QUILL – BRUSH WITH THE MOON

Het verhaal achter het album “Brush With The Moon” van de Engelse ‘Celtic Rock’-formatie ‘Quill’ uit Birmingham is even spectaculair en beklijvend als tragisch. Zangeres Joy Strachan en bassist en songschrijver Ben Brain waren een echtpaar toen het noodlot in april 2012 toesloeg. Ben Brain overleed plots en er werd hardop aan gedacht om na 30 jaar optreden een einde aan het bestaan van de groep te maken.

Maar Ben Brain had nog een heleboel nummers geschreven die het nog niet tot een opname door de groep hadden geschopt. Tien van die nieuwe songs werden door zijn weduwe Joy en de resterende bandleden van ‘Quill’ bewerkt voor deze nieuwe cd, waarbij voor enkele songs de stem van Ben postuum werd opgepikt uit de demo’s die hij maakte bij het creëren van deze nummers.

Het geheel werd een waarachtig ‘labour of love’ en muzikaal kunstwerk, waarbij de ‘Quill’-bandleden met ‘E.L.O.’- en ‘Black Sabbath’-drummer Bev Bevan hier als percussionist, drummer Tim Tandler, gitarist Tony Kelsey, keyboardsspeler Dave Bailey en violiste Kate McWilliam een vooraanstaande rol hebben gespeeld. De door het overlijden van Ben Brain ontstane leemte als bassist werd voor de opname van deze plaat ingevuld door Matt Davies.

De sound van ‘Quill’ kan het best vergeleken worden met die van ‘Fleedwood Mac’ in hun topdagen tijdens de opname van hun succesalbum “Rumours” en hun schitterende muziek uit de jaren ’70 en ‘80. De zevenkoppige country- en folkrockgroep heeft met het album “Brush With The Moon” een waardevol en liefdevol muzikaal eerbetoon aan hun sterk gemiste bassist klaargestoomd.

Openingstrack “Quicksilver” is een vocaal duet tussen Ben en Joy, terwijl “Tumbling Years” een melancholische, akoestische pianoballad is die Joy op emotionele wijze brengt. Ook “Schoolyard” en “Poppy Fields” zijn zo’n rustig voortkabbelende melodieën waarop Joy weliswaar voortreffelijk en loepzuiver zingt.

Qua orkestratie wordt het al bij al vrij sober gehouden, ondanks de zevenkoppige bezetting van ‘Quill’. De song “Nine Mile Camp” wordt ingeleid door een parlando van Ben Brain, waarna hij en Joy afwisselend een stukje van de zangpartijen voor hun rekening nemen. Het muzikale eerbetoon aan thuisland “England” (zie video) is naar ons gevoelen één van de mooiste liedjes op deze plaat, mede dankzij de knappe instrumentale bijdrage van Kate McWilliam op viool.

Het echtpaar zingt daarna in duetvorm samen bij het nummer “Wedding Dress”, terwijl Ben Brain de lead vocals voor zijn rekening neemt in het liedje “Twister” en Joy dit album sfeervol afsluit met de ballad “Man In White”. Ook leuk om nog te vermelden is dat de mooie tekening op de voorzijde van deze cd eveneens van de hand van Ben Brain is en hemzelf met vrouwtje Joy en dochter Jenna voorstelt terwijl ze zich door een nieuwe muziekpartituur proberen te werken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video