LUCIFER’S FRIEND – AWAKENING

Als ik ‘Lucifer’ hoor, komen onmiddellijk de gedachten boven aan die naam als referentie naar ‘Satan’ of ‘de duivel’. Maar ik heb onlangs met “Awakening” een dubbel-cd op mijn tafel aanbeland gekregen van een groep die zich ‘Lucifer’s Friend’ noemt en ik betwijfel nu toch of ik ook hier enige relatie moet vermoeden tot deze boosaardige slechtaard.

De muziek die deze al in 1970 in Hamburg opgerichte Duitse rockformatie brengt is dan wel onder te brengen in de categorie van progressieve rock en/of heavy metal, toch zien de drie leden van de groep er mij totaal ongevaarlijk en onschadelijk uit. De Britse zanger John Lawton, gitarist en keyboardsspeler Peter Hesslein en bassist Dieter Horns zijn dan misschien niet meer van de piepjongsten, hun snoeiharde sound kan de liefhebbers van klassiek rockmuziek en heavy metal zeker nog bekoren.

Zoals net vermeld bestaat het album “Awakening” uit twee schijven: deel 1 is een ge-remasterde verzamelplaat met tien zelf gecomponeerde nummers uit vijf van hun eerder op de markt gebrachte platen. 4 tracks waaronder het op de video te beluisteren nummer “Ride The Sky” uit hun debuutalbum “Lucifer’s Friend” uit 1970, één track uit “Where The Groupies Killed The Blues” van 1972, 2 nummers uit de plaat “Mind Exploding” van 1976, één track van het album “Banquet” uit 1974 en twee songs die op hun laatste officiële plaat “Mean Machine” uit 1981 stonden.

Hun laatste album dateert inderdaad al van 34 jaar geleden, wat er op wijst dat het trio in die lange sabbatperiode met andere dingen dan rockmuziek is bezig geweest. Maar de tweede cd die in het hoesje van “Awakening” zit bestaat uit vier nieuwe nummers die ze na hun reünie van eind 2014 onlangs in een Hamburgse opnamestudio hebben ingespeeld, samen met gelegenheidsdrummer Stephan Eggert.

Qua sound kunt u ‘Lucifer’s Friend’ het best vergelijken met de allicht beter bij u gekende muziek van groepen als ‘Led Zeppelin’, ‘Deep Purple’, ‘Black Sabbath’ of ‘Uriah Heep’, de groep waar John Lawton in 1976 naar toe trok om er als leadzanger te fungeren. Voor de opname van de laatste plaat “Mean Machine” van ‘Lucifer’s Friend’ kwam hij in 1981 wel nog even terug vanuit Londen naar Hamburg.

Tot slot willen we nog even vermelden dat de kans er wel inzit dat ‘Lucifer’s Friend’ opnieuw aan een Europese tournee zal beginnen in het najaar van 2015. Het lijkt er dus echt op dat het ontwaken van deze gedurende 4 decennia op non-actief gestane rockformatie effectief tot nieuwe optredens zal gaan leiden, kortom een echt ‘Awakening’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video