ERIC CLAPTON - FOREVER MAN

Met negentien Grammy Awards op zijn naam wordt de legendarische singer-songwriter en gitaarvirtuoos Eric Clapton gezien als één van de meest belangrijke en meest invloedrijke gitaristen aller tijden. Clapton stond dan ook op #2 in de lijst van Rolling Stone Magazine Top 100 gitaristen aller tijden. Tegenwoordig is het niet meer zo van toepassing, maar als je in het verleden geen bijnaam had als popmuzikant of vocalist, dan telde je eigenlijk niet echt mee. Eric Clapton kreeg het dubbelzinnige pseudoniem Slowhand mee. De bijnaam Slowhand komt van producer en filmmaker Giorgio Gomelsky, die de term gebruikte om de speltechniek van de gitarist te beschrijven. De bijnaam bleef plakken en Clapton vernoemde zijn vijfde soloalbum, uit 1977, naar dit koosnaampje. De plaat zou één van de belangrijkste uit Clapton's langdurige carrière blijken.

Pas verscheen het nieuwe "Best Of" album, getiteld "Forever Man". Een compilatie met 51 tracks uit de indrukwekkende carrière van Clapton verdeeld over drie cd’s, die de jaren 1983-2013 beslaan, de periode dat Clapton op Reprise Records zat. Het album bevat onder meer Grammy Award-winnende nummers zoals "Change The World", "Tears In Heaven" en "Bad Love". Tevens is er materiaal terug te vinden van Eric’s Grammy Award-winnende albums "From The Cradle", "Unplugged" en zijn er gastoptredens van B.B. King en J.J. Cale.

"Forever Man" bestaat uit een drie delen die hun een eigen thema hebben. Het eerste deel beslaat zijn grootste hits tussen de jaren tachtig en nu, zoals "Layla", "Tears in Heaven" en de titeltrack "Forever Man".  De tweede schijf verzamelt de allerbeste live opnames uit  o.a. de Royal Albert Hall, MTV Unplugged en het Crossroads Festival zodat ook een aantal klassiekers van Cream, Blind Faith en de eerste solojaren voorbijkomen. Het derde deel focust zich op zijn grootste liefde, de blues, met hierop onder meer zijn samenwerkingen met J.J. Cale en B.B. King.  En natuurlijk vinden we hier ook een paar tracks van de Robert Johnson platen terug. Dat "Forever Man" zich focust op de sterkste kanten van Clapton’s oeuvre is wel duidelijk. De echte fans hebben waarschijnlijk alle albums, al is deze "Best Of"-compilatie die drie decennia van Clapton bundelt zeker een must, een box die je niet mag missen. Dus haal hem snel in huis en je zult het merken hoe goed hij is.

 

 

CD 1
Studio

Gotta Get Over
I’ve Got A Rock ‘N’ Roll Heart
Run Back To Your Side
Tears In Heaven
Call Me The Breeze
Forever Man
Believe In Life
Bad Love
My Father’s Eyes
Anyway The Wind Blows – with J.J. Cale
Travelin’ Alone
Change The World
Behind The Mask
It’s In The Way That You Use It
Pretending
Riding With The King – with B.B. King
Circus
Revolution

CD 2
Live

Badge
Sunshine Of Your Love
White Room
Wonderful Tonight
Worried Life Blues
Cocaine
Layla (Unplugged)
Nobody Knows You When You’re Down & Out (Unplugged)
Walkin’ Blues (Unplugged)
Them Changes – with Steve Winwood
Presence Of The Lord – with Steve Winwood
Hoochie Coochie Man
Goin’ Down Slow
Over The Rainbow

CD 3
Blues

Before You Accuse Me
Last Fair Deal Gone Down
Hold On, I’m Comin’ – with B.B. King
Terraplane Blues
It Hurts Me Too
Little Queen Of Spades
Third Degree
Motherless Child
Sportin’ Life Blues – with J.J. Cale
Ramblin’ On My Mind
Stop Breakin’ Down Blues
Everybody Oughta Make A Change
Sweet Home Chicago
If I Had Possession Over Judgement Day
Hard Times Blues
Got You On My mind
I’m Tore Down
Milkcow’s Calf Blues
Key To The Highway – with B.B. King

Artiest info
Website  
 

Label : Reprise Records
Distr.: Warner Music

video