THE HENRYS – QUIET INDUSTRY

21 jaar geleden werd in het Canadese Toronto een groep boven de doopvont gehouden die de naam ‘The Henrys’ kreeg. In die tijd speelde het kwartet enkel instrumentale muziek en dat bleven ze nadien ook meestal doen op de vijf albums die ze sinds de oprichting hebben uitgebracht.

De drijvende kracht achter ‘The Henrys’ is Don Rooke, sinds lange tijd gitarist in de begeleidingsgroep van de Canadese zangeres Mary Margaret O’Hara, die haar trouwe muzikant in het verleden een paar keer bijstond als gastzangeres op de platen van zijn formatie. Momenteel zijn bassist John Sheard, violist Hugh Marsh, drummer Davide DiRenzo, pianist Jonathan Goldsmith en backing vocaliste Tara Dunphy de overige leden van ‘The Henrys’.

Deze formatie gebruikt regelmatig oude traditionele instrumenten om hun muziek te creëren. Voor hun nieuwste cd “Quiet Industry”, die zes jaar na hun laatste release “Is This Tomorrow” volgt, schreef Don Rooke voor het eerst songteksten bij elf van de 14 tracks op het album. De zanger die deze teksten brengt op de plaat is Gregory Hoskins, de voormalige frontman van de Canadese folkrockgroep ‘The Stickpeople’ die in de jaren ’90 furore maakte in hun thuisland.

De tracks op “Quiet Industry” zijn geen eenvoudige nummers, eerder muzikale ‘soundscapes’ die beogen om een bepaalde sfeer rond de songs te creëren. Don Rooke bespeelt daarbij de ‘kona’, een antieke slidegitaar die werd gemaakt uit het Hawaiaanse ‘koa’-hout dat in de jaren ’20 in California groeide.

De eerste song op dit album is “A Weaker One”, een nummer dat u zelf kunt beluisteren op de video bij deze recensie. Andere aan te bevelen tracks zijn “As I Say I Do”, “Change For Good”, “When That Far Shore Disappears”, “Last One Here” en “The Almighty Inbox”.

Don Rooke is duidelijk de architect van al deze sfeervolle nummers die bij ons hier en daar een vergelijking oproepen aan het filmische werk van die andere Canadees Daniel Lanois of van muziektovenaar Ry Cooder. Om hier ten volle van te kunnen genieten moet u er wel even de nodige tijd voor nemen en ergens rustig in een schemerhoekje al die mooie en warme klanken over u heen laten vloeien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video