JOHN COINMAN - ALREADY ARE

Geen nood als de naam John Coinman u niets zegt. De man komt van de Kiowa Grasslands bij Clayton, New Mexico, maar woonde in de jaren tachtig in LA, en vanaf de nineties aan de voet van de Tucson Mountain, Arizona. Hij is dan wel dan niet de bekendste van het gild der singer-songwriters, maar hij is een onvervalste veteraan in het vak met een boeiende staat van dienst. Hij is wéér zo iemand die zonder Bob Dylan nooit een gitaar had opgenomen. Dat leverde een stapeltje soloplaten op, maar John werkte al even vaak samen met niet-de-eerste-de-besten als country en rock(abilly) zanger James Intveld, Tony Gilkyson (zoon van Terry van de muziek van ‘Jungle Book’ en broer van Eliza, singer-songwriter van hoog niveau en al eerder op deze compilaties), John Densmore van The Doors, Nederlandse singer-songwriter van stand JP Den Tex, Teddy Morgan (de producer, en zoveel meer van de eerste full cd van Brandy Zdan) en Amy Rigby (de vrouw van Wreckless Eric, met wie ze een duo vormt)

Maar dé claim to fame van John Coinman is ongetwijfeld zijn rol bij ‘Dances With Wolves’, de epische western van Kevin Costner uit 1990 (in 1991 goed voor niet minder dan 7 Oscars, naast vele andere prijzen!) De Oscar winnende score was van John Barry, maar de muzikale supervisie lag bij John Coinman. Vóór de film was John al lid geweest van Kevins eerste band Roving Boy, die een hit scoorde in Japan, eind jaren tachtig. Costners vrouw Christine moedigde Costner aan de oude banden met Coinman weer aan te halen. Dat resulteerde in Kevins huidige band New West, waar Teddy Morgan de producer en de gitarist van is. Lange intro, maar dat moet wel bij deze altijd ergens net boven de radar opererende eerste of tweede luitenant, over de jaren heen tevens lid van meerdere bands en gewaardeerd soloman.

Already Are’ is zijn vijfde plaat onder eigen naam. We rekenen even de voor Canada en Europa verzamelaar niet mee, samengesteld uit songs van ‘The Man Called Someone’, ‘41 Crosses’ en ‘River Of Fire’. Je kan ouder werk beluisteren op zijn site. Daaronder ook ‘Days Like These’, een nummer dat niet op de vermelde platen staat maar wel op de vorige ‘Songs From The Modern West’, een song die indicatief is voor de stijl en de sound van de nieuwe cd. Op ‘Already Are’ houdt John het bij zijn vertrouwde mensen: Teddy Morgan deed de (co-)productie, net als op de vorige, waarbij John zich excuseert voor de lange periode tussenin, gevolg van zijn werk voor en bij Costners New West. Van die band is ook drummer Larry Cobb present, alsook bassist Blair Forward die nog met John in Man Alive zat, toen hij in LA verbleef. En Morgan bracht dan maar Brandy Zdan mee, al is haar rol beperkt tot harmony vocals.

De vlot in het oor liggende titelsong opent de cd. Dat roept meteen associaties op. Ons doet John Coinman vaak denken aan Jeremy Spencer, één van de drie gitaristen van de legendarische Peter Green’s Fleetwood Mac, die sinds zijn vreemde verdwijning uit de band muzikaal actief bleef, maar de laatste tien jaar, mits drie knappe platen, weer volop in de belangstelling staat. Coinman pent songs in een gelijkaardige coulante stijl. Sterker nog, Johns romige vocalen doen ook al aan Spencer denken. Coinman weet hoe je songs moet schrijven die catchy zijn en een glimlach op je gelaat toveren. Tekstueel slaat hij nagels met koppen, bij voorbeeld in ‘That’s What You Do For Fame’, een reflectie over het artiestenleven, gezien de namedropping het zijne (zijn Amsterdamse avontuur vergeet ie niet), maar het kan mutatis mutandis slaan op elke gelijkaardige singer-songwriter die van limousines alleen maar kan dromen. En probeer dat telkens achterna huppelende ‘hey, hey’ maar uit je hoofd te krijgen: je begint het zelf toe te passen als de gelegenheid zich aandient.

Dat geldt eveneens voor het refrein uit het onbedaarlijk swingende ‘Five Minutes From America’, oorwurmspecie van de zuiverste soort. De song zit ook vol fijne verwijzingen, waar de wakkere luisteraar zijn voordeel mee kan doen. We kunnen er niets fout aan vinden, aan ‘Turn The Page’, ‘Sky Full Of You’, ‘Oklahoma City’, de pakkende ballad over de laatste momenten van de gesneuvelden van de Civil War, ‘The Angels Came Down’ (deze song had Bruce Springsteen niet misstaan; Kevin Costner nam hem op met Modern West), ‘As She Fades Away With My Love’, ernstiger van toon, waarna ‘For You’ weer vrolijk weg danst. ‘Trusted Friend’ en het reflectieve ‘Hey Man What About You’, zowat mekaars tegenpolen, ronden ‘Already Are’ fraai af. Ze is allicht geen mijlpaal in de muziekhistorie, maar dat kan ons hier en nu niet schelen: we weten dat we ‘Already Are’ met plezier opleggen. Je bent daar als muziekliefhebber beslist niet aan opgelegd…

Antoine Légat
Artiest info
Website  
 

Label: Cavalier Recordings
Distr.: Bertus