ALICIA WITT – REVISIONARY HISTORY

Ben Folds is een Amerikaanse singer-songwriter en producer, naast zijn leiderschap bij de alt.rock-muziek spelende formatie ‘Ben Folds Five’. Na vier afgesprongen huwelijken is hij nu aan zijn vijfde (‘five’ !!??) grote liefde toegekomen via de 40-jarige actrice, pianiste en singer-songwriter Alicia Witt. Hij produceerde haar recente album “Revisionary History” en speelt mee op piano bij het door beiden samen gecomponeerde nummer “Theme From Pasadena (You Can Go Home)”, één van de liedjes voor deze negen songs tellende plaat.

Als actrice werd Alicia Witt al bekend als kindsterretje. Ze speelde mee in films als “Urban Legend”, “Vanilla Sky”, ze dook even op als jongere zus van hoofdrolspeelster Donna in de televisieserie “Twin Peaks” en ze speelde mee in de sitcom “Cybill”. De vurig rosharige actrice werd daarnaast ook pianiste en zangeres en ze bracht haar eerste album “Alicia Witt” als ep-tje op de markt in 2009. Drie jaar later volgde een tweede; volwaardige studioplaat met “Live At Rockwood” en nog eens drie jaartjes later is er dus een derde album met “Revisionary History”.

De in Los Angeles wonende muzikante koos resoluut voor het alternatieve popmuziekgenre om haar songs aan de man te brengen. “Friends”, de openingstrack op de nieuwe cd, is een pianoballad over vriendschap die misschien maar beter niet tot liefde zou kunnen uitgroeien. In “About Me” lijkt ze wel af te willen rekenen met een vorig liefje, iemand die haar aandacht en verdriet helemaal niet verdient. Daarvoor gooit ze ter verduidelijking een hoop verwijten en verwensingen in deze songtekst.

Ook “Already Gone” is een catchy pianopopsong, terwijl Alicia Witt voor het nummer “Down” de hulp heeft ingeroepen van de Amerikaanse hip hop rapper ‘T.O.N.E.-z’ die de hele songtekst voor zijn rekening neemt, terwijl zij enkel het zeemzoete refrein met haar engelenstemmetje zingt. Het blinde vertrouwen in de onvoorwaardelijke liefde breekt haar echter zuur op, althans volgens de tekst bij het nummer “Blind”.

Het samen met Ben Folds gezongen liedje “Theme From ‘Pasadena’ (You Can Go Home)” is een zeer sterk nummer met een aanstekelijke ‘hook’ en schitterende harmonieuze samenzang van het duo. Op de video die we bij deze recensie hebben gevoegd, kunt u Alicia Witt live aan het werk zien bij het zingen van de eerste single uit deze cd “Consolation Prize” tijdens ‘The Queen Latifah Show’ op de Amerikaanse televisie.

Tijdens het beluisteren van deze plaat kan men zich nooit van de indruk ontdoen dat de teksten van deze liedjes sterk autobiografisch zijn. Ze rekent af met haar verleden en met personen die haar liefdesleven turbulent hebben gemaakt, maar anderzijds is er ook ruimte gecreëerd voor een nieuwe liefde waar ze zich opnieuw volledig wil voor smijten, zoals ze zelf zingt in de song “New Word”.

In het op een leuke beat en melodie gebrachte slotnummer “I’m Not Ready For Christmas” lijkt ze haar afkeer uit te willen schreeuwen voor die geforceerde feestdag met massa’s geschenkjes, veel eten en kunstmatige blijheid. Qua muziek lijkt dit nummer sterk op het vroegere werk van vriendje Ben Folds. Al bij al is “Revisionary History” een fijn plaatje geworden waarop de tonen van het pianospel en het loepzuivere zangwerk van Alicia Witt de bovenhand nemen van bij het begin tot het einde.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records
Distr.: Music & Words

video