BJ’S WILD VERBAND – LATER

De Nederlandse singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer Bart-Jan (BJ) Baartmans uit het Noord-Brabantse Boxmeer wordt eind juli 50 jaar jong. Of dat de aanleiding is geweest voor de titel van zijn nieuwste plaat weten we niet met zekerheid, maar in sommige teksten van de tien songs op het album “Later” blikt hij wel eens terug op wat er in het leven tot nu toe is gebeurd, maar net zo goed vooruit op wat nog allemaal komen kan.

“Later” is een plaat die BJ Baartmans onder de groepsnaam ‘BJ’s Wild Verband’ zo goed als live in de studio heeft opgenomen met zijn ouwe trouwe muzikale vrienden en sessiemuzikanten Mike Roelofs op Hammondorgel en Moog-bass en Sjoerd van Bommel op drums, terwijl BJ zelf de zang en het gitaarwerk voor zijn rekening heeft genomen. Op bijgaande video kunt u een kort promofilmpje over de totstandkoming van deze plaat bekijken.

Speciaal aan dit album is het feit dat de liedjes op deze cd allemaal in het Nederlands worden gebracht, terwijl elke koper van de plaat, na contact te hebben opgenomen met BJ, een gratis download kan doen van alle songs in de Engelse taal gezongen. In zijn lange muzikale carrière heeft BJ Baartmans eigenlijk altijd nummers opgenomen in beide talen en daarbij werd blues- en folkmuziek meestal als drager van die songs gehanteerd op de twaalf albums die hij in zijn discografie heeft laten optekenen.

Dit album begint met het sfeervolle, nostalgische liedje “Er Speelt Zoveel”, gevolgd door de titeltrack “Later” met een zeer mooie instrumentatie van Hammondorgel en elektrische gitaar. Daarna gaat de band met “Oud Zeer” eventjes de bluesmuziek exploreren en krijgen we ook melodieuze laid back Americana in het nummer “Niets Voor Mij”. Het jazzy “Zoete Inval” gaat over het lot van een tot de sloop gedoemde dorpje dat in de voorbije jaren langzaamaan is leeggelopen.

De tweede helft van “Later” begint met de song “Bron”, een ode aan de goede oude vinylplaten in de vorm van singles en elpees die indertijd allemaal ontelbare keren op de draaitafel zijn gepasseerd. Bij het nummer “Hotel” moet ik omwille van de begeleidende muziek even denken aan Mark Knopfler, die soms ook op een ogenschijnlijk slordige wijze zijn gitaarsnaren toch virtuoos beroert. “Tederheid” beschrijft de turbulenties in een moeizame relatie, maar ook de vaste wil om er uiteindelijk toch iets waardevols van proberen te maken.

Dat een muzikant werkelijk over alles een nummer kan schrijven, bewijst BJ Baartmans daarna in de song “Gitaar!”, een 9 minuten durende ode aan zijn favoriete muziekinstrument. De afsluiter van deze cd komt er met het nummer “Missen”, het obligate liefdesliedje dat op elke plaat van BJ Baartmans thuishoort en dat onze favoriete song met hitpotentieel op het album “Later” is.

BJ Baartmans is een begenadigde poëet en woordkunstenaar en hij is ook in staat om heel knappe muziek rond zijn dichterlijke songteksten te componeren. Mocht hij in Amerika zijn geboren, dan was er nu al lang sprake van een grote ster in het rijk der singer-songwriters. Maar als Nederlander blijft het wellicht nog lang roeien tegen de stroom op om zijn muzikale creaties aan de man te brengen.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
BJ’S WILD VERBAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

24 juni 2015 : Theater De Weijer, Boxmeer, NL
1 juli 2015: De Verkadefabriek, Den Bosch, NL (officiële cd-presentatie)
10 juli 2015: Café Trianon, Nijmegen, NL (met David Corley)
24 juli 2015: Zwarte Cross Festival, Lichtenvoorde, NL
14 augustus 2015: Parade, Amsterdam, NL
22 augustus 2015: Theatertent Zomerparkfeest, Venlo, NL
12 september 2015: Take Root Festival, Groningen, NL

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Continental Record Services

video