is met die vele stokoude traditionals al bij al een a-typische plaat voor ’10.000 Maniacs’, hoewel deze formatie zich voor alle voorgaande platen altijd graag heeft bewogen in de wereld van de folkmuziek. Maar voor deze plaat zijn ze echt in de onder het stof liggende archieven van dit muziekgenre gaan grasduinen en daar vonden ze deze liedjes waarvan er enkele meer dan 100 jaar oud zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cleopatra Records

video