BROTHER DEGE - SCORCHED EART POLICY (DELUXE EDITION)

Brother Dege (spreek uit Deej) Legg hebben wij al in de armen gesloten sinds zijn eerste album “Folk Songs Of The American Longhair” in 2009. Wij hebben toen niet geaarzeld om hem als de Robert Johnson van de 21e eeuw te omschrijven. Toen nog was de man een van de best bewaarde geheimen in de Deep South: een bekroond schrijver, muzikant, journalist. De artiest was misschien nog het best gekend als frontman van Santaria, een “psyouthern hard rock “ band, zoals ze zichzelf omschrijven. Die band werd samengesteld in 1994 en wat volgde waren jaren van optredens, voodoo vloeken, vernielde bestelwagens, bandleden die hun verstand verloren, al dan niet gewilde gevangenisbezoekjes ….zo omschrijft Legg het toch. Talloze freaks van over heel de wereld volgden hun belevenissen online in de Santaria Tour Journals. Zijn uitzonderlijk muzikale talent werd bevestigd met het album “How To Kill A Horse” in 2013. Een release waarop hij briljant uithaalde op zijn resonator, zijn eigen universum creërend met zijn rauwe zang, Delta slide en gitaarriffs.

Het halve genie, hij leerde zichzelf als zestienjarige dobro spelen, presenteert ons nu zijn derde plaat: “Scorched Eart Policy: Deluxe Edition. Op deze release wordt hij bijgestaan door zijn begeleidingsband The Brethern. Eigenlijk had hij vorig jaar al een album “Scorched Earth Policy” op zijn naam staan. Het was enkel digitaal verkrijgbaar en bevatte een mix van nieuwe songs, demos, covers en field recordings. Over de idee hierachter zei Dege zelf :"I'm a big fan of southern rap culture, especially DJ Screw (Houston) and screw tapes. I love how hip-hop has bred this vibrant mixtape culture, rapping over each other's beats and songs. Some of the songs are raw and unmastered and of varying quality, but I love that." Om het even, dit is een meer coherent album geworden en resulteert in twaalf nergens minder dan uitstekende maar voornamelijk briljante songs.

Door toevoeging van de extra band mag het dan misschien allemaal wat voller klinken, wat gepolijster soms, er konden zo een aantal songs op de voorgaande twee, magistrale albums gepronkt hebben. Alleen al het fantastische “Day I Was Born” is de aanschaf van dit album waard. Maar het zou wat onrecht aandoen aan de rest van de songs. Zijn tekstgeschrijf is alweer bijzonder hoogstaand, wat minder zwaarmoedig maar verdomd weer rakend langs alle kanten. Er staat één cover op dit album: “Supernaut” van Black Sabbath in een zéér persoonlijke versie die je moet gehoord hebben. Het geheel werd mede geproduceerd door 4x Grammy-winnaar Tony Daigle (Dr. John, Sonny Landreth, Gatemouth Brown, Bobby Charles, enz.) … en die heeft alweer perfect aangevoeld waar Dege naar toe wou met deze uitgave. Het is tegelijk de meest toegankelijke plaat van de rasartiest geworden tot op heden. Maar vergis je niet, wie aandachtig luistert zal nog steeds een blues-hoodoo ritueel antreffen in de gortigste moerassen met Son House op de oever als goedkeurend knikkend toeschouwer!

Het pleit voor dit supertalent dat hij alweer verdere horizonten wil gaan verkennen. Het schitterende, instrumentale “Calabasas” zal zeker ook alweer door fan van het eerste uur Quentin Tarantino gesmaakt worden. Maar wij weigeren verder om alle nummers apart te gaan belichten. Brother Dege heeft alweer voor een meesterwerk gezorgd. De prachtsongs kunnen trouwens makkelijk meegevolgd worden op de prima verzorgde booklet. Het zal misschien meerdere luisterbeurten vergen voor je met de gedachtengang van dit ongebreidelde talent helemaal mee bent maar nadien wordt je beloond met een alweer beklijvend album. Hou je bij beluistering klaar voor een rit doorheen gore, geketende, in moeras gedrenkte Mekong delta Blues in een, het weze herhaald, modern kleedje. Wij blijven bij onze stelling dat deze rasrtiest mag beschouwd worden als de Robert Johnson van de 21e eeuw! Brother Dege's “Scorched Earth Policy: Deluxe Edition” zal beschikbaar zijn vanaf 24 juli 2015 op cd en digitale formaat. Uw bestelling moest al onderweg zijn!

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

Label: Magic Bullet Records

video