CALL SECURITY – TO WHOM IT MAY CONCERN, (EP)

‘Hobart And William Smith Colleges’ (HWS) is een onafhankelijke scholengroep in de ‘Finger Lakes’-regio van de Amerikaanse staat New York. ‘So what?’ zult u misschien denken en daarom de volgende verduidelijking waarom we deze informatie erbij hebben gehaald in een recensie van de eerste ep “To Whom It May Concern,” van de alt.rockformatie ‘Call Security’ uit Geneva, New York.

Zanger Ben Scheibel (14), gitariste Michelle Poulin (15), pianiste Kathryn Middleton (14), bassist Peter Keller (15) en drummer Tucker Jennings (14) van ‘Call Security’ studeerden namelijk allemaal aan deze school toen ze eind 2011 besloten om samen een groepje op te richten dat melodieuze folk-, rock- en popliedjes zou gaan spelen.

Ze deden in 2013 enthousiast mee aan een muziekwedstrijd die de ‘Saratoga Performing Arts Center Battle Of The Bands’ noemde en ze wonnen er de prijs van de jury, daarbij 48 andere groepjes achter zich latend. Die gewonnen prijs was 25 uur studio-opnametijd en zo kwam die eerste ep “To Whom It May Concern,” tot stand. Ter informatie: de cijfertjes tussen haakjes hierboven achter hun naam is hun huidige leeftijd. Piepjonge tieners dus.

Hun sound heeft echter al een behoorlijke graad van maturiteit bereikt, getuige daarvan de zeer catchy folkrocker “Small Talk” (zie video) waarmee deze vijf songs tellende plaat begint. Bij dit nummer moesten we meteen denken aan de Ijslandse indie folkpopgroep ‘Of Monsters And Men’. Dat was ook nog zo bij de volgende energieke popsong “Hometown Hair”.

In “Lead Me On” gaat de band meer in de richting van populaire rockmuziek zoals we kennen van een band als ‘The Killers’ waar ze zich trouwens zelf graag mee vergelijken. De stem van Ben Scheibel is echter niet te vergelijken met die van ‘Killers’-zanger Brandon Flowers. Maar zingen kan deze jongeman wel degelijk en dat bewijst hij o.a. in het nummer “Already Gone” en in slotsong “For The Better”.

Er zit nog voor het einde van 2015 een full-cd van ‘Call Security’ aan te komen en die mogen ze ons met alle plezier ook toesturen, want wij doen bij ‘Rootstime’ maar al te graag mee met de boeiende ontdekkingstocht naar nieuw jong talent dat de muziekscène kleur zal geven in de volgende decennia.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video