OTAVA YO – WHAT ARE THOSE FOR SONGS!

Met bijna een tien op de teller van mijn dienstjaren bij ‘Rootstime’ heb ik in het voorbije decennium natuurlijk al platen van over de hele wereld op mijn schrijftafel en in mijn cd-speler zien belanden. Toch denk ik dat het nu de eerste keer is dat artiesten uit St. Petersburg in Rusland hun cd hier mogen komen voorstellen.

Het gaat over de zeskoppige, professioneel actieve folkformatie ‘Otavo Yo’, een groep die sinds hun oprichting in 2003 Russische volksdansmuziek brengt op hun debuutalbum “Once Upon A Time” en nu op hun nieuwe cd “What Are Those Songs For!”. Dat is een elf nummers tellende plaat met een Engelstalige titel, maar die voor de rest enkel bestaat uit liedjes die in de landstaal van president Vladimir Poetin worden gezongen.

Vaak gaat het om traditionele Oost-Europese volksliedjes die door een aantal vocalisten in harmonieuze samenzang worden gebracht. De Kozakkendans kan op meerdere tracks uit deze plaat worden toegepast en ook de hoofse danspartijen die we uit een film als ‘Anna Karenina’ kennen, kunnen op enkele nummers uit deze plaat gedanst worden.

De instrumenten die voor de muzikale begeleiding bij die nummers zorgen, zijn ook traditioneel zoals de Schotse doedelzak, de ‘gusli’, een Russische variant van een autoharp, het Russische hoornpijpinstrument ‘zhaleika’ of de ‘darbuca’, een ‘djembe’-achtig percussie-instrument, en de al beter gekende ‘fiddle’ uit de traditionele folkscène.

De zangpartijen bij deze ‘Russian beat’-liedjes zijn voor Alexey Belkin, Alexey Skosyrev, Dmitry Shikhardin en violiste Yulia Usova, terwijl bas en drums respectievelijk door Petr Sergeev en Timur Sigidin worden bespeeld. De combinatie van Slavisch temperament en Balkan-achtige zigeunermuziek (zie de Litouwse traditional “Street Cleaner” op bijgaande video), zorgt voor aangenaam entertainment, ondanks het feit dat we geen woord van hun liedjes snappen. Gelukkig krijgen we een Engelse vertaling van de Russische teksten in een bij de cd gevoegde tekstboekje.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: CPL-Music

video