THE NEXT GENERATION – LIVE LIFE LIKE A SONG

 

“ De tweede generatie Heuvinck staat er weer! “

“The Next Generation” (NXT), het verhaal achter een naam? Decennia geleden, werd in Dendermonde de “Jeggpap New Orleans Jazzband” opgericht. Drummer Emiel Leybaert stelde in 1962 klarinettist (Gilbert) Bert Heuvinck voor, om samen met gitarist Guido Schreyen een band te starten. Ook Jan, Piet en Philemon Heuvinck waren al van de partij en om de groepsnaam (afgeleid van de eerste letter van de voornamen) compleet te maken, vonden ze als trombonist Alajos Van Peteghem. Zo ontstond, onder impuls van de eerste generatie Heuvinck, de “Jeggpap N.O. Jazzband”.

Bert Heuvinck, die een van de stichters was van de “Jeggpap NO Jazzband” en mede oprichter was van de ‘Honky Tonk Jazzclub’ in Dendermonde, overleed, na hartfalen in 1985 (hij was toen veertig). Dit is de link met het verhaal achter NXT, want Bert is de vader van Sam en Joachim Heuvinck. Beiden richtten, samen met neef Fredrik Heuvinck dertig jaren later (in 1990) “The Next Generation” op. Dit jaar, in februari overleed Sam Heuvinck (hij was toen zevenendertig) na hartfalen. Of, hoe de geschiedenis zich soms (spijtig) herhaalt…

De tweede generatie Heuvinck (Joachim, Sam, Frederik en Yves) laat zich niet onbetuigd en treedt met NXT van 1991 tot 2000 intensief op in binnen- en buitenland. In België speelt de band in kleine clubs, maar ook op Werchter, Blues Texel (NL) en in 1997 tijdens het BRBF in Peer. Het hoogtepunt in die periode is de opname van een studio album “Sons Of The Milkman” (1993) en een mini tour in New Orléans.

In 2001 wordt “The Next Generation” op non-actief gezet wegens verschillende nevenactiviteiten van de muzikanten. Nu 15 jaar later is NXT terug met een nieuw studio album ‘Live Life Like A Song’. Het is een album met dertien (op één traditional na) originele songs. De nummers zijn een mix van New Orléans funk, soul, blues en hiphop. Een leuk detail: Op de intro is Billy-Jay Heuvinck (9), de derde generatie, op trompet te horen. Een album (dat met een knappe groepsfoto van Steven Richardson prachtig geïllustreerd is) met een titel als “Live Life Like A Song”, kan qua verwijzingen naar Bert en Sam niet sprekender zijn. ”Cruisin’ Outta Memphis” opent op 106 mijlen van Chicago instrumentaal en zorgt al onmiddellijk voor de nodige adrenaline bij de aanwezige blazers van dienst (Joris Preckler: sax, Peter Verhas: sax, klarinet, Bruno Van Ackoleyen: trompet & Jean Gerard: trombone). ”Jambo Jambo” opent de studiodeuren voor de eerste keer voor de rappers G$aw & Ozi One, die het nummer met funky hiphop grooves inkleuren. Dit doen beiden ook op ”Suck Da Head”, dat als single al uitgebracht werd en het funky ”Funky Butt”. Iedereen kent zeker de traditional ”(When) The Saints (Go Marching In)”. Het nummer wordt hier in New Orléans stijl bewerkt en is door Nele Tamineau, Niels Borrey en Ozi One ingezongen. Heerlijk! In ”The Second Line” blijven we in NO. Nele Tamineau bezingt de ellende als gevolg van overstromingen, die de orkaan Katrina in 2005 in New Orléans veroorzaakte. ”Calafornia” is een bluesy rocker met Latino trekjes, die opgesmukt wordt door de harmonica grooves van Joachim. Een nummer, dat gezongen wordt door Niels Borrey en dat dweept met een heerlijk ontspannen sfeertje, is ”It Must Be 5 O’ Clock Somewhere”. Buiten funk is er ook rock met ”Let’s Crow Magic”, blues in ”Ashes To Ashes” en swamp en magie in ”Hoodoo Voodoo”. Joachim doet nog snel enthousiast zijn ding op piano in ”Honky Tonk Blues”, terwijl iedereen de sleur vergeet. ”Happy Hammond Time” sluit de deur definitief met (zoals de opener) een funky instrumental.

Het was zo’n twintig jaren wachten op nieuw materiaal van “The Next Generation”, maar “Live Life Like A Song” is dit beslist waard! De nieuwe Heuvinck generatie is er duidelijk klaar voor en moet beslist tijd maken om op onze podiums, met dit uitstekend muziek gumbo, het publiek in te palmen. Wij kijken alvast uit naar meer!

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE NEXT GENERATION
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”Cruisin’ Outta Memphis” - 2”Jambo Jambo”* - 3”Suck Da Head”* - 4”The Saints” [traditional] - 5”The Second Line” - 6”Calafornia” - 7”It Must Be 5 O’ Clock Somewhere” - 8”Funky Butt”*  - 9”Let’s Crow Magic” - 10”Ashes To Ashes” - 11”Hoodoo Voodoo” - 12”Honky Tonk Blues” - 13”Happy Hammond Time” – All songs by Joachim Heuvinck, GSaw & Ozi One (2,3,4,8) unless [noted] – Produced by Joachim Heuvinck, Frederik Heuvinck, Sam Heuvinck & Pedro Van Der Eecken - * feat. G$aw & Ozi One

Line-up:
Nele Taminau & Niels Borrey: lead vocals
Ozi One: MC
G$aw: R&B vocals
Joachim Heuvinck: piano, Hammond, guitars, harmonica, claps
Sam Heuvinck: electric & upright bass
Frederik Heuvinck: drums
Michael Bontinck: percussion
Joris Preckler: sax
Peter Verhas: sax, clarinet
Bruno Van Ackoleyen: trumpet
Jean Gerard: trombone
Billy-Jay Heuvinck: trumpet

Discography:
1993 : “Sons Of The Milkman” - EP, 6# - Americana
1995 : “Mama’s Cooking Gumbo” (“Crawfish Partee” / “Sweet Spell Of Success”)  - single - Americana
2015 : “Suck Da Head” (“Suck Da Head” / “The Saints”) - single - Americana, feat G$aw & Ozi One
2015 : ”Live Life Like A Song”

 

Artiest info
Website  
 

itunes

video