DONNA ULISSE – THE SONGWRITER IN ME (The Demo Recordings)

Acht albums heeft de uit Hampton, Virginia afkomstige, maar in Nashville, Tennessee wonende zangeres en songschrijfster Donna Ulisse al op haar conto staan sinds ze in 1991 met de countryplaat “Trouble At The Door” debuteerde. Onze meest recente kennismaking met haar werk dateert van eind 2013 toen we haar laatste cd “Showin’ My Roots” hier mochten bespreken. Daarvoor bracht ze nog een plaat met kerstliedjes (“All The Way To Bethlehem” uit 2012) en een andere met religieus geïnspireerde gospelsongs (“I Am A Child Of God: A Gospel Collection” uit 2013) op de markt.

Vorig jaar concentreerde Donna Ulisse zich op het schrijven van een boek “The Songwriter In Me: Snapshots Of My Creative Process”, waarna ze de opnamestudio introk om 24 van die zelfgeschreven liedjes op te gaan nemen voor de nu verschenen cd “The Songwriter In Me – The Demo Recordings”.

Zij verwierf enige faam als componiste van bluegrass-liedjes die vaak door andere artiesten in dit genre gecoverd of uitgebracht werden. Daarenboven geeft ze al jarenlang les tijdens songschrijver-workshops, waarbij ze haar leerlingen telkens weer wijst op het belang van verbeelding en creativiteit en op het selecteren van observaties uit de dagelijkse leefwereld bij het schrijven van nieuwe liedjes.

Donna Ulisse heeft al deze wijsheden nu ook zelf aangewend om de 24 songs voor dit album te componeren, helemaal alleen of voor een tiental tracks in samenwerking met haar echtgenoot en gitarist Rick Stanley, die op de plaat trouwens ook voor harmony vocals zorgt. De instrumentale begeleiding bij deze liedjes blijft uiterst sober en voornamelijk beperkt tot akoestische gitaar met hier en daar sporadisch Glen Duncan op fiddle of banjo.

Een aantal van deze songs werden al op eerdere platen van Donna Ulisse met volledige orkestratie opgenomen, maar hier wil ze vooral laten zien hoe zij van een eenvoudige akoestische demo-opname tot die finale, rijkelijk geïnstrumenteerde albumversies is gekomen. Vooral de kern van een goed nummer zou in deze demoversie moeten kunnen worden teruggevonden. Het op de bijgaande video te beluisteren nummer “Showin’ My Roots” kan daarbij misschien als schoolvoorbeeld dienst doen.

Van de 24 tracks op deze plaat zijn de meeste te klasseren onder de noemer ‘countrymuziek’, maar ook bluegrass- en folksongs komen aan bod. De kristalheldere stem van Donna Ulisse is vaak het meest opvallende kenmerk bij al deze intimistisch klinkende liedjes. Enkel bij het nummer “The Man That I Am” neemt Rick Stanley de lead vocals voor zijn rekening en toont Donna Ulisse aan dat een vrouw ook een song voor een mannelijke vocalist kan componeren.

Het concept achter deze plaat en achter het gelijknamige boek is wel heel origineel. Daarenboven zijn de liedjes op dit album puur en mooi en zoals eerder al aangehaald boeit de prachtige stem van Donna Ulisse in deze akoestische songs net zo goed als met een heel arsenaal aan instrumenten in de begeleiding.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Hadley Music Group

video