SARAH CRACKNELL – RED KITE

We durven te veronderstellen dat de naam Sarah Cracknell u niet meteen iets zal zeggen, maar als we er bij vertellen dat deze Engelse dame de leadzangeres is van de Londense synthesizerpopgroep ‘Saint Etienne’, dan gaan de lichtjes misschien toch al aan het branden. Zij begon haar muzikale carrière bij de groepen ‘The Worried Parachutes’ en ‘Prime Time’, maar van bij het debuutalbum “Foxbase Alpha” uit 1991 werd zij de permanente zangeres van ‘Saint Etienne’, het poptrio van Bob Stanley en Pete Wiggs.

In 1997 lanceerde Sarah Cracknell voor het eerst een soloplaat “Lipslide”. Haar zachtjes fluisterende, zwoele stemgeluid is typerend voor de sound van haar liedjes, die ze ook bijna allemaal zelf heeft geschreven. Dat is op één song na eveneens het geval voor de nummers op haar nieuwste plaat “Red Kite”, een album dat ze 18 jaar na haar eerste soloalbum samen met de 41 jarige medecomponist, multi-instrumentalist en cd-producer Carwyn Ellis uit Wales heeft opgenomen.

De eerste single uit dit tweede soloalbum van de intussen 48 jaar en moeder van 2 kinderen geworden Sarah Cracknell is het nummer “On The Swings” (zie video). Het op iets van ‘Nouvelle Vague’ lijkende “Nothing Left To Talk About”, dat ze in duet samen zingt met ‘Manic Street Preachers’-bassist Nicky Wire, klinkt als een jazzy elektropopsong.

Andere, vlot in het gehoor liggende liedjes op “Red Kite” met potentieel om het tot radiohitjes te schoppen, zijn “Ragdoll”, het lekker swingende “Hearts Are For Breaking”, het door vioolklanken gedomineerde “Take The Silver” dat ze samen met de Britse folkrockgroep ‘The Rails’ brengt, het aanstekelijk catchy nummer “It’s Never Too Late” en het dromerige slotnummer “Favourite Chair”.

De enige cover die Sarah Cracknell op ‘Red Kite” brengt, is de song “The Mutineer”, een nummer van de Britse indie rockgroep ‘Mojave 3’, de formatie van zanger Neil Halstead en drummer Ian McCutcheon die dit liedje heeft geschreven. Zij presenteert het destijds al zeer gevoelig gebrachte nummer in een beklijvende sobere versie, met alweer hemels klinkende violen en cello in de begeleiding.

Droompop, romantische pop, lieflijke fluisterpop: het zijn allemaal definities die kunnen gelden voor de liedjes en de sound die Sarah Cracknell ons te bieden heeft op haar tweede soloalbum “Red Kite”. Kortom, dit is muziek die het best zal gedijen bij een zomerse valavond, naast je geliefde en met een fris glaasje wijn of een gekoelde cocktail in de hand, genietend van het langzaam aan de horizon verdwijnende zonlicht.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video