JON SPEAR BAND – OLD SOUL

 

“ Featuring award-winning lyrics and top-notch musicianship,
running the gamut of blues styles from funk to jump and acoustic to swing… “

De “Jon Spear Band” is een samenwerkingsverband van vier muzikanten uit centraal Virginia, “The Old Dominion” in het Oosten van de US. De liefde voor blues muziek is het gemeenschappelijk kenmerk. Naast veteraan, frontman en singer-songwriter Jon Spear (gitaar / zang) is er het jonge talent Dara James (gitaar / harmonica / zang), die al op zijn elfde met zijn vader op het podium stond en de gebruikelijke ritme sectie. Drummer John Stubblefield is de andere veteraan van het viertal. Hij wordt  ondersteund door bassist Andy Burdetsky, die ook al ruim dertig jaren muzikant is.

 “Old Soul” (2014), het debuut album van de “Jon Spear Band” is een album met negen originele songs en één bekend nummer (“Tin Pan Alley”) van een wat ondergewaardeerde Robert L. “Bob” Geddins (1913-1991). Deze uit Texas afkomstige blues artiest, die in de baai van San Francisco woonde, schreef het nummer rond 1953.

Met de funky love song ”I Can’t Help Myself” opent de band het album, om daarna met het eerste duivels verhaal ”Devil’s Highway” van wal te gaan. Deze betoverende bluesy rock song gaat over iemand die verplicht wordt de rechtstreekse confrontatie met zijn demonen aan te gaan. Voor het eerst maken we kennis met de gitaar solo’s van Dara James. ”The Second Mouse Gets The Cheese” is door zijn titel / tekst een (vooral) humoristische jump blues, die opnieuw James, maar nu op mondharmonica, in de kijker zet. In de aangrijpende titel song ”Old Soul” is er een solo van saxofonist Ron Holloway te horen. Holloway maakte eerder ook al naam in de band van Dizzy Gillespie en in de “Allman Brothers Band”. Met de song ”I Love My Skin” won Spear een award. In de song laat hij iedereen weten, dat we allemaal mooi zijn, dat de huidskleur niet telt en dat wat anderen denken totaal onbelangrijk is. Voor de bluesy song ”Forever Home” moet je even door de ogen van je huisdier kijken en je trachten voor te stellen, wat zij over adoptie denken. ”Mean Mean Woman” is een Santana-achtig rockend nummer, dat uiteraard “spek voor de bek” is voor James’ gitaar. Ook de baslijn van Andy Burdetsky en de conga’s van Nate Brown vallen hier op. Met de slow ”Paid In Full” gaan we met de tijdmachine terug de tijd in en gaan we op zoek naar R&B zangers van weleer. ”Live Music Is Better” is een op zich, ontegensprekelijke waarheid. De band brengt in koor hulde, aan hen die artiesten een podium geven. “Last but not least” is er nog de enige cover ”Tin Pan Alley”. De eer om af te sluiten wordt gelaten aan zanger / gitarist Dara James. 

Als je naar het debuut “Old Soul” van de “Jon Spear Band” luistert, dan hoor je op de eerste plaats verhalen, die je aanspreken. Zijn de intrigerende verhalen van Award-winnaar singer-songwriter Jon Spears over heksen, reïncarnaties en duivels echt? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar ze voelen zo wel aan.

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”I Can’t Help Myself” - 2”Devil’s Highway” [& James] - 3”The Second Mouse Gets The Cheese” - 4”Old Soul” - 5”I Love My Skin” - 6”Forever Home” - 7”Mean Mean Woman” - 8”Paid In Full” [& James] - 9”Live Music Is Better” - 10”Tin Pan Alley” [Curtis Jones / William York / Robert L. Geddins] – All songs by Jon Spear unless [noted] – Produced by Andy Waldeck

Line-up:
Jon Spear: guitar, vocals
Dara James: lead guitar, harp, vocals
Andy Burdetsky: bass, backing vocals
John Stubblefield: drums
Special Guests:
Ron Holloway: sax (4)
Nate Brown: congas (1,7)

Discography:
2014 : ”Old Soul”

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Blind Raccoon

video