MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP – AIN’T BAD YET

 

“ Again, a prove that they do belong to the Scandinavian blues elite… “

“Blue Strip” is een Finse blues rock formatie gevormd rond frontman Micke Bjorklof (zang, harmonica, gitaar). Mick Bjorklof & “Blue Strip” zijn al meer dan twintig jaren een begrip in Scandinavië en worden er als de ambassadeurs van de blues beschouwd. Ze wonnen de ‘Finnish Blues Awards 2015’ en stonden dit jaar in Brussel op het podium, tijdens de ‘European Blues Challenge’. Mick Bjorklof & “Blue Strip” treden vaak op in Europa en werkten op het podium al samen met BB King, The Fabulous Thunderbirds, Little Feat, Bill Wyman’s Rhythm Kings, Salamon Burke en Robert Plant.

Micke Bjorklof vormt in 1991, samen met bassist Seppo Nuolikoski de groep “Blue Strip”. Op enkele kleine wijzingen na, is de line-up de laatste vijftien jaren onveranderd gebleven. In hun beginjaren treden ze op als akoestische blues pub rock / cover band. Later gaan ze elektrisch spelen en hun eigen roots en blues nummers schrijven. Lefty Leppänen wordt beschouwd als één van top slide gitaristen in Europa. Op vibrafoon (malletKAT) is de percussionist Timo Roiko-Jokela een uitzonderlijk virtuoos en drummer Teemu Vuorela valt op door zijn dynamische stijl.

Micke Bjorklof & “Blue Strip” winnen in Finland met hun album “Three Times Seven Is…” (2002), de award van ‘Best Blues Album of the Year’. In 2007 brengen ze “Whole ‘Nutha Thang” uit. Dit album is opgenomen in Londen, met Neil Brockbank (Nick Lowe, Tanita Tikaram, Alison Moyet, Bryan Ferry…) als producer. Wat de groep altijd geïnspireerd heeft, is de authentieke New Orléans sound. Al jaren is hun grootste wens, om in New Orléans ooit eens een album te kunnen opnemen. In de zomer van 2012 wordt deze droom waar. Het vijfde studio album “After The Flood” (2013) is in de beroemde ‘Piety Street Recording’ studio in New Orléans, LA, opgenomen, met als producer Mark Bingham (Dr. John, John Mooney, Neville Family, Tab Benoit, John Scoffield, Elvis Costello, Allen Toussaint…). Het resultaat is een mix van groovy blues rock en funky New Orléans soul en R&B.  

“Ain’t Bad Yet” is het nieuwste en zesde album van de band. Op het album staan elf originele “Blue Strip” songs. De producer was John Porter (BB King, Taj Mahal, Keb Mo, Santana...). Het album is opgenomen in de ‘Rockfield’ studio’s in Wales (“Black Sabbath”, “Oasis”, “Queen”…). De opener ”Last Train To Memphis” is een haastig hedendaags blues nummer. Het wordt al vanaf de eerste akkoorden getypeerd door de slide gitaar van Lefty Leppänen, die niet alleen op dit nummer, maar ook op het ganse album duidelijk zijn stempel zet. Met ”Troublemaker” volgt er nog een vloed van slides, terwijl Micke Bjorklof zijn relaas in zijn zang blijft herhalen. ”Rain In Jerusalem” is een rauwe blues song, waarin Bjorklof te keer gaat tegen de politiek en religie. Iedereen beaamt dit eensgezind in koor. De shuffle die hierna volgt ”Get Ya In Da Mood” wordt geopend door Bjorklof op harmonica, terwijl de gitaar herhalend zijn rif strak speelt en drummer Teemu Vuorela alles op tempo houdt. Nog meer harmonica krijgen we daarna in het zwoele, wat ophitsende ”Hold Your Fire Baby”. ”It Ain’t Bad Yet” is een andere kant van de band. Dit gevoelig gitaar nummer leunt aan bij de klassieke rock, zonder de blues los te laten. ”Rat Chase”, dat hierna volgt is jachtig, even dwepen met funk en de batterijen snel opladen. Met de mooie ballade ”Sweet Dream’s A Sweet Dream” komt de rust er terug en zoekt Bjorklof voor zijn verdriet troost in de blues. ”Today” is sobere Delta slide blues met Lefty Leppänen op zijn puurst. Met het einde in zicht is er eerst nog de rocker ”Blame It On The Bright Lights”, die geleid wordt door Teemu Vuorela en die door allen, van aan de bar wordt meegezongen. Micke Bjorklof sluit de rij af met ”In Chains”. Met dit nummer reflecteert de band perfect waar het in essentie om gaat en waar ze hun inspiratie vinden: in de blues!

Met “Ain’t Bad Yet” van “Micke Bjorklof & Blue Strip” dweept dit Finse vijftal met meerdere stijlen. Je krijgt in essentie (meerdere genres) blues, doordrenkt met rock, Latino, funk en country. Finland is niet alleen het land met het winterse, fascinerende poollicht, maar ook het land met blues muziek. Hiervoor moet je zeker “Micke Bjorklof & Blue Strip” ontdekken!

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”Last Train To Memphis” - 2”Troublemaker” [Seppo Nuolikoski] - 3”Rain In Jerusalem” - 4”Get Ya In Da Mood” [Seppo Nuolikoski, Ville Leppänen] - 5”Hold Your Fire Baby” - 6”It Ain’t Bad Yet” - 7”Rat Chase” [Ville Leppänen, John Porter, Tim Lewis, Micke Bjorklof] - 8”Sweet Dream’s A Sweet Dream” - 9”Today” - 10”Blame It On The Bright Lights” - 11”In Chains” [Teemu Vuorela, Micke Bjorklof, Ville Leppänen, Timo Roiko-Jokela, Seppo Nuolikoski ] – All songs by Ville Leppänen unless [noted] – Produced by John Porter

Line-up:
Micke Bjorklof: vocals, harmonica, guitar (4)
 “Blue Strip”:
Lefty Leppänen: electric & slide guitars, background vocals
Teemu Vuorela: drums
Seppo Nuolikoski: bass, background vocals
Timo Roiko-Jokela: percussion, malletKAT (vibraphone)
&
Lena Lindroos: background vocals.
Veera Railio: background vocals
Tim Lewis: organ, Rhodes (2,3,6-8)
John Porter: electric guitar (9)

Discography:
1997 : “From Four Until Late” – Stripped Music
1999 : “Swamp Baby” – Bluelight Records
2002 : “Three Times Seven Is…” – Bluelight Records
2004 : “Big Bag” (Micke & Lefty) – Bluelight Records
2007 : “Whole ‘Nutha Thang” – Bluelight Records
2010 : “Up The Wall” (Micke & Lefty, feat. Chef) – Hokahey! Records
2013 : “After The Flood” – Blues Boulevard
2015 : ”Ain’t Bad Yet”

Artiest info
Website  
 

Label: Hokahey! Records

video