FRIED OKRA BAND – BACK INTO THE RIVER

 

“ Blues from under the Nordic Polar lights… “

De “Fried Okra Band” (FOB) is een trio uit Kopenhagen, DN. In 2003 vinden de gitaristen Morten Lunn en Thomas Foldberg elkaar muzikaal en vormen ze een elektrisch / akoestisch roots duo. Hun gemeenschappelijke muzikale voorkeur gaat naar de rauwe en uitgeklede sound, uit het diepe Amerikaanse Zuiden van o.a. RL Burnside en James Lewis Carter Ford aka  “T-Model Ford”. Het duo opent aanvankelijk vooral voor de grotere Deense blues acts. Nog geen jaar later in 2004, wordt een ritme sectie toegevoegd en vormen ze een kwartet. Tijdens een reis naar Chicago geeft Morten Lunn de band de naam “Fried Okra Band”, terwijl ze in het restaurant ‘Fried Okra’ zitten. [Nvdr: ‘Okra’ is de onrijpe vrucht van de ‘abelmoschus esculentus’, een plant die als groente gegeten wordt. De naam ‘abelmoschus’ is afgeleid van het Arabische ‘abu-l-mosk’ (wat 'vader van muskus' betekent), vanwege de naar muskus ruikende zaden / nvdr]

Aanvankelijk brengt de FOB in Scandinavië, vooral werk van muzikanten uit de bergen van Noord Mississippi en herwerkte blues klassiekers. Dit is te beluisteren op hun eerste album “This Is Your Chance, France Baby” (2007). In hun debuut vind je een mix van live en studio opnamen. De meeste nummers zijn erg persoonlijke vertolkingen van country blues klassiekers. Line up: Morten Lunn (gitaar / zang), Thomas Foldberg (gitaar / mondharmonica), Thomas Crawfurd (drums / percussie) & Kåre Joensen (elektrische & staande bas). Op het album zijn er ook gastoptredens van Deens senior blues artiest Troels Jensen, bassist  Søren Bøjgaard en van de getalenteerde muzikant Jarno Varsted (die ook de mix en de co productie van het album deed).

Het repertoire en de stijl van FOB evolueert van covers, naar een eigen stijl met meer origineel materiaal. Dit is al te horen op hun tweede album “Black Cherry” (2009), waarop enkel eigen nummers staan. In de line-up vinden we nu ook drummer en mondharmonicaspeler Thomas Crawfurd. Vanaf 2011 wijzigt de samenstelling van de band opnieuw en wordt het kwartet een trio: Morten Lunn / Thomas Foldberg & Thomas Crawfurd. Henrik  Silver (piano / sousafoon) speelt soms mee als vierde muzikant. Met deze (uitgebreide) line-up is het album “There’s A World Outside My Door” (2013) opgenomen.

Voor hun vierde album “Back Into The River” doken het trio in Kopenhagen, met slechts enkele instrumenten (2 gitaren en 1 drumset) een kleine studio in en namen Lunn, Crawfurd & Foldberg met een minimum aan overdubs, de tracks “live” op. Dit resulteerde in elf originele nummers, die grooven als weleer. De titel van het album is niet alleen een zin uit het eerste nummer op het album, maar verwoordt ook de gemeenschappelijke gevoelens en gedachten, die ze samen rond muziek hebben. Op het album is naast gitaren geroffel (geen bas!) ook een mandoline, een mandola en een éénsnarige, van een borstelsteel zelfgemaakte, uit Mississippi afkomstige ‘diddley bow’ te horen. Het album is een gevarieerd album, waarbij energieke en sfeervolle nummers elkaar afwisselen. Al met de opener ”Flatland Groove” maakt de band ons duidelijk, dat het om stemmingen gaat. ”Don’t Go North” is een boogie, die de remmen even volledig los gooit, gevolgd door het ingetogen ”I Never Felt Lost”, dat meer dan vijf minuten lang heel sfeervol, in zijn eigen “vibes” de nacht in drijft. ”Who Is It For” is al even stemmig en wordt gevolgd door twee solide rockers. Eerst is er het poppy ”My Kind Of Woman” met extra vocale steun van Clara Vuusten daarna het ruige ”I Can’t Help You Out”, dat wat meer tijd nodig heeft om uit de startblokken te geraken. ”Stay No More” is de volgende hypnotiserende groove, waarna ”Whitest Boy In Town” ons mee neemt naar de Delta, waar de slides van Lunn je leiden. Het is nog even shaken (je weet wel: ritmisch schudden met je heupen terwijl je naar muziek luistert) op het ritme van de leuke instrumental ”Wacky Shack”, waarna het eindigen wordt met ”What’s Wrong”. Dit laatste nummer rockt gedegen en met felle rauwe, blues slides de donkere nacht in.

Met hun nieuwe album “Back Into The River” bewijst de Deense “Fried Okra Band” nogmaals, dat hun voorkeur gaat naar de hypnotiserende hill country blues, muziek uit Noord Mississippi. Wat dit eigenzinnig trio brengt is in Scandinavië ondertussen geweten. Of ze van plan zijn, om ook ons hier te komen imponeren, is nog niet bekend. Voor mij, zeker iets om naar uit te kijken, in deze kleine wereld van de Europese blues!   

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
FRIED OKRA BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”Flatland Groove” - 2”Don’t Go North” - 3”I Never Felt Lost” - 4”Who Is It For” - 5”My Kind Of Woman” - 6”I Can’t Help You Out” - 7”Stay No More” - 8”Whitest Boy In Town” - 9”Ten Times Man” - 10”Wacky Shack” - 11”What’s Wrong” – All songs by Fried Okra Band unless [noted] – Produced by Noah Rosanes & Fried Okra Band

Line-up:
Morten Lunn: vocals, guitar, one string Diddley bow
Thomas Crawfurd: drums, percussion, mandola, mandolin, background vocals
Thomas Foldberg: guitar
& Clara Vuust: backing vocals (5)

Discography:
2007 : “This Is Your Chance, France Baby”
2009 : “Black Cherry”
2013 : “There´s a World Outside My Door”
2015 : ”Back Into The River”

Artiest info
Website  
 

Label: Target Records

video