ARTHUR JAMES – ME, MYSELF & I

“ A good song can & in fact should stand on it’s own, if performed by one person & played on one instrument (in my case that would be a guitar)…  “

In de jaren ’80 was Arthur James een vaste waarde in de blues scene van New England, de regio in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten. [Volgens de traditionele definitie omvat de regio de staten Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhodes Island en Vermont. In het zuidwesten grenst de regio aan de staat New York, die tot de Midden-Atlantische staten wordt gerekend / nvdr]. James stond er op het podium tijdens festivals of in clubs, met al wie naam had in de regio. Enkele van zijn oude bandleden zijn (als meer dan vijftig anderen) bij “Roomful Of Blues” (in 1976 in Rhodes eiland opgestart door Duke Robillard & Al Copley) gaan spelen. Recent won James drie ‘Granite State Blues Challenges’.

Na meer dan vijfentwintig jaren lang samengewerkt te hebben met andere artiesten en bands, was het tijd voor Arthur James voor een solo album, met de overduidelijke titel “Me, Myself & I” (alleen “& the Blues” ontbreekt er m.i. nog in de titel). Tijd om je eigen creativiteit en de ervaring die je met anderen gedeeld hebt eens te laten botvieren, moet James gedacht hebben, nadat hij zijn gitaar nam en de studio introk. Het resultaat is een album met twaalf songs, originele songs, waarvan slechts twee songs met (een extra) elektrische en de overige met enkel akoestische gitaar, als ondersteuning ingespeeld zijn. 

Orginele songs, vermeldde ik al, behalve natuurlijk de bekende spiritual ”Kumbaya” (de kampvuur song, waarin velen m.i. vaak onwetend, de hulp van de Heer uitzongen). James begint zijn reis fingerpickend en speels met een korte instrumental ”292 Nashua St.”. Waarom in /met Nashua Street? Misschien om de link te leggen met de blues, die in de gevangenis in Nashua Street Jail in Boston, MA, hangt? ”Blues, Blues, Blues” is zo’n nummer waarvan de titel veel, over de song zelf zegt. Voor James is blues blijkbaar een dagelijks gebeuren: “I got the blues, I got them every day…” Dit nummer is een van de twee nummers, waarin de tweede gitaar een elektrische gitaar is. Hierna volgt ”What You Tryin’ To Do”, een humoristische info sessie, die James geeft over zijn (zogezegde) vriendin, die o.a. rond loopt met een nietje in haar navel (“she got a staple in her navel!”). ”Long Black Road” is een echte blues, een langzaam nummer, waarin James zijn typische akoestische stijl mooi etaleert. In ”Ooh Yeah!” en ”Got Me A Woman” mogen we als luisteraar binnen kijken in de gedachtewereld van James en meer specifiek, ontdekken voor welke vrouwen hij valt. Hij hemelt graag hun deugden op en legt uit, dat afstand geen onoverkomelijk probleem is. Ook in ”Things Ain’t No Better” en ”Drownin’ On Dry Land” is blues troef en alom aanwezig. De solo’s op elektrische gitaar (in ”Things Ain’t No Better”) versterken het beklijvend donkere gevoel (“bad luck and the devil overtook me there...”). Met slides zet James ”Forgotten Youth” in en beginnen herinneringen uit het verleden boven te komen. Naar het einde toe wordt James een wereldverbeteraar als hij eerst de “Woodstock” boodschap brengt ”Waiter There’s A Bomb In My Soup”. Is het einde werkelijik nabij, of is een “bomb of love” de nog enig resterende oplossing …? En, met de instrumental ”Life”, dat al even triest de deur langzaam dicht doet.

Arthur James roots liggen ongetwijfeld bij Son House, Robert Johnson, Bukka White en JL Hooker. Zijn “nieuwe” retro akoestische gitaarstijl typeert hem en past bij zijn passionele gedrevenheid. Met zijn solo album “Me, Myself & I” bewijst Arthur James dat hij een prima gitarist, een goede zanger en de betere songwriter is. Zelfs gestript is dit “statement” een van de betere albums!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”292 Nashua St.” - 2”Blues, Blues, Blues” - 3”What You Tryin’ To Do” - 4”Long Black Road” - 5”Ooh Yeah!” - 6”Things Ain’t No Better” - 7”Got Me A Woman” - 8”Drownin’ On Dry Land” - 9”Forgotten Youth” - 10”Kumbaya” [public domain] - 11”Waiter There’s A Bomb In My Soup” - 12”Life” – All songs by Arthur James aka Ty Dush unless [noted] – Produced by Arthur James

Line-up:
Arthur James: vocals, guitar

Discography:
20xx : “Arthur James & Northbound Live At Blues Deluxe” (sold out)
(“Northbound”: Arthur James - Guitar & Vocals, Gil Rand - Bass & Vocals, Johann Haas - Drums & Mutterings)
2014 : ”Me, Myself & I”

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video