THE MENTULLS - REFLECTIONS

The Mentulls zijn een jonge progressieve bluesrock band uit de UK. Deze band bestaat uit de broers Andrew en Jamie Pipe en drummer Nick Colman. Dit trio is jong in ouderdom, maar ze draaien al enkele jaren mee in de Britse muziek scene. Hun debuut album 'The Long Road To Home' verscheen al in 2011. Een jaar later was er al een opvolger met 'Time Flies'. Dit laatste album deed het verre van slecht en opende nog meer deuren voor The Mentulls, die ondertussen al een sterke live reputatie opgebouwd hadden. In 2012 werd Andrew Pipe als één van de jongste muzikanten ooit genomineerd als beste jonge artiest op de Britse Blues Awards. Ook het jaar daarop werd hij genomineerd. Alle songs worden door het trio geschreven en hun invloeden variëren van Gary Moore, naar Toto en Cream tot Genesis en Wishbone Ash. Hun muziek is een smeltkroes van krachtige, maar toch melodieuze met blues doordrenkte rock. In de loop der jaren heeft de band een eigen unieke stijl gecreëerd, mede door Jamie's ongewone maar effectieve manier van spelen op de keyboards. Met zijn linkerhand bespeelt hij de baslijnen en met zijn rechterhand het orgel en de piano. Andrew Pipe is ondanks zijn jonge leeftijd al een zeer begaafd gitarist en neemt ook de zang voor zijn rekening. De zang is niet dadelijk de sterkste kwaliteit van de band, al zit er duidelijk progressie in als je de twee eerste albums met 'Reflections' vergelijkt en dat zal met het ouder worden zeker nog verbeteren. Het album werd opgenomen in de Superfly Studio's in Nottinghamshire en het bevat negen nummers. Met de veelzijdige en getalenteerde Wayne Proctor hebben The Mentulls de ideale producer voor hun album 'Relections'.

Het trio pakt dadelijk stevig uit met 'Silverbird' waarin Andrew meteen vet en verschroeiend tekeer gaat op de gitaar. De gitaar riffs doen denken aan de grote gitaristen van de laatste decennia. Ook in de melodieuze en dromerige titelsong 'Reflections' kan het trio erg bekoren. Andrew Pipe zijn stem is gemaakt voor dit soort muziek en zijn gitaar werk is van heel hoog niveau. Zijn broer Jamie mag eveneens op een puike prestatie terug blikken met zijn sterk werk op de toetsen en de mooie baslijnen die hij aflevert. ‘Reflections’ is een dijk van een nummer. Dat The Mentulls meer zijn dan de broers Pipe horen we duidelijk in 'Commotion' waarin drummer Nick Colman een sterke en strakke partij slagwerk aflevert. Het boegbeeld van de band is zondermeer Andrew Pipe, hij begeesterd telkens opnieuw met zijn gitaar riffs en zijn knap solo werk. 'Home Tonight' blinkt uit op de manier waarop het trio het nummer opbouwt. De gitaar scheurt verschrikkelijk hard, maar ook het werk van Jamie op de keyboards is om van te smullen. 'Reflections II' is het instrumentale vervolg van de beklijvende titelsong. Hoewel de gemiddelde leeftijd van The Mentulls maar twintig jaar is klinkt de muziek van deze jongens heel volwassen. In hun sound en muziek is Wishbone Ash nooit veraf. De overgang naar de stevige bluesrock song 'I Can't Slow Down' klinkt heel ruig, maar dat ruige geluid wordt veroorzaakt omdat Andrew hier veelvuldig gebruikt maakt van de Wah Wah pedaal. Met een soort van Hendrix solo laat de jongeman horen dat hij ook dit soort muziek feilloos aankan. Nick Colman en Andrew Pipe vullen hun jonge frontman goed aan en beperken zich niet alleen tot het bepalen van het tempo en de groove, maar zijn door hun instrumentaal talent een enorme meerwaarde voor de band. De sound in 'Passage Of Time' doet terug denken aan progressieve bands van een paar decennia geleden. Met alleen de grommende basdrum op de achtergrond, begint Andrew Pipe zijn gitaar solo zachtjes op te bouwen, tot alles in een flits explodeert en de drie muzikanten alle registers open trekken en een geweldig geluid produceren. Voor 'Time To Focus' krijgt het trio hulp van gitarist Aynsley Lister. Het enorme sterke samenspel op de gitaar van Jamie en Aynsley levert geweldig harmonische gitaar geluiden op. Dit is een song die me nog maar eens onbewust aan Wishbone Ash doet denken. Jamie Pipe begint heel sterk op de keyboards in 'Speaking Is Silence'. Samen met de dreigende drums van Nick Colman staat hij in voor de mooie intro. Daarna verwaterd het nummer een beetje en wordt het te melodieus en te glad. Gelukkig duurt deze passage maar kort want met de gitaar geeft Andrew het sein voor een spetterend einde.

De Mentulls hebben met hun derde album 'Reflections' een erg sterk album uit. 'Passage Of Time', 'Reflections' en 'Silverbird' zijn de grote positieve uitschieters op dit prima album. Om hun album 'Reflections' te promoten komen de jongens ook naar Nederland. Op 14 oktober zijn ze te gast in het Blues Moose Café in Groesbeek en op 17 oktober staan ze op het Baeker Blues Side Festival in Beek. Zeker niet te missen, want The Mentulls zouden met dit nieuwe album wel eens definitief kunnen doorbreken in de Uk en de rest van Europa.

Walter Vanheuckelom

Releasedatum: 10 juli 2015


TRACKS:

1. Silverbird
2. Reflections
3. Commotion
4. Home Tonight
5. Reflections II
6. I Can't Slow Down
7. Passage Of Time
8. Time To Focus
9. Speaking In Silence

Artiest info
Website  
 

video