STRAY CATS – LIVE AT ROCKPALAST (DVD + 2 CD’s)

Het verhaal van de Amerikaanse rockabilly-groep ‘Stray Cats’ begon in Massapequa, Long Island, New York toen zanger-gitarist Brian Setzer, contrabassist Lee Rocker en drummer Slim Jim Phantom besloten om samen vettige rock’n’roll oftewel rockabilly te gaan spelen. Hun muzikale invloeden kwamen van de jaren ’50-artiesten Eddie Cochran, Gene Vincent, Carl Perkins en ‘Bill Haley & His Comets’.

Hun eerste optredens vonden plaats in de beroemde ‘CBGB’-muziekclub in Manhattan, maar al gauw veroverde het ruig uitziende en getatoeëerde trio vetkuiven de rest van de wereld dankzij hun grootste hits “Stray Cat Strut”, “She’s Sexy And 17”, “Look At That Cadillac”, “Rock This Town” en “Runaway Boys”.

Tijdens hun legendarische optredens brachten ze bovendien regelmatig hulde aan hun eigen helden en muzikale voorbeelden door het brengen van hun liedjes. Zo speelden ze bijna altijd “Oh Boy” van Buddy Holly, “Tear It Up” en “Baby Blue Eyes” van Johnny Burnette of Eddie Cochran’s rockklassieker “Somethin’ Else”.

Van twee optredens in Duitsland die ‘Stray Cats’ op 16 juli in 1981 in de ‘Satory-Säle’ in Keulen en op 20 augustus 1983 bij het openluchtfestival ‘Loreley’ in Sankt Goarshausen brachten voor het populaire muziekprogramma ‘Rockpalast’ op de Duitse WDR-televisie heeft het ‘Mig-Music’-label nu een dvd en twee cd’s uitgebracht.

Het eerste optreden in Keulen met veertien songs kunt u integraal bekijken op de bij deze recensie gevoegde, 71 minuten durende video. Die show begint met het nummer “Sweet Love On My Mind” van Johnny Burnette uit 1956 en aan het einde volgt een 8 minuten durende versie van “Rock This Town”, met daarna ook nog dampende versies van “Runaway Boys”, “Somethin’ Else” en “Gonna Ball”.

De meeste eigen nummers van ‘Stray Cats’ werden door zanger Brian Setzer geschreven. Deze is trouwens dezer dagen nog altijd zeer actief in het blues- en rockabilly-circuit met zijn swing- en jump bluesband ‘The Brian Setzer Orchestra’, van wie we hier in 2010 nog het live-album “Don’t Mess With A Big Band” mochten recenseren.

De eerste plaat “Stray Cats” uit 1981 werd geproduceerd door ‘Rockpile’-gitarist Dave Edmunds, ook een rootsrocker in hart en nieren. Het album leverde drie wereldhits af, maar de opvolger “Gonna Ball” werd veel minder enthousiast onthaald en bevatte geen hits voor ‘Stray Cats’. In totaal tekende deze groep voor tien albums.

Zoals alle katten hadden zij ook meerdere levens, want de groep kende drie bestaansperiodes: van 1979 tot 1984, van 1986 tot 1993 en van 2004 tot 2009, maar het grote succes van de eerste periode werd nadien nooit meer geëvenaard. De laatste plaat van de groep was “Rumble In Brixton” uit 2004 en hun laatste officiële optreden vond plaats in april 2009 in Minneapolis ter gelegenheid van de 50e verjaardag van leadzanger Brian Setzer.

De nu uitgebrachte dvd en 2 cd’s zijn dan ook legendarische opnamen die vooral de nostalgici onder de vetkuiven van de 21e eeuw veel plezier zal bezorgen. Voor de jongeren onder u is het ook een ideale manier om kennis te maken met een groep die zijn stempel op de historische ontwikkeling van de rockabilly-muziek heeft gedrukt.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: MIG-Music

video