SAMANTHA FISH - WILD HEART 

Samantha Fish werd geboren in 1989 in Kansas City. Toen ze zeventien jaar werd begon ze op te treden in The Knuckleheads Saloon in Kansas City. Daarna trad ze als support act op bij verschillende grote namen, onder andere bij Buddy Guy. Met Ana Popovic mocht ze zelfs mee op tournee tijdens haar Europese tour. In 2011 verscheen haar eerste album op Ruf Records. 'Runaway' telde negen songs die allemaal door Samantha geschreven waren. Ze won dankzij dit uitstekende album in 2012 op de Blues Music Awards de Award voor de Best New Artist. In 2011 mocht de blonde zangeres meedoen in de Ruf Blues Caravan Tour, Girls With Guitars. Samen met Dani Wilde en Cassie Taylor was Samantha het uithangbord van deze tour. In 2012 verscheen er een live album van deze Girls With Guitars Tour. Samantha is een bezige bij en ze heeft de smaak goed te pakken. In 2013 verschijnt op Ruf Records, het uitstekende album 'Black Wind Howlin', met Mike Zito als producer. Dit album is een schot in de roos en sindsdien is iedereen er van overtuigd dat Samantha Fish heel wat in haar mars heeft. Voor haar derde album 'Wild Heart' ging Samantha met een nieuwe producer en andere studio muzikanten in zee. Met Luther Dickinson heeft ze een heel ervaren producer en tegelijkertijd een prima muzikant. Luther speelt op het album basgitaar, mandoline, lapsteel en lead gitaar. Met Brady Blady, die al bij  Bob Dylan en Emmylou Harris achter het drumstel zat, heeft ze een Grammy Award winnaar op de drums. Verder zijn er nog een paar gast muzikanten en de twee Memphis sessie zangeressen Shontelle Norman-Beatty en Risse Norman. Ook nog even vermelden dat het album in drie verschillende studio's is opgenomen. 'Wild Heart' telt twaalf nummers, waarvan Fish er vijf helemaal alleen schreef en vijf samen met Jim McCormack.

Het album begint schitterend met 'Roadrunner'. Erg sterke gitaar akkoorden en dwingende drums geven deze song een prachtige rauwe sound. Samantha's stem klinkt erg lekker en vol en de slide gitaar maakt het geheel af. Dit is een erg goede song. In het tragere 'Place To Fall' vallen vooral de spetterende gitaar duetten van Samantha en Luther op. Wie nog twijfelde aan de vocale capaciteiten van Miss Fish moet maar eens goed luisteren hoe de zangeres deze country blues ballad zingt, sterk wat de zangeres hier presteert. De liefhebbers van de slide gitaar komen helemaal aan hun trekken in 'Blame It On The moon'. Het slagwerk van van Brady Blade is van prima kwaliteit, evenals het vurige werk op de basgitaar van producer Luther Dickinson. Beiden zorgen voor de warme groove in deze song. Samantha's, wilde maar toch ook huilerige zang dat het allemaal de schuld van de maan is raakt je wel. Rauwe gitaar riffs a la Keith Richards krijgen we te horen in 'Highway's Holding Me Now'. Deze mix van rock, blues en funk en bijbehorend ijzersterk en meeslepend refrein hoor je ook regelmatig in de muziek van Chantel McGregor. Het frisse stemgeluid van de zangeres past zich moeiteloos aan de verschillende muziekgenres aan. Dan weer klinkt ze heel rauw, dan zacht en in het volgend nummer wild. Dat ze al deze genres aandurft en aankan bewijst de veelzijdigheid van deze Amerikaanse artieste, . Het wordt nu wel heel rustig in het bijna akoestische 'Go Home'. Het samenspel van de stemmen van Samantha en haar backing zangeressen Shontelle Norman-Beatty en Sisse Norman is indrukwekkend mooi in deze country slow, die gekruid is met wat gospel en Delta blues invloeden. Wat de bedoeling is van de Charley Patton cover 'Jim Lee Blues Pt. 1' ontgaat me helemaal. Deze cover kan niet ruiken aan het eigen geschreven werk en is bijgevolg het minste nummer op dit album. Luther Dickinson is op de mandoline wel sterk aanwezig in deze song.

Gelukkig verandert Samantha Fish het geweer van schouder en gaat ze onweerstaanbaar te keer in 'Turn It Up'. Dit is prima Southernrock, vermengd met dirty blues en swamp. Met zijn vette grooves en vuile  gitaar riffs is deze song voor mij het sterkste nummer op 'Wild Heart'. Volgens mij gebruikt de frontvrouw hier haar cigar box gitaar. De baslijnen van Luther zijn indrukwekkend tijdens 'Show Me'. Groove master Brady beheerst op meesterlijke wijze het tempo vanachter zijn drumkit en gebruikt daarbij veelvuldig zijn cimbalen. De meer getinte rockblues songs liggen Samantha duidelijk beter  dan de country blues nummers. Ook in de titel song 'Wild Heart' is Samantha Fish op haar best en gaat het er soms verschroeiend aan toe. De gitaar klinkt erg lekker en de stem van Fish is erg overtuigend. Er wordt nog een tandje bijgestoken in de Texas rocker ' Bitch On The Run'. Dirty gitaar riffs en een verwoestend ritme vormen de basis van dit aanstekelige nummer. Al klinkt 'I'm In Love With You' nog zo mooi uit de mond van Samantha, toch had ik liever twee extra nummers van haar op het 'Wild Heart' gehad, dan de twee covers die op het album staan. Gewoonweg omdat haar songs of deze die ze samen schreef met Jim McCormick veel sterker zijn dan de twee covers. 'Wild Heart' is een mooie opvolger van 'Black Wind Howlin'' uit 2013. Met deze twee albums bewijst Samantha Fish dat ze een vaste waarde is in dit muziek genre. Persoonlijk hoor ik ze liever in de meer bluesrock getinte songs dan in de country blues nummers. 'Turn It Up', 'Roadrunner', 'Bitch On The Run', 'Wild Heart' en 'Show Me' zijn prachtige songs, die ze hopelijk ook live brengt op 3 juli op het Hookrock Festival in Diepenbeek. Daar zou deze Amerikaanse wel eens de grootste aangename verrassing van het festival kunnen zijn. Wie haar live wil zien, mag Hookrock niet missen, want het is haar enige optreden in de Benelux deze zomer.

Walter Vanheuckelom

releasedata : 7 juli 2015

 

 3 juli  - Hookrock Festival - Diepenbeek.

Band
Samantha Fish: Vocals/Guitar
Luther Dickinson: Bass Guitar/Lap Steel/Mandolin/Lead Guitar
Dominic Davis: Bass (Track 8)
Lightnin’ Malcolm: Guitar (Track 6)
Brady Blade: Drums (Tracks 1,2,3,4,5,7,8,9,10,11)
Sharde Thomas: Drums (Tracks 6)
Shontelle Norman-Beatty: Vocals
Sisse Norman: Vocals

Tracks

1. Road Runner (Samantha Fish)
2. Place To Fall (Samantha Fish / Jim McCormick)
3. Blame It On The Moon (Samantha Fish)
4. Highway’s Holding Me Now (Samantha Fish / Jim McCormick)
5. Go Home (Samantha Fish)
6. Jim Lee Blues Pt. 1 ( Charley Paton)
7. Turn It Up (Samantha Fish)
8. Show Me (Samantha Fish / Jim McCormick)
9. Lost Myself (Samantha Fish)
10. Wild Heart (Samantha Fish / Jim McCormick)
11. Bitch On The Run (Samantha Fish / Jim McCormick)
12. I’m In Love With You (Junior Kimbrough)

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf records

video