DAVE MARTONE – NACIMIENTO

“ ‘Nacimiento’ means ‘birth’ or ‘beginning’, returning to your roots, revisiting your love…  “

Dave Martone (°1970) is een Canadese fusion gitarist, componist en producer. Hij begon op zijn zesde gitaar te leren. Zijn vader, die gitarist was, leerde hem klassieke gitaar en Gary Santucci, een Spaanse muziekleraar, flamenco. Later na het ontdekken van metal en hard rock, studeerde hij zelf verder gitaar, met behulp van muziek cassettes, gitaar tijdschriften en instructieboekjes. Het eerste nummer dat Martone (op gehoor) leerde spelen was “War Pigs" van “Black Sabbath”, een nummer uit hun legendarische “Paranoid” album uit 1970.

In 1990 behaalde hij een diploma aan het ‘Fanshawe College’ in Ontario als opname ingenieur en later in 1995, studeerde hij af aan het ‘Berklee College of Music’ in Boston, MA. Zijn belangrijkste inspirators zijn AC/DC’s lead gitarist Angus Young, de Ierse gitarist Gary Moore, de instrumentale rock gitarist Tony MacAlpine, de Britse gitarist Tony Iommi (“Black Sabbath”) en de hard rocker Edward “Van Halen”.

Martone werkt solo met Daniel Adair (“Nickelback”) en Dave Spidel voor het ‘Magna Carta’ label, en voor ‘Tom Lee Music’, ‘National Guitar Workshop’ en via internet op ‘Satch Zone’ als gitaar instructeur. Verder deed Martone van 2001 tot 2011 ook dingen rond opname en productie technieken als columnist, via guitar9.com. Martone is in Vancouver eigenaar van ‘Brainworks Studio’.

“Nacimiento” is het zevende solo album van Martone. Op “Nacimiento” staan dertien instrumentale akoestische nummers, waarvan enkele gekend zijn van film en TV (het levendige ”Spider-Man”, het epische ”Rocky” en het best gekende ”The Godfather”). Maar ook nummers als de romantische ballade ”Dream On” (uit het titelloze debuut album) van de hard rock band “Aerosmith” en de nr. 1 hit ”The Final Countdown” (van frontman Joey Tempest) van de Zweedse band “Europe”, worden bewerkt door Martone. Verder vullen enkele klassiekers als ”Maria Elena” (geschreven als ode aan Elena, de vrouw van de Mexicaanse president Emilio Portes Gil), ”Classical Gas” (uit 1968 van Mason Williams)en ”Malagueña” (in 1928 geschreven door de Cubaan Ernesto Lecuona) en enkele pop en disco songs als ”Bésame Mucho” (dat wij o.a. kennen in de versie van Michael Bublé) en ”Rasputin” van Boney M; naast enkele eigen composities (de opener ”11.11.11”, ”Hola” en de afsluiter ”Threesome”) de track list nog verder aan.

“Nacimiento” (vertaald: geboorte, begin) betekent voor Dave Martone letterlijk terug gaan naar zijn roots en kiezen voor zijn liefde voor de sound van de nylon besnaarde  akoestische gitaar. Deze warme, organische sound en de passie voor flamenco, zijn essentieel in de muziek van gitaar virtuoos Martone. Dit kan je uitgebreid horen en voelen op zijn “Nacimiento”.    

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”11 11 11” - 2”Spider-Man” [Bob Harris & Paul Francis] - 3”The Godfather Theme” [Nino Rota] - 4”Dream On” [Steven Tallarico] - 5”Rasputin” [Farian, Jay & Reyam] - 6”Maria Elena” - 7”Bésame Mucho” [Consuelo Valázquez] - 8”Classical Gas” [Mason Williams] - 9”Hola” - 10”Malagueña” [traditional] - 11”(Theme from) “Rocky” [Bill Conti] - 12”The Final Countdown” [Joey Tempest] - 13”Threesome”  – Produced & mixed by Dave Martone

Line-up:
Dave Martone: guitar, cajon, percussion
David Spidel: bass
Mike Michalkow: percussion (13)

Discography:
1992 : “”Feel The Silence” - EP
1995 : “Shut Up n' Listen”
1999 : “Zone”
2002 : “A Demon's Dream”
2007 : “When The Aliens Come”
2008 : “Clean”
2015 : ”Nacimiento”

Artiest info
Website  
 

Label: Magnatude Records / Magna Carta

video