DAVID HEAVENOR – FALL

De klok tikt langzaam maar zeker verder voor de Schotse singer-songwriter David Heavenor. Ondanks de release van twee ep-tjes en vijf schitterende albums lijkt het voor deze sympathieke inwoner van Edinburgh toch moeilijk te blijven om de welverdiende erkenning voor zijn muzikale werk te verkrijgen. Hij kan ons bij ‘Rootstime’ alleszins geen laksheid of desinteresse aanwrijven, want wij hebben in de voorbije jaren elke nieuwe plaat van hem bejubeld en geprezen.

Dat zijn we nu opnieuw van plan met het album “Fall”, de meest recente plaat van David Heavenor. Daarop brengt hij veertien nieuwe eigen composities waarvoor hij alle instrumenten ook zelf heeft ingespeeld in de opnamestudio. Niet dat dit er zoveel geweest zijn voor de overwegende begeleiding op akoestische gitaar bij de liedjes op dit album.

Zijn warme en aangename stem zingt zachtjes over de mooiste verhalen die hij in zijn liedjes heeft omschreven. In het cd-boekje bij “Fall” krijgt de luisteraar naast de songteksten ook telkens uitleg over wat David Heavenor heeft geïnspireerd tot elk nummer op de plaat. Zo blikt hij in de openingstrack “Say Palisadoes” ver terug in de tijd toen hij zijn kinderjaren doorbracht in Kingston, Jamaica en haalt hij goede herinneringen op aan een Jamaicaanse vriendin die hij als jonge adolescent in Schotland mocht terugzien.

“Dreaming Adam” is een alternatief en creatief scheppingsverhaal, terwijl de albumtiteltrack “Fall” gewoon over het verlangen in al zijn aspecten gaat. Bij dit nummer roept hij bij ons herinneringen op aan de Ierse folktroubadour Luka Bloom. “The Traitor’s Kiss” is dan weer een heel realistisch verhaal over de laffe moord in Afghanistan op tien mensen van de ‘Karen Woo Foundation’, een internationale hulporganisatie die daarbij ook hun stichtster verloor.

Bij al deze nummers tokkelt David Heavenor op rustgevende wijze op zijn akoestische gitaar, daarbij vooral hopend dat de luisteraar zijn aandacht focust op de verhalende songteksten die hij voor deze liedjes heeft neergepend. Zo linkt hij het nummer “The Conscript’s Tag” aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en aan het feit dat we daar in de voorbije 100 jaar nog niet veel uit hebben geleerd, want er wordt nog altijd hevige strijd geleverd in allerlei delen van de wereld in de 21e eeuw.

“Love Has Lost Its Language”, “Your Black Games”, “The Midnight Train”, het intimistische liefdesliedje “Child Of My Heart” en de hartverscheurende dramatiek in slotnummer “Brendan Wants You Sarah” zijn gewoonweg mooie akoestische folksongs. Heel wat van deze nummers schreef David Heavenor als prille twintiger en sommige liedjes werden pas recent helemaal afgewerkt, waarna ze op deze cd “Fall” zijn beland. De inspiratiebronnen lijken wel onuitputtelijk te zijn voor deze Schotse bard en we verwachten dan ook ergens in de loop van volgend jaar gewoon een nieuwe plaat.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby