JONATHAN EDWARDS – TOMORROW’S CHILD

Een blik op de ‘credits’-lijst van het nieuwe album “Tomorrow’s Child” van de Amerikaanse singer-songwriter Jonathan Edwards uit Portland, Maine laat al meteen het allerbeste vermoeden voor wat de kwaliteit van deze plaat zal zijn. We treffen er namelijk de volgende bekendheden aan: multi-instrumentalist Darrell Scott, bassist en cellospeler Bryn Davies, drummer Kenny Malone en pianist-snarenvirtuoos Dirk Powell.

Maar nog bekender zijn de vocalisten die hier en daar een bijdrage hebben afgeleverd: zo zingt Shawn Colvin harmony vocals bij het nummer “Mamaw”, Alison Krauss harmony vocals bij albumtiteltrack “Tomorrow’s Child” en Vince Gill zorgt voor harmony vocals bij twee songs “Sandy Girl” en “Girl From The Canyon”. Andere harmony vocalisten op dit mooie album zijn soul- en bluegrasszanger John Cowan bij “Ain’t Got Time” en Don Campbell op de traditional “Mole In The Ground” waarop bluegrassmuzikant Joe Walsh op mandoline meespeelt.

Jonathan Edwards wordt eind juli 69 jaar. In zijn lange muzikale carrière speelde hij gitaar op ontelbaar veel albums van andere artiesten. In 1972 bracht hij als soloartiest zijn naar zichzelf vernoemde debuutplaat uit. De song “Sunshine” uit die periode was een protestlied tegen de oorlog in Vietnam en tegen president Nixon en is tot op heden zijn bekendste nummer gebleven. Het klom op tot een 4e plaats in de toenmalige top 100 en er werden meer dan één miljoen exemplaren van deze single verkocht.

In 1973 nam hij een tweede album op en werd hij door Emmylou Harris uitgenodigd om als backing vocalist mee te werken aan haar succesalbum “Elite Hotel”. In 1987 vroeg countryzangeres Mary Chapin Carpenter hem om mee te werken aan haar plaat “Hometown Girl”. Nadien speelde hij nog een tijdje bij de bluegrassformatie ‘The Seldom Scene’ en nam hij in 1994 deel aan de ‘Back To The Future’-tournee, samen met Tom Rush, Steve Forbert, Al Stewart, Don McLean en Jesse Colin Young.

In totaal maakte Jonathan Edwards 12 soloalbums, waarvan “Tomorrow’s Child” de meest recente realisatie is geworden. We durven zonder overdrijving stellen dat dit zijn beste plaat ooit is geworden. De eerste song die we krijgen aangeboden is een cover van “Down In The Woods” van Malcolm Holcombe uit diens album “To Drink The Rain” van 2011. De albumtiteltrack is origineel een song van Marcus Hummon, die hier een speciale toets meekrijgt door de harmony vocals van Alison Krauss.

“The Girl From The Canyon” is een geactualiseerde versie van een zelfgeschreven nummer dat hij al in de jaren ’70 heeft opgenomen met ‘Emmylou Harris & The Hot Band’ en dat in de jaren ’90 door Johnny Cash werd gecoverd. “Mamaw” is een oud liedje dat stamt uit de Broadway-musical ‘Pump Boys And Dinettes’ en dat hij hier samen met zangeres Shawn Colvin brengt.

De traditional “Hard Times Come Again No More” werd in 1854 net voor de Amerikaanse Burgeroorlog door Stephen Foster geschreven en is daarmee veruit het oudste liedje op dit album. Jonathan Edwards brengt het hier in een a capella soul-gospelversie, samen met Sarah Dugas van de Canadese folkband ‘The Duhks’ en folkzangeres Odessa Settles.

Bij het emotionele liedje “Gracie” (zie live versie op video) is er een kort stukje dat door zijn folk-, reggae- en soul zingende dochter Grace Eden Young wordt gezongen. Zelf was Jonathan Edwards afgestaan voor adoptie toen hij amper 9 maanden oud was. De foto die zijn adoptiemoeder op die dag van hem nam staat op de voorzijde van de cover van deze cd. 20 jaar later moest hij zijn eigen dochter Brenda ook afstaan voor adoptie, maar dat is gelukkig achteraf allemaal weer terug goed gekomen. Zijn emoties en gevoelens bij die reünie met zijn kind worden omschreven in de songtekst van het afsluitende nummer “Jonny’s Come Home”.

De appreciatie die wij voor dit album “Tomorrow’s Child” van Jonathan Edwards willen betonen, is recht evenredig met de lengte van deze recensie. Er valt zoveel te vertellen over de inhoud van de liedjes op deze plaat en over de wijze waarop ze uiteindelijk tot stand zijn gekomen. We kunnen deze zeer mooie plaat met warme en liefdevolle liedjes dan ook ten zeerste bij u aanbevelen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rising Records 207

video