NEAL SCHON – VORTEX (2CD)

“ A great player unconstrained and limited only by his own creativity! “

Neal 'Joseph' Schon (°1954) is een Amerikaanse gitarist en het meest bekend van de band “Journey”, die hij in 1973 oprichtte. Schon was de zoon van een jazz saxofonist en speelde op vijf jarige leeftijd al gitaar. Hij was al jong geïnspireerd door de soul van Aretha Franklin en Gladys Knight en de blues van BB, Albert King en Clapton. Toen hij 15 jaar was, werd hij gevraagd om de band van “Santana” te vervoegen. Schon is één van de weinige gitaristen die een groot publiek wist te bereiken met verschillende bands. Hij scoorde diverse hits met “Bad English” (o.a. “Time Stood Still”). Andere bands waarin hij speelde zijn “Hardline” en “Soul Sirkus”. Steeds terugkerende bandleden zijn zanger Jeff Scott Soto en drummer Deen Castronovo. Schon werd in 2013 opgenomen in de Oklahoma Music Hall of Fame. Momenteel werkt Schon opnieuw samen met Carlos Santana, die werkt aan een nieuw album. Ze schrijven nummers samen en bereiden shows voor die Santana in de originele line-up in Guadalajara en Mexico stad zullen gegeven worden. Met “Journey” zal Schon dan de shows openen.

Het laatste studio project van Schon (release 23/06/15) heet “Vortex” en bestaat uit twee CD’s met instrumentale rock nummers. Hiervoor kreeg Schon de hulp van enkele muzikanten met wie hij eerder al samenwerkte, zoals ex “Mahavishnu Orchestra” Jan Hammer (keys), Igor Len (keys) en ex “Journey” drummer Steve Smith. Schon zelf speelt op het album buiten gitaar ook bas. Achttien originele nummers staan er op beide CD’s, die alle een solide rock bodem hebben, maar ook jazz, klassieke (”Eternal Love” - een emotionele ballade op piano) en wereldmuziek kantjes hebben. Schon draagt het album zelf en enkele nummers (”Lady M (Our Love Remains)” en ”Triumph Of Love”) speciaal op aan zijn vrouw, die hij zijn “dagelijkse bron van inspiratie” noemt. Mannen, als jullie willen scoren, kruip dan in jullie pen en schrijf het van je af, of, herbron je! 

Met “Journey”, de band met wie hij meer dan veertig jaar optrad en met wie hij meer dan tachtig miljoen platen verkocht, maakte Neal Schon zijn naam in de wereld van de rock. Momenteel gaat Schon solo en voelt hij zich (woordelijk) op “zijn best”. Op CD1 opent hij met het mysterieuze, dreigende ”Miles Beyond” (zijn tribute aan het jazz genie Miles Davis), om daarna wakker te worden in een storm met ”Awakening”. In ”Cuban Fly Zone”, ”El Matador” en “Irish Cream” voel je Afro & Latino invloeden, die zeker met Schon’s link met Santana te maken. Er zijn enkele ingetogen en rustige nummers zoals ”In A Cloud” en “Lady M”, maar meestal gaat Schon voor de energie en kracht die hij uit zijn gitaar tovert. De afsluiter ”Airliner NS910”, waarin je letterlijk mee opstijgt,bewijst dit temeer.

CD2 opent ook dreigend met ”Tortured Souls”, een meer dan tien minuten durende breed uitgesponnen, gelagerde song met Schon in de hoofdrol. ”Schon & Hammer Now” is een energieke jam van twee vrienden, met tegenover de gitaar van Schon het toetsenwerk van Jan Hammer. Heel even is Steve Smith in de finale van ”NS Vortex” heer en meester vanachter zijn drums, maar de meester zelf neemt daarna en resoluut opnieuw over in ”Twilight Spellbound”,waarin enkele prevelende stemmen te horen zijn. Na zijn liefdesverklaring ”Triumph Of Love” gaat Schon akoestisch en solo, om in ”Mom” zijn moeder Barbara te bedanken. Schon sluit deze CD akoestisch en heel aantrekkelijk af met  ”White Light”.

Als je op zoek bent naar / favoriet bent van explosieve, energieke tijdloze gitaar rock… dan is “Vortex” van Neal Schon jou “must have”. Ik las ergens over Neal Schon het volgende (en wat de lading in deze volledig dekt): “Neal Schon: Een geweldig gitarist , ongedwongen en enkel beperkt door zijn eigen creativiteit…” Keep on rocking man!

Eric Schuurmans

 

Album tracks CD1: 1”Miles Beyond” - 2”Awakening” - 3”Cuban Fly Zone” - 4”El Matador” - 5”Eternal Love” - 6”In A Cloud” - 7Irish Cream” - 8”Lady M (Our Love Remains)” - 9”Airliner NS910” – All songs written by Neil Schon – Produced by Neil Schon

Album tracks CD2: 1”Tortured Souls” - 2”Schon & Hammer Now” - 3”NS Vortex” - 4”Unspoken Faith” - 5”Twilight Spellbound” - 6”Triumph Of Love” - 7”Mom” - 8”Talk To Me” - 9”White Light” – All songs written by Neil Schon – Produced by Neil Schon

Line-up:
Neal Schon: guitar, bass
Jan Hammer: keys
Igor Len: keys
Steve Smith: drums

Discography (solo):
1989 : “Late Nite”
1995 : “Beyond The Thunder”
1997 : “Electric World”
1998 : “Piranha Blues”
2001 : “Voice”
2005 : “I on U”
2012 : “The Calling”
2014 : “So U”
2015 : ”Vortex” (2CD)

Artiest info
Website  
 

Label: Music Theories Recordings / Mascot-Provogue Records

video