JESSE STONE – BREAK OF DAY

Jesse Stone is een momenteel in New York City wonende Canadese singer-songwriter uit Montreal die in zijn biografie vermeldt dat zijn belangrijkste muzikale invloeden afkomstig zijn van landgenoten Neil Young en Leonard Cohen en van de Amerikaanse artiesten Johnny Cash, Bob Dylan en Bruce Springsteen. Daarmee legt hij de lat der verwachtingen natuurlijk zeer hoog als we zijn debuutplaat “Break Of Day” in de cd-speler stoppen.

We kunnen bij het begin van deze recensie al meteen meegeven dat we die invloeden niet echt terug lijken te horen in de tien zelf gecomponeerde liedjes op deze plaat. De eerste single die uit dit album werd getrokken is het nummer “Don’t Come Around” (zie video), een rustige ballad die ons deze Jesse Stone eerder doet vergelijken met een singer-songwriter als Damien Rice en qua vocale performance wat lijkt op Tony Dekker van ‘Great Lake Swimmers’. Diezelfde vaststelling geldt eveneens voor de liedjes “Vampires” en het zeer mooie “The Letter” waarin de fiddle van Josh Zubot voor leuke extra klankkleuren zorgt.

Anderzijds is de algemene teneur van dit album toch meer in de richting van rootsrockmuziek neigend. In songs als opener “Love On The Charles Bridge” en “Promises”, zitten voornamelijk elementen uit de rocksound. Maar er zijn vooral meerdere liedjes in de folk- en alt.countrystijl met o.a. “Fisherman”, “Fortress”, “Life Lonely Road”, “Don’t Apologize” en “Don’t Change”, onze favoriete song op “Break Of Day”, een nummer dat met door Dave Lines bespeelde accordeon en Hammondorgel werd omkleed.

Een constante vaststelling bij de beluistering van deze plaat is dat Jesse Stone zich overduidelijk met hart en ziel op dit muzikale project heeft geworpen en dat hij er in geslaagd is om die begeestering in zijn liedjes te laten doorklinken. We durven dan ook stellen dat “Break Of Day” pas een eerste kennismaking met deze jonge Canadees zal vormen en dat we in de volgende jaren zeker nog meer van hem zullen gaan mogen beluisteren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video