JOHN WETTON – ANTHOLOGY (THE STUDIO RECORDINGS) - 2CD
JOHN WETTON & THE LES PAUL TRIO – NEW YORK MINUTE (LIVE)

John Kenneth Wetton is een momenteel 66-jarige Engelse zanger, songschrijver en bassist die een rijk verleden met zich meedraagt als lid van progressieve rockgroepen als ‘Wishbone Ash’, ‘Uriah Heep’ en vooral ‘King Crimson’. Hij fungeerde als bassist ook vaak als sessiemuzikant in de studio bij de opname van albums van heel wat andere rockgroepen zoals ‘Roxy Music’, ‘Yes’ en ‘Genesis’.

Na die lange jaren als groepslid begon hij aan een carrière als frontman en belangrijkste songschrijver van de supergroep ‘Asia’ waarmee hij zijn grootste commerciële successen heeft behaald. In 1982 stond hun debuutplaat “Asia” bovenaan de hitlijsten en gingen er meer dan 8 miljoen exemplaren van dat album over de toonbanken.

Sinds de beginjaren ’90 ging hij resoluut voor een solocarrière waarin hij een hele serie live albums en studioplaten heeft uitgebracht. Het beste werk van al die soloplaten werd nu verzameld op de dubbel-cd “Anthology – The Studio Recordings”. De zes albums die aan de basis lagen voor deze verzamelplaat zijn “Arkangel”, “Battle Lines”, “Sinister”, “Rock Of Faith”, “ Raised In Captivity” en “Caught In The Crossfire”.

De meeste nummers behoren daadwerkelijk thuis in de sfeer van progressieve en epische rockmuziek. “The Last Thing On My Mind”, “Where Do We Go From Here?”, “Another Twist Of The Knife”, “I Can’t Lie Anymore” en “Right Where I Wanted To Be” zijn swingende rocksongs op de eerste cd van deze dubbelaar. Maar er staan eveneens enkele rockballads op: “I’ve Come To Take You Home”, “Battle Lines”, “Arkangel”, “Nothing’s Gonna Stand In Your Way” en “Second Best” zorgen voor de rustpunten.

Van het tweede schijfje in de cd “Anthology” onthouden wij vooral het rockende “Say It Ain’t So”, het aan Phil Collins schatplichtige “Silently”, de ballads “Cold Is The Night” en “Walking On Air” en twee akoestische tracks “Steffi’s Ring” en “Emma” (zie video). Ook nog even vermelden dat John Wetton voor enkele liedjes werd bijgestaan door o.a. Steve Hackett (‘Genesis’), Robert Fripp (‘King Crimson’), Billy Sherwood (‘Yes’) en Steve Lukather en Simon Phillips van rockgroep ‘Toto’.

Maar we hebben nog een derde plaat van John Wetton in de vorm van de live opgenomen registratie van een optreden uit 2013 in concertzaal ‘The Iridium’ in New York. Daar acteert John Wetton als zanger en gitarist, terwijl hij wordt bijgestaan door ‘The Les Paul Trio’, bestaande uit pianist Rodney Holmes, gitarist Lou Pallo en contrabassiste Nikki Parrott. Op de cd “New York Minute” brengt John Wetton negen akoestische coverversies van evenveel bekende muziekklassiekers.

De songs die in New York op de playlist stonden zijn de ‘Steely Dan’-hit “Do It Again”, Marvin Gaye’s “What’s Going On?”, “God Only Knows” van ‘The Beach Boys’, “Can’t Find My Way Home” van Steve Winwood en ‘Blind Faith’ uit 1969 en “New York Minute” van Don Henley uit zijn cd “The End Of The Innocence” uit 1989.

De vier overige tracks zijn Bob Dylan’s klassieker “All Along The Watchtower”, “Lady Madonna” van ‘The Beatles’, “Heat Of The Moment” van zijn eigen band ‘Asia’ uit 1982 en zijn hierboven al vermelde bekendste hitsong als soloartiest “Battle Lines”. Dit live album wijkt heel sterk af van zijn vroegere werk als rockmuzikant, maar hij bewijst er ook mee dat hij akoestisch ook wel zijn weg weet te vinden doorheen liedjes die hun kracht in het verleden al ruimschoots bewezen hebben.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Primary Purpose

video