JOEL RAFAEL – BALADISTA

Op de foto die aan de binnenkant staat van het cd-hoesje van het album “Baladista” van Joel Rafael, staat de Amerikaanse singer-songwriter afgebeeld terwijl hij met zijn akoestische gitaar een liedje lijkt te spelen voor zijn hond. Helemaal links op de foto staat een bordje met de tekst ‘Hippies: use side door’. We denken dat Joel Rafael vaak door die zijdeur is moeten binnen gaan, want deze 66-jarige folkzanger uit San Diego County, Californië heeft er blijkbaar al een goed gevorderd leventje als hippie en als muzikant opzitten.

Zijn debuutplaat maakte hij in 1994 met “Joel Rafael Band”, een album dat zes andere cd’s is voorafgegaan. Twee van die platen “Woodeye” uit 2003 en “Woodyboye” uit 2005 waren volledig samengesteld met liedjes van Woody Guthrie, een artiest die de hele muzikale carrière van Joel Rafael grotendeels heeft bepaald.

In 2012 verscheen het album “America Come Home” van deze zanger en daar is nu een vervolg op klaargestoomd met zijn negende plaat “Baladista”. Daarop heeft Joel Rafael negen nieuwe eigen composities geplaatst, naast een coverversie van het nummer “500 Miles” van folkzangeres Hedy West. Dat liedje was voor het eerst in 1961 te horen op de debuutplaat van ‘The Journeymen’ en werd daarna ook nog gezongen door ‘Peter, Paul And Mary’ en ‘Kingston Trio’, maar ook door o.a. Nick Cave, Elvis Presley, ‘The Highwaymen’ en nog vele anderen.

Joel Rafael begon meer dan 50 jaar geleden als drummende tiener in een jazzband aan een lange muzikale loopbaan die anno 2015 nog steeds succesvol verloopt. Het grootste deel van zijn levenswerk bestaat uit liedjes in het folkgenre. Dat geldt nu ook voor “Baladista” waar hij zelf op akoestische gitaar, piano en mondharmonica speelt, terwijl multi-instrumentalist Greg Leisz zijn bijdrage aflevert op elektrische gitaar, pedal steel en dobro en James Hutchinson voor de ritmische begeleiding op basgitaar zorgt.

De songs op “Baladista” zijn stuk voor stuk folkballads met een eigen verhaal in nummers als “She Had To Go”, “Love’s First Lesson” en het met stukjes op mondharmonica overgoten “Old Portland Town” (zie video). Verder brengt Joel Rafael het politiek geladen “El Bracero” met snoeiharde kritiek op de Amerikaanse immigratiepolitiek, het racisme veroordelende “Sticks And Stones” waarin de sound van Woody Guthrie opnieuw tot leven lijkt te komen en het Dylaneske “The Good Samaritan”.

De doorleefde, wat hese stem van Joel Rafael is kenmerkend voor de liedjes die hij op zijn albums plaatst, maar ook de uitstekende sobere instrumentatie die Greg Leisz hier heeft toegevoegd, verdient een terechte pluim. De productie van deze uitstekende folkplaat voor het door Jackson Browne opgerichte platenlabel ‘Inside Recordings’ lag in de deskundige handen van Joel Rafael zelf, die daarbij flink geholpen werd door zijn echtgenote Lauren.

(valsam)
“Joel Rafael is a 66 years old Californian folk singer and songwriter who has already 9 albums in his discography, each record containing life experienced storytelling stories in the songs. For his newest release ‘Baladista’, Joel Rafel got the professional assistance of multi-instrumentalist Greg Leisz anf bass player James Hutchinson, two guys that are also playing in the band of record label founder Jackson Browne.“
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Inside Recordings

Info: Hemifran

video