WINK BURCHAM – COWBOY SONGS AND OLD FOLKSONGS

Met "Cowboy Heroes And Old Folk Songs" brengt de uit Tulsa Oklahoma komende singer-songwriter Wink Burcham - na "Irene Vennie" (2012),  "Comfortable Shoes" (2013) en zijn livealbum "A Night At The Colony" uit 2011 - zijn nieuwe album, met een frisse en met kennis gemaakte verzameling van Amerikaanse rootsmuziek en countryblues. En een verzamelaar is het ook geworden, want voor de Europese markt verscheen een compilatie van de twee zojuist vernoemde studioalbums. De titel "Cowboy Heroes And Old Folk Songs" verwijst naar het werk van Woody Guthrie, de tevens uit Oklahoma afkomstige folkzanger.

Wink Burcham, is een oude ziel met diepe eerbied voor het verleden en heeft een groot talent voor het schrijven van geestige, oprechte, lyrische songs die onmiddellijk de luisteraar meetrekken in zijn verhalen, op de wijze van John Prine of Townes Van Zandt. De muziek beweegt zich bijna ongemerkt tussen ouderwetse country en de Piedmont blues met de bekende Piemonte fingerstyle en is een belangrijk onderdeel van de New Tulsa Sound beweging.  Feitelijk is Tulsa bekend vanwege de Tulsa Sound, een mix van rockabilly, rock’n roll en blues. Plaatsgenoot J.J.Cale was één van de vertolkers van deze muziekstijl en heeft grote invloed gehad op de huidige pop- en countrymuziek. Tulsa is ook al tientallen jaren een broeinest van eclectische muziek, een mengsel van verschillende muziekstijlen, waarbij onze ouderwetse troubadour wijselijk zijn inspiratie kan putten om zijn eigen weg te vinden in de folk, blues en country met steeds een rauw randje in de stem. Zeg maar een originele cowboy zoals je ze nog maar weinig ziet.

Zijn nieuwste album "Cowboy Heroes And Old Folk Songs" is dan ook een bloedserieuze bluesplaat, die net zo makkelijk ouderwetse country, folk en Piedmont blues voorschotelt, muziek in de beste traditie van JJ Cale, Townes Van Zandt of John Lee Hooker.  Vanaf het op slide gedragen en openende "Son Of A Travelin' Man" tot het afsluitende "Liquor Store", een akoestische versie die enkel gebaseerd is op Burcham's aangename stem en zijn scherpe gitaarspel, rockt deze plaat als de pest. Het nummer "Liquor Store" brengt onze outlaw echter ook met band als tweede track op deze cd en geeft dadelijk die typische Tulsa sfeer weer. Al zijn er natuurlijk ook even rustpunten en weet hij ons te verrassen met kampvuurliedjes, zoals "Cowboy Heroes". De andere composities passen er naadloos tussen. Er staan geen zwakke songs op dit album en al doen songs als "Back Row Woman", aan het geluid van JJ Cale denken of "Gon’ Lay You Down" aangaande songstructuur aan Randy Newman, Burcham blijft absoluut zichzelf, al zijn de arrangementen van zijn eigen nummers geheel zoals je van Burcham kunt verwachten: subtiel en geraffineerd en rekken ze de grenzen van de blues op een flexibele manier iets op, zonder overigens het echte rauwe bluesgevoel te verliezen. Songs over treinen behoren al jaren tot de geschiedenis van Piedmont blues. Burcham brengt dan ook een country-blues "Chemical Train",  een protestliedje zoals Townes Van Zandt ze schreef.

De dertien tracks op dit nieuwe album zijn een verzameling van eigen prachtige songs met zijn geestige en aangrijpende teksten, die hij bijna als verhalen verteld, en zijn een goed afgewogen weergave van stijlen: Tulsa, Piedmont, gospel, akoestische country blues ... het resultaat is een genietbare en zeer gevarieerde mix van stemmingen, waardoor het album de luisteraar voortdurend blijft boeien. Met "Cowboy Heroes And Old Folk Songs" heeft Wink Burcham met zijn gruizig stemgeluid, hypnotiserende, indringende en simpele songs, werkelijk zijn meest volwassen cd tot nog toe afgeleverd, een cd waar de Piedmont blues en het spelplezier van afdruipt, de blues wordt hier als het ware Americana van topniveau. Voor zowel de akoestische blues als de rootsliefhebber een aanrader en dus alle reden om dit album aan te schaffen. De hele cd is eigenlijk één grote ontdekkingstocht!

 

Artiest info
Website  
 

Label: CRS / Continental Song City
Distr.: V2

video