KYRBGRINDER – CHRONICLES OF A DARK MACHINE

Het Londense trio ‘Kyrbgrinder’ is al van sinds hun oprichting in 2000 gespecialiseerd in het brengen van loeiend harde heavy metal en progressieve rockmuziek. Johanne James is de drummer en eveneens de leadzanger van deze formatie, waar ook gitarist Aaron Waddingham en bassist Dave Lugay al zo’n 15 jaar deel van uitmaken.

De powerrock van dit drietal is oorverdovend met snoeiharde beats van de centraal geplaatste drums en gitaren ‘on speed’. Dat was zo al op hun debuutplaat “Defiance” uit 2007, op het daarop volgende album “Cold War Technology” uit 2010 en nu opnieuw op hun net verschenen derde album “Chronicles Of A Dark Machine” waarop ze tien tracks bundelen voor nauwelijks 40 minuten muziek.

De producer van deze plaat zochten ze in hetzelfde hardrockmilieu waar gitarist Karl Groom van de Engelse progressieve metalband ‘Threshold’ werd gevonden om achter de knoppen in de opnamestudio plaats te nemen. Die keuze valt misschien ook wel te verklaren door het feit dat Johanne James naast zijn activiteiten bij ‘Kyrbgrinder’ ook nog altijd de drummer van ‘Threshold’ is.

Ondanks de dreunende beats is er ook wel plaats voor melodie en knappe gitaarriffs in een aantal songs op deze plaat. We denken daarbij vooral aan “Captain America”, “Kill Them All” (zie video met live vertolking in Muziekcafé ‘De Kroeg’ in het Nederlandse Geldrop), “I Know Why”, “I Feel Blue” en de titeltrack “Chronicles Of A Dark Machine”.

De echte loodzware heavy metal-klanken krijg je dan weer op een ruig schoteltje aangeboden in albumopener “Slipping Away”, “Egocentric Suicide”, het verraderlijk rustig beginnende en dan exploderende “Oxygen” en “Taking Control”. De sticker hing niet op het cd-hoesje, maar als ik zo eens door de songteksten ga, dan denk ik dat het waarschuwingsetiket ‘explicit lyrics’ misschien toch wel van toepassing zou zijn op dit van zweterige energie overlopende album.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records / Kyrbgrinder Records

video