CHRISTIAN COLLIN - SPIRIT OF THE BLUES

De uit Detroit afkomstige maar in Chicago wonende Christian Collin is een zanger, gitarist en songwriter met een voorliefde voor Blues en Rootsmuziek. Het was na een concert van Little Feat, toen nog met Lowell George, in 1979 dat hij muzikaal beïnvloed werd. Zijn grootste inspiratiebron vond hij later wel bij Stevie Ray Vaughan. Collin, die op dertienjarige leeftijd begon gitaar te spelen is na al die jaren uitgegroeid tot een meer dan uitstekend gitarist.

Op deze “Spirit Of The Blues”, zijn tweede album, krijgen we twaalf zelfgeschreven nummers te horen. Het geheel is een soort van eerbetoon aan alle legendarische Bluesmuzikanten en dan vooral zij die hem inspireerden. En het weze gezegd dat dit een meer dan aangename kennismaking met de artiest is geworden.

Opener van dienst “One And Only” mag dan misschien wat funk getinte rockachtige Blues laten horen, je krijgt al direct een indruk van ‘s mans uitstekende stem en dito snarenspel. Het wat ondeugende “Player’s Game” bevat een aanstekelijke Bluesshuffle maar vooral met “A Woman Like You” zal hij de laatste twijfelaars over de schreef halen. Het, zeg maar Southern Rock-achtige nummer, bevat een prima honky-tonk piano bijdrage van Johnny Iquana en behoort zeker tot de hoogtepunten op deze release. Maar er vallen er meerdere te noteren!

Het slide werk op het duistere “Dead Man Walking’ bijvoorbeeld illustreert prachtig het verhaal van de eenzame, wanhopige man, of de soulvolle slower “Without You” dat van een zelfde hoogstaand niveau is als het titelnummer. Het is daarin dat de aandachtige luisteraar zal horen welke inspiratiebronnen van belang waren in zijn muzikale carrière. We kunnen zeker ook niet de formidabele bijdrage van Matthew Skoller onvermeld laten. De man is groots op de mondharmonica op het vrolijke Bluesnummer “Highway Song”.

Op “The River (Unplugged)” brengt Christian een wat modernere versie van de klassieke old School akoestische Blues, ook hier noteerden we een prima ondersteuning op mondharmonica, ditmaal van Billy Branch. Bij het beluisteren van de afsluiter “Forever Friends” haalden we eerst wat onverschillig de schouders op. Het nummer start wat melig, zeg maar goedkoop. Echter, na een goede minuut demonstreert Christian nogmaals zijn kunnen op de snaren en deed hij ons zelfs denken aan Johnny Winter in diens beginperiode!

Je zou kunnen zeggen dat Christian Collin een wat eigenzinnige weergave heeft vastgelegd van zijn kijk op de hedendaagse blues. Als dit dan gepaard gaat met uitstekende songs en muzikaal vakmanschap dan kunnen wij dit alleen maar toejuichen

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

Label: C-Train Records

video