LOU SHIELDS – COLD WATER COLLECTION (SONGS FROM 2011-2013)

 

“ A collection of songs, I’ve been performing in the past few years. Favorites, that I  decided to record and to share with you in ‘the Cold Water Collection’… “

Lou Shields is een artiest, muzikant, leraar en skateboarder woonachtig en werkzaam in de regio van Chicago, IL. Shields is een muzikaal eenzaat, die als one-man band uitgebreid reist. Tijdens zijn reizen is hij vooral geïnteresseerd in het stedelijke en landelijke karakter van de plaatsen, waar hij komt. Hij legt deze ervaringen soms vast in tekeningen. Zijn artistieke stijl veranderde sterk en vaak in de voorbije twintig jaren. Als roots muzikant, is hij vooral geïnteresseerd in de vooroorlogse Delta en Country blues, waar hij een eigen cachet aangeeft. Shields bracht al 3 EP’s en twee studio albums uit.     

Wij kwamen Lou Schields onlangs tegen tijdens het blues festival ‘Goezot in’t Hofke’ in Oud-Turnhout, waar hij op het klein podium solo optrad. Ik beloofde deze vriendelijk man te schrijven over zijn album “The Cold Water Collection”, dat hij in het najaar van 2014 uitbracht. Het album met dertien songs, is een soort van verzamelalbum, met nummers, hij noemt het zijn “favorieten”, die hij uit de voorbije jaren bracht (2011-2013).

Shields opent zijn album met ”Ramblin’ Road Bound”, een nummer dat zijn stijl al meteen goed samenvat. Akoestische slides en minimale bas drum, houden de zang levendig, terwijl Lou zelf er heel onbewogen bij blijft. Het nummer zelf gaat over de hobo die op straat leeft en nergens een thuis heeft. Met ”Railroad Callin’” wordt alles nog wat rustiger en minimaler, terwijl Lou fingerpickend verder filosofeert en zijn reis vervolgt. ”Coffee Song” is een kort, opgewekt en humoristisch nummer dat niet alleen over zijn voorliefde voor koffie gaat, maar ook over de dame die de koffie maakt. Met ”Ramblin’ Rag” gaat het tempo nog wat de hoogte in en onderbreekt Lou zijn zang voor wat kazoo getoeter. ”Hey Hey Mama” is pure Delta blues met een pluim voor Lou’s zang. Voor de daarop volgende slide blues ”Back Country” heeft lou zijn harmonica rack omgehangen en komt het stof je tegen. In ”Hobo Tired” legt Lou uit, dat alleen zijn vaak niet alles is en dat hij vaak liefde, geroddel en wat warmte mist. Knap nummer!..., wat ook geldt voor het korte ”I’m Burnin’” dat hierna volgt. ”Outta Il” is een opgewekte fingerpicker, een tussendoortje op banjo, dat het subtiele, erg goed gezongen ”Sreamin’ All Over / Mountain Country” kort voorafgaat. ”Roll Me Away” valt op door zijn tempowisselingen, ”Little Town” door de harmonica en het betere slide werk en de afsluiter ”Evenin’” door de tekst en de warme country sfeer, die er in het nummer hangt.

Lou Schields is zo’n muzikant die je onverwacht of ergens tegenkomt en die meteen je aandacht trekt. Solo en vaak met zelfgemaakte instrumenten moet deze one-man band zich zelf iedere keer weer op een voldoende hoog niveau tillen, om het publiek te boeien. Mij heeft hij tijdens het blues festival ‘Goezot in’t Hofke’ in Oud-Turnhout en nu met dit allemaal meer dan overtuigt!

Eric Schuurmans

Lou Shields from Jim Quattrocki on Vimeo.

18/06/15 - Bacchus Café - Geel, BE
19/06/15 - Muddy Roots Europe - West Vlaanderen, BE
20/06/15 - Muddy Roots Europe - West Vlaanderen, BE
21/06/15 - Muddy Roots Europa - West Vlaanderen, BE

Album tracks: 1”Ramblin’ Road Bound” - 2”Railroad Callin’” - 3”Coffee Song” - 4”Ramblin’ Rag” - 5”Hey Hey Mama” - 6”Back Country” - 7”Hobo Tired” - 8”I’m Burnin’” - 9”Outta Il” - 10”Sreamin’ All Over / Mountain Country” - 11”Roll Me Away” - 12”Little Town” - 13”Evenin’” – All songs by Lou Shields

Line-up:
Lou Shields: vocals, guitars, banjo, harmonica, bass drum, percussion, kazoo

Discography:

2011 : “5 Songs” - EP
2014 : “American Relic”
2014 : ”The Cold Water Collection” (Songs from 2011-2013)

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

video