LUCA GIORDANO BAND – OFF THE GRID

 

Singer-songwriter / gitarist / sideman Luca Giordano is helemaal geen onbekende, want we kennen hem van een eerdere recensie van een album, dat hij deed samen met de Spaanse mondharmonicaspeler Quique Gómez. Zowel Quique Gómez als Luca Giordano zijn grote liefhebbers van de Chicago blues en hebben zich hierin verdiept. De recente samenwerking met Luca Giordano zette Quique Gómez opnieuw wat meer in de kijker.

Gitarist Luca Giordano (°1980, Teramo, IT) speelt al vanaf zijn twintigste gitaar. Zijn eerste band was het "Jumpin’ Eye Blues Quintet". Giordano verhuist voor een tijd naar Chicago, waar hij met verschillende muzikanten gaat samenwerken als Les Getrex (de gitarist van Fats Domino), zangeres Sharon Lewis (“Texas Fire Band”) en de legendarische JW Williams, waar hij de gitarist Shun Kikuta vervangt (die tourt met  Koko Taylor). Giordano is te zien op enkele Italiaanse festivals, waar hij samen hij samen speelt met o.a. Sax Gordon, Nellie Tiger Travis, drummer Vince Vallicelli en de Hammond speler Pippo Guarnera. In 2008 ontmoet hij in Chicago Eric Guitar Davis (“& The Trouble Makers”), met wie hij bevriend wordt en gaat touren in Italië en in de States. Ondertussen heeft Giordano als sideman en zijn band samengewerkt met Bob Stroger, Willie Big Eyes Smith, Jimmy Burns en JW Williams. De bandleden van Giordano’s band “Deep Blues Trio” zijn Fabrizio Ginoble (keys), bassist Walter Cerasani en drummer Fabio Colella.

Voor zijn nieuwe album “Off The Grit” zijn er buiten de bandleden, nog drie extra blazers (Sax Gordon - tenor sax, Mark Early - bariton sax en Doug Woolverton - trompet) mee de studio ingetrokken. Op het album staan elf songs, waarvan negen originele. Het album opent instrumentaal met ”Jumpin Eye”, waarin Giardano zich al onmiddellijk muzikaal meet met toetsenman Fabrizio Ginoble. ”Curly Hair Woman” dat hierna volgt, is een uitgebreide rustige shuffle, waarin Mark Early repliceert met kleine stoten van zijn bariton sax en zo telkens gepast uit de hoek komt. De titel track ”Off The Grid” die dan volgt, is een bluesy nummer met lange solo’s van Giardano en opnieuw Ginoble, die vanachter zijn piano reageert. Er volgt dan een tweede instrumentaal nummer ”When I’ll Be Gone”, dat erg bij de opener aanleunt. De eerste van de twee covers en een volgende instrumental, is het overbekende ”Since I Met You Baby”, een slow blues, die Giordano van Ivory Joe Hunter covert. Dit is duidelijk spek voor de bek van de blazerssectie, terwijl Giordano werkelijk alles uit zijn gitaar haalt. Het tempo gaat daarna omhoog in een andere uptempo shuffle ”Never Enough”, die strak gehouden wordt door het tempo van drummer Allessandro Svampi. Ook hier bewijst Giordano zijn vocale kwaliteiten. ”Cold Valley” is de vierde instrumental, die ook zoals ”One Way Road”, dat hierna volgt, erg funky en met veel effecten uit de boxen rolt. Het volgende nummer ”Pami” krijgt als extra vermelding “Organ Trio Session” mee. Het nummer is een romantisch instrumentaal intermezzo, dat alle muzikanten toelaat heerlijk jazzy te improviseren rond de gitaar partij van Giordano, die hier erg centraal staat. ”Flyin Back To My Baby” sluit de rij van originals in dezelfde stemming soulful af. De echte afsluiter is een nummer van Chicago blues man JW Williams “Don’t Ever Leave Me”. De laatste blues grooves waaien langzaam de kamer uit, terwijl je ogen langzaam sluiten…         

Luca Giordano zet met zijn nieuw album “Off The Grid” en originele nummers de Italiaanse blues duidelijk in de kijker. Hij was tijdens Duvel Blues dit jaar al samen met zijn Spaanse compagnon Quique Gómez en als backing band voor Jimmy Burns, heel prominent aanwezig. Solo bevestigt hij met dit album als singer-songwriter en gitarist overtuigend zijn kwaliteiten!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Jumpin Eye” - 2”Curly Hair Woman” - 3”Off The Grid” - 4”When I’ll Be Gone” - 5”Since I Met You Baby” [Ivory Joe Hunter] - 6”Never Enough” - 7”Cold Valley” - 8”One Way Road” - 9”Pami” - Organ Trio Session - 10”Flyin Back To My Baby” - 11”Don’t Ever Leave Me” [JW Williams] – All songs written by Giordano, unless otherwise [noted] – Produced by xxx

Line-up “Luca Giordano Band”:
Luca Giordano: vocals, guitar
Fabrizio Ginoble: piano, Rhodes, organ
Walter Cerasani: bass
Allessandro Svampi: drums
Fabio Colella: drums (10,11)
& Guests:
Sax Gordon: tenor sax
Mark Early: baritone sax
Doug Woolverton: trumpet

Discography:
2012 : “My Kind Of Blues”
2015 : ”Off The Grid”

Artiest info
Website  
 

Label: G G Records

video