RICHARD THOMPSON – STILL

De nu 66-jarige Britse muzikant Richard Thompson is een virtuoze gitarist, zowel op een akoestisch als op een elektrisch exemplaar. Daarenboven is hij een geweldige songschrijver van ontelbare folkklassiekers en brengt hij met de regelmaat van een klok nieuw werk uit op platen. In 2013 was er de cd “Electric” en eind vorig jaar volgde een alweer schitterende plaat met “Acoustic Classics”, waarop hij veertien van zijn eigen hits in een uitgeklede, akoestische versie op gitaar verzamelde.

Maar Richard Thompson is nog niet aan het einde gekomen van de muzikale verrassingen die hij ons wil brengen. Voor zijn nieuwste, zestiende soloplaat “Still”, die eind juni op de markt zal komen, ging hij gedurende 9 dagen naar een loft in Chicago, waar niemand minder dan ‘Wilco’-frontman Jeff Tweedy in de producerstoel plaatsnam en de twaalf nummers op deze plaat op een professionele wijze en met veel liefde voor de originele zang- en speelstijl van Richard Thompson registreerde.

In de video bij deze recensie kunt u Richard Thompson horen vertellen over de manier waarop dit album tot stand is gekomen en er worden ook enkele fragmenten van songs uit deze cd gespeeld. Zijn uit de duizenden herkenbare stemgeluid grijpt je al van bij de eerste song “She Never Could Resist A Winding Road” bij het nekvel en laat je pas los als de laatste cd-track “Guitar Heroes”, een bijna 8 minuten durende epos, is gepasseerd.

Bij de mooiste songs op deze alweer zeer knappe plaat van Richard Thompson klasseren wij het catchy “Beatnik Walking” dat als eerste single uit de cd is verschenen, “Broken Doll” dat gaat over mentaal zieke mensen, het bluesy nummer “All Buttoned Up” en de stevige rocksongs in “Long John Silver” en “No Peace No End”. Een speciale vermelding willen we maken voor de ballad “Where’s Your Heart?”, waarop de gebruikelijke ‘Wilco’-backing vocalisten Liam en Sima Cunningham harmonieus meezingen en Jeff Tweedy op gitaar speelt.

Richard Thompson speelt al folk- en rockmuziek van het hoogste niveau sinds hij in 1967 de groep ‘Fairport Convention’ mee oprichtte. Als soloartiest verbaast hij ons telkens opnieuw met de frisheid en de gedrevenheid van de songs die hij op zijn albums plaatst. Deze samenwerking met Jeff Tweedy werd in de aanvangsfase als een wat risico inhoudende uitdaging gezien, maar na de beluistering van het album “Still” kunnen we alleen maar lovend over een groot succes spreken.

(valsam)

24 september 2015: Hedon, Zwolle, NL
25 september 2015: Patronaat, Haarlem, NL
26 september 2015: Gebouw T, Bergen op Zoom, NL
7 oktober 2015: AB Flex, Brussel, BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video