VARIOUS ARTISTS – NORDIC NOTES VOL.3: FOLK AUS NORWEGEN

De Duitse platenlabel-manager Christian Pliefke is al sinds 2005 helemaal in de ban van het vele talent dat hij in de folk- en popscène van Noorwegen en andere Scandinavische landen heeft kunnen ontdekken. Hij besloot om al die artiesten een kans op internationale promotie te bieden door ze hun platen te laten opnemen en op de markt te laten brengen via zijn label ‘Nordic Notes’.

Vorig jaar bracht het label al een verzamelalbum “Nordic Notes Vol. 2” uit, een plaat die we hier bij ‘Rootstime’ van de nodige positieve commentaren hebben voorzien. Nu is volume 3 met enkel folkmuziek uit Noorwegen al klaar en ook die cd werd ons toegestuurd met het verzoek om er wat promotie rond te maken, iets wat we met veel plezier willen doen. Want ondanks het feit dat we nauwelijks iets van die Scandinavische taal kunnen verstaan, mogen we wel vaststellen dat het muzikaal allemaal heel knap in elkaar zit.

Het eerste nummer van de zestien tracks op dit album is “Reiseslått’, een instrumentaal kamerpopwerkje op viool van het ‘Gjermund Larsen Trio’. Er zit ook heel wat experimentele muziek tussen de zestien nummers op deze plaat, maar er is eveneens ruimte gecreëerd voor vlot in het gehoor liggende folkliedjes zoals “Ser Deg Tilbake’ van Sigrid Moldestad, “Her Moter Eg Deg” van Unni Løvlid en „Khoom Loy“ van Annbjørg Lien.

“Itzikel” is een instrumentale traditional op fiddle en gitaar die hier gespeeld wordt door Sarah-Jane Summers en Juhani Silvola (zie video). Nog een traditional in een nieuwe bewerking is te horen via het instrumentale “Baroque Bach Mountain” van het kamermuziekorkest ‘Gammalgrass’. Er zijn ook drie nummers waar de op Balkanmuziek geïnspireerde sound in doorklinkt: “Susann” van Sudan Dudan, “Ei Reise” van Unni Boksasp Ensemble en “Eg Vil Ha Deg” van ‘Valkyrien Allstars’.

Noorwegen is altijd een land geweest dat zijn tradities met fierheid in ere heeft gehouden en dat doen deze folkmuzikanten ook met hun traditionele muziek. De instrumentale zijde hiervan wordt ‘slåtter’ genoemd en is meestal groepsdansmuziek waarbij de fiddle een belangrijke rol speelt. In de gezongen folksongs liggen de Noord-Germaanse en de ‘Sami’-traditionals aan de basis van de hier gebrachte nummers. Of de Vikings-afstammelingen hiermee ook in de rest van Europa zullen kunnen doorbreken, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het zal in elk geval geen gemakkelijke opdracht zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video