THE CITY BOYS ALLSTARS – PERSONAL THING

“ The future is bright for a sophisticated yet entertaining band like ‘the City Boys Allstars’, like no other… “

De kern van de NYC “The City Boys Allstars”, een jazz / rock ensemble met funk, soul, blues en gospel invloeden, zijn Mike Merola (gitaar) – hij was in 1988 de oprichter van de band / hij is de lijm van de groep, die alles samen houdt, Al MacDowell (bas) - hij is de vervanger van de overleden Keith Lambeth, Rob Clores (keys) en Nick Saya (drums). Voeg hier aan toe drie top zangers (Horace Scott II, Angel Rissoff & Bil Kurz) en een blazerssectie (Tony Kadleck & Lew Soloff: trompet / Andy Snitzer, “Blue Lou” Marini & Tom “Bones” Malone: sax / Tom “Bones” Malone: trombone) dan is de groep van veertien uitstekende muzikanten volledig voor de opname van een nieuw studio album. Het is het laatste album met jazz trompettist Lew Soloff (1944-2015), die Merola in 1989 al ontmoette en die hij als zijn mentor beschouwde. Voor velen is Lew Soloff het meest bekend van de rock groep “Blood , Sweat & Tears”. Soloff was echter ook actief in de popmuziek. Hij werkte voor vocalisten als Frank Sinatra en Tony Bennett, maar ook Elvis Costello, Lou Reed en Paul Simon. Verder speelde Soloff mee op platen van blues muzikanten als John Mayall en Dr. John. Soloff overleed in maart aan de gevolgen van een hartaanval.

Mike Merola had al een gitaar toen hij negen jaar oud was. Zijn favoriete gitaristen zijn Albert King, Eric Clapton, Jeff Beck, Les Paul en Robben Ford. Al MacDowell mocht, als hij zes jaar oud was, van zijn moeder klassieke pianolessen volgen. Dit was voor hem het begin, van een lange weg doorheen de muziek. MacDowell heeft samengewerkt met groten als de Amerikaans jazzmuzikant Ornette Coleman, “Public Enemy”, Billy Joel en Grace Jones. MacDowell heeft drie albums met eigen materiaal uitgebracht. Rob Clores is van opleiding klassiek / jazz geschoold, maar is van nature uit R&B en blues geaard. Clores werkte samen met Enrique Iglesias, “The Black Crowes” en “Southside Johnny”. Nick Saya is producer,  drummer, songwriter en multi-instrumentalist. Saya schrijft ook muziek voor TV en film.

Na een stop van zeventien jaren werd in 2012 het album “When You Needed Me” uitgegeven. Als extra verscheen in het voorbije jaar ”Blinded By The Night”, een album dat op 28 augustus 2013 live werd opgenomen in de ‘Cutting Room’ club in Manhattan, NYC. “Personal Thing” is het derde studio album van de band. Op één cover na (een nummer van Josef Erich Sawinul), zijn de meeste songs geschreven door vier van de bandleden (Al MacDowell / Horace D. Scott /  Angel Rissoff / Bil Kurz). Verder moeten we nog één gast vermelden: slide gitarist Robert Ross.

De instrumentale opener ”Birdland” (een herwerking van een nummer van Josef Erich Sawinul) is een als een wake-up call. Je opent de ogen, kijkt even rond, weet niet wat er over je heen komt en beseft dan pas wat er gebeurt. Bassist Al MacDowell schreef de titel song ”Personal Thing”. Tijdens deze rustige jazzy song sluit je best de ogen en vergeet je even alles. ”Fine Wine” is een brok soul, die je zeker, zoals de slow van Bil Kurz ”I Won’t Write Your Song”, met je geliefde op de dansvloer krijgt. ”Summer Nights” is nog zo’n heerlijke lange uitgesponnen groove, die vooral Merola in de kijker zet. Angel Rissoff schreef de R&B, met Latino vibes getinte song ”Sugar Bowl”, die niet alleen heel sfeervol is, maar ook vocaal top is. Met ”Baby” breidt de band hier nog een verlenging aan, om daarna opnieuw voluit te gaan met de funky soul song ”I’m A Real Nice Guy You Wouldn’t Like Me”. ”Will Have To Do” is voor we gaan afronden nog een aardige korte crooner song, die nog even de deur open houdt voor ”Meaning Of Life”. Deze instrumentale jazzy afsluiter rond af met veel grooves, schwung en met klasse. Zoals we het graag hebben!   

Met hun energieke, swingende mix van rock, jazz, R&B en blues brengen Mike Merola en zijn “City Boys Allstars” al vanaf de éérste akkoorden, de luisteraars in de juiste stemming. Dit album staat dank zij veertien top muzikanten opnieuw voor variatie, degelijkheid en stemming, ook al was die nacht in NYC misschien donker en kil. Yes, I got the thrill!...

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Birdland” [Josef Erich Sawinul] - 2”Personal Thing” - 3”Fine Wine” [Angel Rissoff] - 4”I Won’t Write Your Song” [Bil Kurz] - 5”Shining Star” - 6”Summer Nights” - 7”Thru The Glass” [Horace D. Scott] - 8”Sugar Bowl” [Angel Rissoff] - 9”Baby” [Horace D. Scott / Leon Taylor / Charles Baskerville] - 10”I’m A Real Nice Guy You Wouldn’t Like Me” [Bil Kurz] - 11”Will Have To Do” [Horace D. Scott] - 12”Meaning Of Life”  – All songs by Al MacDowell unless [noted] – Produced by Tony Kadleck & Joseph Borges

Line-up:
Mike Merola: guitar
Al MacDowell: bass
Rob Clores: keys
Nick Saya: drums
Dan Sadownick: percussion

Horace Scott II, Angel Rissoff, Bil Kurz: vocals
& the Horn section:
Tony Kadleck & Lew Soloff: trumpets
Andy Snitzer, “Blue Lou” Marini & Tom “Bones” Malone: saxes
Tom “Bones” Malone: trombone
& Special guest:
Robert Ross: slide guitar (10)

Discography:
1994 : “Look Out Here We Come”
2012 : “When You Needed Me”
2014 : ”Blinded By The Night” (Live from the Cutting Room, NYC, 2013)

2015 : ”Personal Thing”
Artiest info
Website  
 

CD Baby

video