BRANDY ZDAN - BRANDY ZDAN

Nog maar de eerste full cd onder eigen naam van Brandy Zdan, singer-songwriter en gitarist (ze kan overweg met meerdere instrumenten) uit Winnipeg, lang woonachtig in Austin, TX, maar nu thuis in Nashville, TN. Ze beschouwt deze eponieme ‘Brandy Zdan’ dan ook als haar officiële debuut. Ze had nochtans al vier platen in duo met Dave Quanbury, drie daarvan onder de naam Twilight Hotel, roots Americana waarbij Brandy’s lap steel en de vocale harmonieën nooit ver af zijn. Met dit duo vestigde ze haar naam. Als gitarist en duivel-doet-al ging ze tevens op stap met The Trishas, het kwartet zonder één Trisha in. Bovenop die al respect afdwingende CV bracht ze drie EP’s uit. Het was ten tijde van de uitstekende tweede EP ‘Lone Hunter’ dat we haar leerde kennen (zie de recensie op RT van Yvo Zels) Dat viel samen met haar komst naar ons land in een all girl package die de leuke naam ‘The ABC Of Canadian Music’ meekreeg. Naast Brandy gaven ook Awna Teixeira (Po’Girl) en Cara Luft (The Wailin’ Jennys) het beste van zichzelf. De ‘ABC’ vind je in de voornamen: Awna, Brandy, Cara. We bewaren de beste herinneringen aan hun passage in de N9 te Eeklo.

Zo valt het te verklaren dat de elf volledig eigen songs van dit ‘debuut’ er meteen staan. Brandy geeft er dan ook haar ware aard in prijs. Was ze van eerdere projecten vooral bekend als folk, roots en/of country artieste, dan komt hier haar (indie) rock persona bovendrijven. ‘Lone Hunter’ gaf dat trouwens al aan. Ach, het ligt vanzelfsprekend dichter bij elkaar dan de etiketjes doen vermoeden, en er zitten naar het einde toe ook opvallende rustpunten in, maar het komt ons voor dat de ‘echte’ Brandy Zdan een onvervalste rock chick is. En een verdomd goeie want van bij ‘Back On You’ grijpt ze je bij je nekvel en ze laat je pas los met ‘More Of A Man’. Haar fraaie stemgeluid hoeft ze daarvoor niet te forceren: de lichte ruis en de zucht erachteraan trouwen goed met het geluidsspectrum. Zoals te verwachten viel, bespeelt Brandy een resem instrumenten, wat ook geldt voor producer (technicus, mixer) Teddy Morgan. Little Brave en Richard Madek verdeelden het drumwerk onder mekaar. We tellen nog drie gastmuzikanten, onder wie pedal steelspeler Carl Broemel.

Er valt over elke song wel iets te zeggen, maar persoonlijk houden we van ‘Love To A Ghost’, de dromerige ‘Only The Sad Songs’ en ‘People Like Us’, het lekkere ‘What’s It All For’ en de iets lichtvoetigere afsluiter ‘More Of A Man’, waarin ze haar stem vermenigvuldigt. Ze gaat er allicht de wereld niet mee veroveren, maar ‘Brandy Zdan’ schept verwachtingen voor de optredens die voorlopig nog tot de States en Canada beperkt lijken. Hier ten lande is ze in elk geval welkom!  

Antoine Légat.

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Cavalier Recordings
Distr.: Bertus

video