BILL WYMAN – BACK TO BASICS

Vele muzikanten uit de rockwereld sterven veel te jong, maar gelukkig zijn er ook nog altijd rockgoden die gezond oud worden. Voormalig ‘Rolling Stones’-bassist Bill Wyman is daar een schoolvoorbeeld van. Voor zijn vertrek bij de ‘Stones’ in 1993, waarvan hij 31 jaar deel uitmaakte, creëerde hij drie soloplaten: “Monkey Grip” in 1974, “Stone Alone” in 1976 en “Bill Wyman” in 1982. Tussen 1997 en 2004 verschenen er vijf albums van zijn nieuwe muzikale bluesproject ‘Bill Wyman’s Rhythm Kings’ met “Just For A Thrill” uit 2004 als laatste wapenfeit.

De momenteel 78-jarige William George Perks, wat zijn echte naam is, heeft nu 33 jaar na zijn laatste soloplaat een nieuw album klaargestoomd dat eind juni in de platenzaak te verkrijgen zal zijn. “Back To Basics” is de titel van die vierde soloplaat die uit twaalf tracks bestaat, allemaal nummers die Bill Wyman zelf heeft gecomponeerd en die hij nu uit zijn songarchief heeft opgedoken voor deze nieuwe cd.

Voor de opname van deze nummers in de studio trommelde hij enkele befaamde muzikale vrienden op, zoals gitarist Terry Taylor en drummer Graham Broad van ‘The Rhythm Kings’, naast keyboardsspeler Guy Fletcher (ex-‘Dire Straits’), en ‘The Pretenders’-gitarist Robbie McIntosh, die eerder ook al sessiewerk op gitaar had gedaan voor Paul McCartney.

Als beïnvloeders voor de muzikale keuzes die Bill Wyman voor deze cd heeft gemaakt, vernoemt hij zelf de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen, zijn Amerikaanse tegenhanger Tom Waits en de in juli 2013 overleden singer-songwriter en topgitarist J.J. Cale. Het resultaat hiervan is een behoorlijk melodieus en ritmisch album dat de toepasselijke titel “Back To Basics” draagt.

De eerste track op deze cd is ook de eerste single: “What & How & If & When & Why”, te beluisteren via bijgevoegde ‘YouTube’-video. “I Lost My Ring”, “Running Back To You” en “I’ll Pull You Through” worden op een typisch laid-back ‘J.J. Cale’-ritme gebracht. Op het Beatlesque “Love, Love, Love” en het mooie “Seventeen” zingt Bill Wyman op haast fluisterende toon en dat blijft hij gewoon verder doen op het funky “Stuff (Can’t Get Enough)”. “Running Back To You” en “She’s Wonderful” zijn zachte en lekker in het gehoor liggende ballads.

“Back To Basics” is op geen enkel moment als een bluesplaat te definiëren, in tegenstelling tot wat Bill Wyman met zijn ‘Rhythm Kings’ pleegde te maken. Bij elk volgend nummer verhoogt ons gevoel dat dit voor hem een ‘feel good’-plaat is, een cd waarin hij zijn ‘niet blues’-composities kan laten horen, maar ook songs waar hij als componist wel fier op is. Een groot zanger is Bill Wyman nochtans niet en we vragen ons dan ook af hoe deze plaat zou hebben geklonken als hij het vocale werk bij deze nummers aan professionele zangers zou hebben overgelaten.

De liedjes zijn catchy, melodieus en vlotjes in het gehoor liggend, dus sterk genoeg om het anno 2015 ook nog tot hitjes te schoppen. Daarbij selecteren we de songs “November” en het swingende “Just A Friend Of Mine” als de meest geschikte tracks voor een aanval op de hitlijsten, althans indien deze rock-opa daar nog een poging zou willen op wagen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video