DELTA MOON – LOW DOWN

 

“Delta Moon” is (per definitie) de slide gitaartandem Tom Gray & Mark Johnson. Tom GRAY is geboren in Washington D.C. en groeide op in Virginia en Georgia, maar zijn echte thuis is altijd de familiehoeve in de bergen van Noord Carolina gebleven. Begin jaren ’80 is Gray de keyboardspeler en de frontman van de rock band “The Brains”. Ze nemen samen twee albums op bij ‘Mercury Records’. Pas later begint Gray steel gitaar te spelen. In 2008 wordt Gray door ‘The American Roots Music Association’ genomineerd als ‘Blues Songwriter of the Year’. Nummers van Gray zijn opgenomen door Cyndi Lauper (incl. de hit “Money Changes Everything”), Manfred Mann, Carlene Carter, Bonnie Bramlett e.a.

Mark JOHNSON groeit op in een caravanpark in Ravenna, Ohio. Mark komt vaak bij zijn oom, die de eigenaar is van een platenzaak. Mark heeft als student, gitaar gespeeld in verschillende groepen. Begin jaren ’90 verhuist Johnson naar Atlanta, waar hij “The Rude Northerners” opstart. In die periode geraakt hij geobsedeerd door de bottleneck slide gitaartechniek.

“Delta Moon” is als groep een sterke mix van karakters en sounds. Tom Gray en Mark Johnson zijn elkaar voor het eerst (toevallig) tegengekomen in een muziekwinkel in Atlanta. Gray probeert bij die ontmoeting aan Johnson een Dobro Gibson (resonator)gitaar te verkopen, die in zijn busje ligt. [‘Dobro’ van Dopyera Brothers, de Slowaaks-Amerikaanse oprichters van het bedrijf - waarbij ‘dobro’ ‘goed’ betekent in het Slowaaks : nvdr] De verkoop gaat niet door, maar ze wisselen wel hun telefoonnummers uit. Het gevolg is dat ze daarna regelmatig in de omgeving van Atlanta, samen zijn gaan optreden in lokale clubs en op party’s. Mark Johnson heeft de groepsnaam “Delta Moon” voorgesteld, nadat hij het geboortehuis van Muddy Waters bezocht had in Clarksdale, MS. Het duo wordt een volwaardige blues band, nadat ze een ritme sectie gevonden hebben en gaat optreden in grotere clubs en festivals. In 2003 wint de band in Memphis de ‘International Blues Challenge’. Gestimuleerd door deze award, is de band gaan touren in de US, Canada en Europe. In 2007 is de bassist Joseph Franher bij de groep gekomen en nog later drummer Marlon Patton. Tot en met heden is dit de line-up van de band.

Sinds hun titelloos debuut in 2002, is “Low Down” het zevende studio album van de band. Op het album staan negen originele nummers en drie covers. Met het dreigende en wat snellere ”Wrong Side Of Town” openen Gray en Johnson het album. Gray’s rauwe stem en de harde slides voorspellen niets goeds en omsluiten perfect het fatalisme van de song: “Accross the track, you like to put it down. Welcome back, to the wrong side of town…” In dezelfde sfeer en met passende voodoo ritmes  breidt ”Afterglow” hier een vervolg aan, want je verstoppen kan niet meer: “You can’t turn your back on love, you’ll just be facing something else. Pull into the station with nothing left to show, just a cup of coffee and a wiff of afterglow…” Het aangehouden monotone ritme en het getrommel dat hierna volgt, versterken in ”Nothing You Can Tell A Fool” het onweerlegbare van de boodschap: “Een gek kan je niets wijs maken…” Met ”Mean Streak” wordt de sfeer er niet beter op, maar wordt het nog wat rauwer. Er volgen dan twee covers. Er is eerst Tom Waits’ ”Lowdown” (uit deel 1 van zijn “Orphans - Brawlers, Bawlers & Bastards” - Lawaaimakers, Schreeuwers, Bastaards - album uit 2006), dat wat meer bluesy en minder rauw is dan het origineel. Gevolgd door Bob Dylan’s ”Crash On The Leevee (Down In The Flood)”, dat hij in 1967 op nam met “The Band” en in 1975 uitbracht op zijn “The Basement Tapes". Dit n.a.v. de overstromingen van de Mississippi in 1927 en op basis van een nummer dat Memphis Minnie en Kansas Joe opnamen "When the Levee Breaks". Ze zongen: "Oh crying won't help you, praying won't do no good / When the levee breaks, mama you got to move…" ”Open All Night”, dat hierna komt heeft Bo Diddley-achtige trekjes en een tekst, die een glimlach opwekt: “Their back wall ain’t got no lock. Their front door ain’t got no lock. It’s okay, it’s allright, they’re open all night…” Café praat? Voor we aan de derde cover zijn is er eerst ”Spark In The Dark”, een nummer met veel gitaarriffs die gelijktijdig van beide gitaristen komen en die mekaar versterken. In de klassieker ”Hard Time Killing Floor Blues” van Skip James doorweven de dobro en de elektrische gitaar, het emotionele van deze fraaie Delta song netjes. Enige ommezwaai zit er in de wat luchtigere country rocker ”Mayflay”, die nog gevolgd wordt door de swamp rocker ”Jelly Roll” en de afsluiter, een laatste smeekbede om wat geluk in / met ”Jacky Ray”: “I want you to be happy!… I want the sun shine on you!...”

Omdat zowel Tom Gray als Mark Johnson top slide blues gitaristen zijn, hun combinatie vrij uniek is en, omdat Tom Gray ook een prima songwriter is, is het nieuwe album van “Delta Moon” alweer een uitstekende release geworden. Beste muziekliefhebbers, dit is blues die velen nog niet kennen, dit is te ontdekken waard!

“ Guitar twins Tom Gray & Mark Johnson were in the studio for their 7th album ‘Low Down’. Since he visited Muddy Water’s cabin near Clarksdale, MI, Mark Johnson got seized by the mud of the Mississippi delta. He and Tom Gray, they keep sliding in the back roads of the blues…” 

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Wrong Side Of Town” - 2”Afterglow” [with Mark Johnson & Franher Joseph] - 3”Nothing You Can Tell A Fool” - 4”Mean Streak” [with Mark Johnson & Franher Joseph] - 5”Lowdown” [Tom Waits & Kathleen Brennan] - 6”Down In The Flood” [Bob Dylan] - 7”Open All Night” - 8”Spark In The Dark” - 9”Hard Time Killing Floor Blues” [Skip James] - 10”Mayflay” - 11”Jelly Roll” - 12”Jacky Ray” – All songs by Tom Gray unless [noted]

Line-up:
Tom Gray: vocals, guitar, steel guitar, keyboards, harmonica
Mark Johnson: guitar, banjo, backing vocals
Franher Joseph: bass, backing vocals
Marlon Patton: drums, percussion
& backing vocals : Anna Kramer (1,10,12) & Francine Reed (1,3,6)

Discography:
2002 : “Delta Moon”
2003 : “Delta Moon Live”
2004 : “Goin’ Down South”
2005 : “Howlin’”
2007 : “Clear Blue Flame”
2010 : “Hellbound Train”
2012 : “Black Cat Oil”
2013 : “Life’s A song – Live Volume One”
2013 : “Turn Around When Possible - Live Volume Two”
2015 : ”Low Down”

Artiest info
Website  
 

Label: Jumping Jack Records / Landslide records
Distr.: Sonic - Rendezvous

video