CHUCK BRODSKY – TELL TALE HEART

De 55-jarige Amerikaanse folkzanger en songschrijver Chuck Brodsky uit Asheville, North Carolina is een muzikant die gedurende zijn carrière die in 1995 begon met het album “A Fingerpainter’s Murals” ondertussen al aan zijn elfde studioplaat is toegekomen met de release van zijn nieuwste album “Tell Tale Heart”, de opvolger van “Subtotal Eclipse” uit 2011.

Zijn liedjes zijn soms politiek geïnspireerd, maar hij zingt ook over het milieu, sport, vriendschap en liefde en hij gebruikt daarbij regelmatig de nodige portie humor. Voor de opname van de elf nummers op het album “Tell Tale Heart” ging hij deze keer meer de Americana-toer op en daarom inviteerde hij enkele bekende namen uit dat genre als instrumentalisten in de studio.

De bekendste daarvan is zeker all-round-gitarist Doug Pettibone die al bijna 15 jaar de vaste gitarist is bij Lucinda Williams, maar die ook gewerkt heeft met o.a. Norah Jones, Marianne Faithfull, Tracy Chapman, John Mayer en Mark Knopfler. Ook de namen van singer-songwriter en producer Chris Rosser op toetsen en van fiddler Steve Wickham (‘The Waterboys’) doen bij muziekkenners zeker een belletje rinkelen.

Deze plaat begint met het nummer “2000 Friends” (zie live vertolking op video), een uitgebreid verhaal over het hebben van vele ‘Friends’ op ‘Facebook’ en het feit dat men zich daarbij toch nog vaak heel alleen op deze wereld kan voelen. De folktroubadour in Chuck Brodsky komt daarna optimaal aan bod in het verhalende “I Used To Fall” en in het erg mooie “What Good Did It Do?”.

Albumtitel “Tell Tale Heart” werd ontleend aan het kortverhaal “The Tell-Tale Heart” van de Amerikaanse dichter en schrijver Edgar Allan Poe uit 1843. Het deed dienst als inspiratiebron voor het schrijven van de song “The Vulture’s Eye” waarin Doug Pettibone op elektrische gitaar en op pedal steel excelleert.

In “The Handshake” zingt Chuck Brodsky over een handdruk tussen twee spelers na een ‘home run’ tijdens een baseballwedstrijd. Ook “Splinter Cheeks Johnson” is een song over de gelijknamige baseballspeler. Het cd-afsluitende nummer “My British Emily” is een komisch liedje waarin hij over zijn haat-liefde verhouding met zijn GPS-systeem zingt.

“Not A Single Shot” vertelt over hoe de controle over onze dagdagelijkse wereld haast onmerkbaar werd overgenomen door grote ondernemingen en enkele duistere en obscure figuren. In “A Dane Was A Dane” vertelt hij hoe de Deense bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog de levens van alle 7000 Deense Joden hebben gered door ze proactief naar Zweden te deporteren, vooraleer de Duitsers in Denemarken kwamen binnenvallen. “Rachel’s Guitar” verhaalt over de gitaar die naast de doodskist stond van de op 49-jarige leeftijd aan borstkanker overleden Amerikaanse folkzangeres Rachel Bissex.

Zoals u kunt vaststellen zit deze folkzanger nooit verlegen om een verhaaltje en hij zal nog heel wat liedjes en platen kunnen uitbrengen om al die verhalen in de toekomst met ons te komen delen. Want vervelen gaan die nooit omwille van de humor, de ironie en de woordspelingen die Chuck Brodsky in de songteksten weet te weerspiegelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video