HAZMAT MODINE – EXTRA-DELUXE-SUPREME (EP)

 

“Hazmat Modine is a colourful simmering,
delicious smelling exotic cooking pot,
with many ingredients and a lot of herbs…“

“Hazmat Modine” is een blues / folk / world / avant garde jazz “fusion” groep uit New York, die opgericht is in het najaar van de jaren ‘90. In de naam van het gezelschap is ‘Hazmat’ een samenvoeging van ‘hazardous’ (gevaarlijk) en ‘material’ (materiaal) en ‘Modine’ de naam van een firma die kachels produceert, maar eigenlijk verwijst naar de warmte die er vrij komt. De groep zoekt inspiratie in de Amerikaanse roots muziek anno jaren twintig, dertig tot vijftig. Ze puren hun ideeën uit  de eerste blues, Hokum Jugbands, swing, Klezmer, New Orléans R & B en Jamaica Rocksteady.

Singer-songwriter / muzikant Wade Schuman, die de band oprichtte, startte toen samen met Joe Daley (tuba, sousafoon) en Randy Weinstein (harmonica). Het verloop in de band is groot, wat hier voor “normaal” staat en de instrumentatie varieert ook sterk naargelang de line-up. Voor hun debuut album “Bahamut” uit 2007, had de groep vijf jaren voorbereiding nodig.

Voor de opname van hun recente EP “Extra-Deluxe-Supreme” zijn er buiten Schuman (zang, harmonica, gitaar, banjitar) en Daley (sousafoon) ook Erik Della Penna (zang, banjo, gitaar), Mazz Swift (zang, viool), Tim Keiper (drums, percussie), Steve Elson (sax, klarinet, steel gitaar), Michael Gomez (gitaar, banjitar, steel gitaar) en Pamela Fleming (trompet, Flügelhorn), die de line-up voor deze gelegenheid vervolledigen. Op de EP staan vier originele Schuman / Della Penna songs waarvoor ze konden rekenen op de hulp van R. Garniez en S. Elson. Eerst opent “Hazmat Modine” met ”Another Day”, een aangename portie goed klinkende Memphis soul blues, met vooral Daley op sousafoon die de grooves inkleurt, gevolgd door Jamaicaanse rocksteady in ”Plans”, Egyptische Afro pop met veel brass in ”Your Sister” en afsluitend met het jazzy, ska hebbedingetje ”Moving Stones”. Samengevat: vier heel kleurrijke, gevarieerde songs met mooie vocale harmonieën (Schuman, Della Penna & zangeres Mazz Swift). 

Met de EP “Extra-Deluxe-Supreme” leidt het gevarieerde gezelschap “Hazmat Modine” met dito instrumentatie nog verder nieuw werk in. Bekijk het als een viergangen menu, dat, als het je bevalt, vraagt naar “nog eens” of “wat meer”… IK heb alvast genoten. 

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Another Day” - 2”Plans” - 3”Your Sister” - 4”Moving Stones” – All songs by Hazmat Modine unless [noted]

Line-up:
Wade Schumann: lead vocals, diatonic harmonica, guitar, banjitar
Erik Della Penna: lead & backing vocals, banjo, guitar
Mazz Swift: lead & backing vocals, violin
Joseph Daley: sousaphone
Tim Keiper: percussion, drums
Steve Elson: baritone & tenor sax, clarinet, steel guitar
Michael Gomez: acoustic & electric guitar, banjitar, steel guitar
Pamela Fleming: trumpet, Flugelhorn

Discography:
2007 : “Bahamut” - Geckophonic
2011 : “Cicada”
2014 : “Live”
2015 : ”Extra-Deluxe-Supreme” - EP, 4#

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Jaro Records

video